Advieslijn 03 808 22 99

Komt op voor je rechten

Naast een bijstandsvereniging is Onafhankelijk leven ook een maatschappelijke beweging. Wij oefenen druk uit op het Vlaamse beleid. Zo  willen wij de samenleving veranderen. We ijveren voor een wereld waar mensen met en zonder handicap gelijkwaardig samen leven.

Onafhankelijk Leven vzw komt op voor mensen met een beperking en hun familie

In 1980 viel hij uit een boom en raakte volledig verlamd. Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar dat van veel andere mensen met een handicap. Jan-Jan Sabbe wilde blijven leven in vrijheid, in de samenleving. Hij richt Onafhankelijk Leven vzw op. In 1996 spant hij een proces aan tegen de overheid om het geld dat naar voorzieningen gaat rechtstreeks aan mensen met een handicap te geven. Zodat ze zelf kunnen beslissen over hun ondersteuning. Waar ze wonen, werken, leren, leven en sterven. In die tijd een bizar idee. Maar Jan-Jan wint het proces.

Vandaag is dat idee helemaal niet meer zo raar, integendeel. Ons concept is - zelfs voor de overheid – een inspirerend voorbeeld. Dat is de reden waarom sinds 2017 meer dan 25.000 mensen een eigen zorgbudget krijgen, hun persoonsvolgend budget (PVB). Hiermee organiseren zij hun eigen ondersteuning.

Persoonsvolgende financiering voor iedereen

Die keuzevrijheid voor mensen met een beperking is te danken aan de vele inspanningen van Onafhankelijk Leven . Stap voor stap strijden we verder voor meer rechten voor mensen met een handicap. Zodat ook zij volwaardig deel uitmaken van de samenleving.

Het PVB is er nu voor mensen met een beperking in gespecialiseerde ondersteuning: dagcentra, voorzieningen en persoonlijke assistentie. Maar Onafhankelijk Leven pleit ook voor een echt inclusief beleid in het onderwijs, de thuiszorg, op de arbeidsmarkt en in de ouderenzorg. Kortom: persoonsvolgende financiering voor iedereen met een handicap, in elke sec
Dat punt blijven we naar de overheid toe blijven.  Wij kunnen dat, want we zijn de enige onafhankelijke bijstandsorganisatie zijn. En dat zullen we ook blijven.

In 2016 wint Onafhankelijk Leven vzw de prijs van meest innovatieve zorgverhaal. Omdat we geen klassieke organisatie zijn, maar een maatschappelijke beweging met een team van ervaringsdeskundigen. Een team dat elke dag stappen zet om de maatschappij voor mensen met een handicap te veranderen. En dat bovendien ook de mensen met een beperking zelf ondersteunt.

Personen met een handicap in de spotlight

De laatste jaren zorgt Onafhankelijk Leven ervoor dat mensen met een handicap aansluiting vinden bij de brede samenleving. Want een inclusieve wereld is pas mogelijk wanneer mensen met en zonder handicap geen vreemden voor elkaar zijn. Onafhankelijk Leven zet mensen met een handicap dan ook in de spotlight.

Dat doen onze ambassadeurs die overal te lande praten over hoe zij werken, wonen en leven. Dat doen we ook door deel te nemen aan events, zoals Urban Trail. Meer dan 100 lopers namen in 2022 9 rolstoelgebruikers mee in hun loopteam. Zo tonen we dat iedereen, met de nodige ondersteuning, kan deelnemen aan alle aspecten van het leven.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord