Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met
Jelle Mestdagh

Ambassadeur
Jelle m

Jelle Mestdagh is een jongeman uit Aalter. Hij heeft de spierziekte SMA type 2, waardoor hij van kindsaf stelselmatig spierkracht verloor en intussen bijna volledig verlamd is.

Hoe kwam je in contact met Onafhankelijk Leven?

Ik kreeg in 2012 een PAB en hoorde toen voor het eerst over Onafhankelijk Leven, werd meteen lid, en maakte gebruik van de coaching bij de opstart. Dat was heel erg nodig en heeft me enorm geholpen om op weg te geraken in het soms administratieve kluwen en alle mogelijkheden die er zijn. Via de nieuwsbrieven en een kennis die bij Onafhankelijk Leven werkt hoorde ik later ook meer en meer over de impact op het beleid en de werking van de ambassadeurs. Ik vind Onafhankelijk Leven een prachtige organisatie voor, en deels ook door, mensen met een beperking die echt iets teweegbrengt op verschillende vlakken. Dus toen ik de beslissing maakte om wat te willen doen voor anderen in een vergelijkbare situatie als de mijne, heb ik geen moment getwijfeld en me kandidaat gesteld om ambassadeur te worden.

Waarom ben je ambassadeur van Onafhankelijk Leven?

Als ambassadeur wil ik graag de boodschap helpen overbrengen dat een beperking slechts een aspect van het leven is en niet alleen negatief moet gezien worden of betekent dat je niet waardevol kunt zijn of leven. Die perceptie of dat besef is er helaas echter nog niet altijd genoeg binnen de brede samenleving, en door een voorbeeld te zijn en een beeld te bieden van wat mogelijk is hoop ik die perceptie positief te kunnen beïnvloeden. Samen met alle ambassadeurs wil ik me daarvoor inzetten en ook een stem geven aan iedereen met een beperking om op te komen voor onze rechten op een volwaardig leven. Zodat dit op termijn eenvoudiger en eigenlijk vanzelfsprekend wordt voor iedereen.

Daarnaast wil ik als ambassadeur ook andere mensen kunnen helpen met mijn ervaringen. Ik heb zelf bijvoorbeeld meegemaakt hoe spannend en onzeker het kan zijn om verder te studeren met een zware fysieke beperking. Maar ook hoeveel het kan helpen om dan te horen dat anderen je zijn voorgegaan en hoe zij dat hebben aangepakt en ervaren. Ik heb daar veel aan gehad en daarom wil ik nu diezelfde steun aan anderen kunnen bieden.

Word ambassadeur

Wil jij ook je verhaal vertellen en de missie van Onafhankelijk Leven mee uitdragen? Wil je opkomen voor de rechten van mensen met een handicap en meewerken aan een inclusieve maatschappij?