Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Bezoek van IJslandse en Litouwse delegatie aan Onafhankelijk Leven en De Ouders

Acties vr 29 maart 2024, door Stefanie Leekens

Onlangs mochten we mensen met een handicap uit IJsland en Litouwen ontvangen voor het 'Empowering Lives' project. Dit Erasmus+project kwam er dankzij de VZW Bliss-symbolen. Het gaf ons de gelegenheid om te laten zien hoe mensen met een handicap hun leven leiden in België. Het werd een week vol inspiratie, nieuwe inzichten en ervaringen.

Bezoek van ijslandse en litouwse delegatie aan onafhankelijk leven vzw en ouders vzw

Aankomst in België

Voor veel deelnemers, mensen met een handicap en hun assistenten, uit IJsland en Litouwen was het de eerste keer dat ze naar het buitenland reisden. Ze werden een weekje ondergedompeld in hoe mensen met een handicap in België wonen, werken en leven. En ze kregen de kans om een kijkje te nemen bij een zorgboerderij, een kleinschalig wooninitiatief, een grote voorziening en dus ook bij ons, Onafhankelijk Leven vzw.

De deelnemers uit IJsland en Litouwen hadden bij hun aankomst wat pech. Er was een staking bij de bagageafhandeling waardoor hun bagage achterbleef. Gelukkig stond er een sterk team klaar om hen op te vangen en van kleren en medicatie te voorzien.

Kennismaking met Onafhankelijk Leven vzw

Op hun eerste dag bezochten ze onze organisatie. Het was een stralende, zonnige dag. We verwelkomden alle deelnemers in de feestzaal van het Groot Begijnhof in Gent. De weg vanaf de parking daarnaartoe is allesbehalve simpel. Bij sommige deelnemers viel de mond open bij het zien van al die kasseien. Maar de charmes van het Begijnhof waren toch uitnodigend om de stap naar het onbekende te zetten.

In de voormiddag was er een verwelkoming door VZW Bliss-symbolen. Zij gaven meer uitleg over België. Het thema communicatie werd onder de loep genomen. Daarna werd het tijd om iets te vertellen over Onafhankelijk Leven vzw, De Ouders vzw en over hoe het hulpverlenerslandschap georganiseerd is in Vlaanderen.

Er werd een presentatie gegeven met weetjes, onder andere over het persoonsvolgend budget (PVB). Daarbij werd er verteld dat de Vlaamse Overheid te weinig middelen vrijmaakt om iedereen meteen het budget te geven waar die wél recht op heeft. Mensen komen dus eerst op een wachtlijst, sommigen wachten daar al 20 jaar. Voor de buitenlandse delegatie was dit compleet ondenkbaar.

Daarna namen onze ambassadeurs het over. Ze gaven uitleg over de ambassadeurswerking en vertelden over hun avonturen, zoals meedoen aan de loopwedstrijd Urban Trail. Tijdens dit event lopen/rollen mensen met een handicap samen met een team assistenten uit een bedrijf door verschillende ontoegankelijke gebouwen in steden zoals Gent en Brussel.

Uitwisseling van ervaringen

Ten slotte wisselden we ervaringen uit over thema’s zoals wonen, werken en vrije tijd. We bespraken de (on)toegankelijkheid in stations, voetbalstadia, cafés en restaurants. We waren verbaasd toen de delegatie uit IJsland zei dat er daar geen treinen bestaan! In Litouwen wel, zelfs met platforms in de kleinste gemeenten. Voor een deelnemer uit IJsland werd de droom werkelijkheid om een trein te nemen. De buitenlanders waren wel stomverbaasd dat je niet zomaar op een trein kan stappen als je in een rolstoel zit. Want in IJsland kan iedereen gewoon op café of restaurant gaan, ook mensen in een rolstoel. Ook hun ‘hot springs’, zoals de Blue Lagoon, zijn toegankelijk voor iedereen.

Na het uitwisselen van al deze ervaringen en een lange dag vol nieuwe indrukken keerden de deelnemers terug naar huis of zetten ze hun reis verder, op verdere verkenning in België.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, opinies en standpunten. Of laat je inspireren door onze straffe getuigenissen.