Advieslijn 03 808 22 99

Komt op voor je rechten

Als maatschappelijke beweging weegt Onafhankelijk Leven vzw op het beleid. Wij willen de samenleving veranderen. We ijveren voor een wereld waar mensen met en zonder handicap gelijkwaardig samen leven.

Onafhankelijk Leven vzw komt op voor mensen met een beperking en hun familie

In 1980 viel hij uit een boom en raakte volledig verlamd. Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar dat van veel andere mensen met een beperking. Jan-Jan Sabbe wilde blijven leven in vrijheid, in de samenleving. Hij richt Onafhankelijk Leven vzw op en spant in 1996 een proces aan tegen de overheid om het geld dat naar voorzieningen gaat rechtstreeks aan mensen met een beperking te geven. Zodat ze zelf kunnen beslissen over hun ondersteuning. Waar ze wonen, werken, leren, leven en sterven. In die tijd een bizar idee. Maar Jan-Jan wint het proces.

Vandaag is dat idee helemaal niet meer zo raar, integendeel. Ons concept is zelfs voor de overheid een inspirerend voorbeeld voor de toekomst. Dat is de reden waarom sinds 2017 meer dan 25.000 mensen een eigen budget kregen, hun persoonsvolgend budget (PVB). Ze zullen hiermee hun eigen ondersteuning kunnen organiseren.

De toekomst

Die keuzevrijheid voor mensen met een beperking is te danken aan de vele inspanning van Onafhankelijk Leven vzw. Stap voor stap strijden we verder voor meer rechten voor mensen met een beperking. Zodat ook zij een deel kunnen uitmaken van de samenleving.

Het PVB is er nu voor mensen met een beperking in gespecialiseerde ondersteuning: dagcentra, voorzieningen, persoonlijke assistentie. Maar Onafhankelijk Leven vzw pleit ook voor een echt inclusief beleid in het onderwijs, de thuiszorg, op de arbeidsmarkt, in de ouderenzorg. Kortom: persoonsvolgende financiering voor iedereen met een beperking, in elke sector.

Dat punt kunnen we naar de overheid toe blijven maken omdat we de enige onafhankelijke bijstandsorganisatie zijn. En dat zullen we ook blijven.

In 2016 wint Onafhankelijk Leven vzw de prijs van meest innovatieve zorgverhaal. Omdat we geen klassieke organisatie zijn, maar wel een maatschappelijke beweging met een team van ervaringsdeskundigen. Een team dat elke dag stappen zet om de maatschappij voor mensen met een beperking te veranderen. En dat bovendien ook de mensen met een beperking zelf ondersteunt. Onafhankelijk Leven vzw is dus naast een beweging ook een bijstandsorganisatie.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord