De mogelijkheden om een minderjarige in te schakelen als persoonlijk assistent zijn uitgebreid. Je kon een minderjarige al langer inschrijven als jobstudent. Vanaf nu is het ook mogelijk om minderjarigen in te schrijven via een vrijwilligersorganisatie. En er is geen verschil meer tussen gezinsleden en niet-gezinsleden.
Door een aanpassing aan de regelgeving kunnen minderjarigen bijgevolg kiezen op welke manier ze assistent willen zijn voor iemand met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB).
Wat al kon: minderjarige jobstudent
Wil je een minderjarige inschakelen als persoonlijk assistent? Dan kan je hem of haar inschrijven als jobstudent. Dat is mogelijk vanaf 15 jaar als de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs zijn gevolgd of vanaf 16 jaar.
- Schrijf de minderjarige in als jobstudent via een interimkantoor zoals Agilitas of een sociaal secretariaat zoals Securex.
- Informeer de jobstudent over zijn rechten en plichten door hem door te verwijzen naar de website Student at work.
-
Schrijf je de jobstudent in via een sociaal secretariaat? Dan moeten ouders hiervoor ook hun toestemming geven via een formulier van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap Dit formulier bezorgt je aan Team Budgetbesteding van het VAPH voor de jobstudent start.
Dit formulier bezorg je dus niet als er wordt gewerkt met een interim-kantoor.
Nieuw: minderjarige vrijwilliger
Vanaf nu is het ook mogelijk om een minderjarige in te schakelen als persoonlijke assistent via een vrijwilligersorganisatie.
Vrijwilliger worden mag pas als je 15 jaar bent en de eerste 2 studiejaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt. Anders moet je wachten tot je 16 bent.
Er zijn 2 systemen waaruit je kan kiezen voor de onkostenvergoeding:
-
Reële kostenvergoeding met bewijsstukken, waaronder de kilometervergoeding
Bij de reële kostenvergoeding betaal je kosten terug op basis van bewijsstukken. Dat kunnen kassaticketjes, facturen of kostennota's voor gereden kilometers zijn. De reële kostenvergoeding heeft geen bovengrens; maar je moet natuurlijk niet overdrijven. -
Forfaitaire kostenvergoeding, eventueel aangevuld met een beperkte kilometervergoeding
Deze forfaitaire kostenvergoeding kan je geven zonder dat er bewijsstukken tegenover staan. Je moet wel rekening houden met maximum bedragen per dag én per jaar. De gewone forfaitaire kostenvergoeding is maximum 35,41 euro per dag en maximum 1.416,16 euro per jaar in 2021.
Je kan natuurlijk ook een lager bedrag afspreken met je vrijwilligers.
Bovenop de forfaitaire kostenvergoeding kan je ook een kilometervergoeding geven. Deze is beperkt tot 2000 km, behalve voor vrijwilligers die het regelmatig vervoeren van personen als activiteit hebben.
Om de vrijwilliger een vergoeding te geven, doe je hiervoor beroep op een vrijwilligersorganisatie. Je kan hiervoor terecht bij:
Nieuw: ook minderjarige gezins - of familieleden
Vanaf nu is het ook toegelaten dat minderjarige gezins - of familieleden van de persoon met de handicap persoonlijk assistent mogen zijn. Dit kan zowel als vrijwilliger via een vrijwilligersorganiatie of als jobstudent via een interimkantoor.
Sociaal secretariaat Securex raadt niet aan om gezins- of familieleden als jobstudent via een sociaal secretariaat in te schrijven, maar wel via een interim-kantoor. Omwille van het risico dat de RSZ deze overeenkomst toch als een arbeidsovereenkomst kan beschouwen en er dus RSZ betaald moet worden zoals bij een gewone arbeidsovereenkomst. Die dan een stuk hoger ligt in vergelijking met de 'solidariteitsbijdrage' die je normaal als jobstudent betaalt.