Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met
Sam Buytaert

Ambassadeur

"Mijn lichaam is op, maar ik wil blijven vechten!"

Sam b

Sam Buytaert (39) heeft een zeldzame neuromusculaire aandoening. “Toen ik jong was, wist geen enkele dokter wat ik had. Ze deden veel onderzoeken, maar gaven weinig antwoorden. Ik had zoveel pijn en ik had het gevoel dat niemand naar me luisterde en dat niemand me kon helpen. Uiteindelijk ontdekten artsen dat ik een neuromusculaire aandoening heb die heel zeldzaam is. Wereldwijd hebben er maar 25 mensen hetzelfde als ik.”

Hoe kwam je in contact met Onafhankelijk Leven?

"Het ging niet goed me me. Ik ging alleen maar achteruit. Gelukkig ontmoette ik op dat moment Lizy, ambassadeur bij Onafhankelijk Leven. Zij heeft me erdoor getrokken en ervoor gezorgd dat mijn papieren in orde kwamen. Ze toonde me ook dat het leven ook kwaliteit heeft wanneer je in een rolwagen zit. Door haar ben ik lid geworden."

Waarom ben je ambassadeur van Onafhankelijk Leven?

"Als ambassadeur voer ik mee actie en zet ik mijn schouders onder de campagnes van Onafhankelijk leven. Ik vind dat wij meer zichtbaar moeten worden in de maatschappij. Dat zal ervoor zorgen dat er meer rekening met ons gehouden worden, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van een gebouw of bij het openbaar vervoer.

Ik heb ook al gemerkt dat je veel bereikt door met elkaar te praten en samen een oplossing te zoeken. Een gebouw wordt meestal ontworpen door mensen die niet in een rolstoel zitten. En zo’n architect denkt er vaak niet aan hoe moeilijk hij het ons maakt. Als ik daarover in gesprek ga, dan merk ik wel dat veel mensen rekening willen houden met ons.”

Word ambassadeur

Wil jij ook je verhaal vertellen en de missie van Onafhankelijk Leven mee uitdragen? Wil je opkomen voor de rechten van mensen met een handicap en meewerken aan een inclusieve maatschappij?