Voor de verkiezingen riep Onafhankelijk Leven de politieke partijen op om samen werk te maken van een uitvoerig actieplan om inclusie te realiseren. De uitdagingen zijn immers groot. De Verenigde Naties (VN) tikten ons land recent op de vingers omdat de rechten van mensen met een handicap niet gerespecteerd worden. Mensen met een handicap kunnen nog steeds niet volwaardig deelnemen aan alle aspecten van het leven. Tijd voor grondige verandering.
In het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering lezen we een aantal ambitieuze engagementen. Minister Caroline Gennez, die voortaan bevoegd is voor handicap, onderhandelde meer financiële middelen dan haar voorganger. De regering investeert 478 miljoen euro extra in handicap. Onder de vorige regering bedroeg dit 270 miljoen euro.
Een flinke financiële injectie, maar het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) berekende dat er 1,4 miljard euro nodig is om aan alle zorg- en ondersteuningsnoden te voldoen.
Minister Gennez besliste vrijwel onmiddellijk na haar aanstelling om het ‘experiment’ met de deelbudgetten te stoppen. Dit jaar krijgt iedereen die in 2022 slechts een deel van zijn beloofde persoonsvolgende budget (PVB) ontving, het volledige budget.
Ook voor de mensen die wachten op een PVB in prioriteitengroep 1 zette de minister een belangrijke stap. De PVB-wachtlijst is verdeeld in 3 prioriteitengroepen. Mensen in groep 1 hebben volgens de overheid het dringendst een PVB nodig. Onder de vorige regering kreeg iedereen in groep 1 binnen de 18 maanden een budget. De nieuwe regering zet dit beleid voort en garandeert dat iedereen in priorgroep 1 een PVB ontvangt.
“Onafhankelijk Leven riep meermaals op om mensen met een deelbudget het volledige budget te geven. Dat dit er nu ook komt, is positief. We zijn ook tevreden dat de middelen voor de wachtenden in priorgroep 1 nu verankerd zijn in de begroting,” zegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven.
“De eerste beleidsinitiatieven zijn positief, maar we mogen niet vergeten dat nog steeds meer dan 17.500 volwassenen met een handicap wachten op een PVB. Daarnaast wachten nog eens 1.200 kinderen op een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) en 2.700 kinderen op hulp van een multifunctioneel centrum (MFC). Het recht op ondersteuning is een mensenrecht dat nageleefd moet worden.”
Minister Gennez gaf eerder aan dat de wachtlijst niet in één legislatuur kan worden opgelost. In haar beleidsnota vermeldt ze expliciet dat ze wil samenwerken met de sector. Op deze manier wil ze tot een nieuwe toekomstvisie komen: Perspectiefplan 2040. Het plan moet een waardige opvolger worden van Perspectiefplan 2020 van voormalig minister Jo Vandeurzen.
De Vlaamse Regering belooft om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap een volwaardig leven kunnen uitbouwen. Om dit mogelijk te maken, moeten alle beleidsdomeinen werk maken van inclusie. In het regeerakkoord lezen we dat de overheid meer mogelijkheden wil beiden voor tewerkstelling, onderwijs, mobiliteit en toegankelijke openbare gebouwen en ruimtes.
In 2025 kreeg het Raadgevend Comité van het VAPH alvast de opdracht om hiermee aan de slag te gaan. Het Raadgevend Comité is het adviesorgaan waarin alle organisaties uit de sector handicap vertegenwoordigd zijn. Ook Onafhankelijk Leven zetelt in het Comité.
“Onafhankelijk Leven vraagt al heel lang om een alomvattend inclusieplan uit te werken. We zijn dus blij dat deze regering streeft naar een nieuw perspectiefplan voor mensen met een handicap en we werken hier graag aan mee. We blijven daarbij benadrukken dat persoonsvolgende financiering een essentieel middel is om mensen met een handicap een inclusief leven te laten leiden. We moeten er ook voor zorgen dat ook andere beleidsdomeinen hun verantwoordelijkheid opnemen,” benadrukt Dave Ceule.
Vandaag zien we te weinig inspanningen binnen mobiliteit, omgeving, tewerkstelling, wonen en onderwijs. Dit moet dringend veranderen. Op het vlak van minderjarigen met een handicap laat Vlaanderen heel wat kansen liggen. We zijn in Europa koploper wat betreft het buitengewoon onderwijs. Inclusie kunnen we nochtans makkelijker waarmaken als we starten op jonge leeftijd. Persoonsvolgende financiering voor minderjarigen is hier een belangrijk middel voor.
“Ook in 2025 blijft Onafhankelijk Leven opkomen voor de rechten van alle mensen met een handicap. We reiken de hand naar de regering om hier werk van te maken,” besluit Dave Ceule.
Via onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste actualiteit, word je geïnspireerd via getuigenissen en lees je onze standpunten.