Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Wat doe je voor Onafhankelijk Leven?

"Ik ben lid van de Politieke Raad van Onafhankelijk Leven (POR) en van de Raad Van Bestuur. Ik adviseer het beleid en let er altijd op dat mensen met een verstandelijke beperking niet vergeten worden. Zij hebben andere ondersteuning nodig dan mensen met een fysieke handicap.

Mijn zoon Robin heeft een verstandelijke beperking, dus ik heb wel wat ervaring opgedaan en weet het voor mensen met een verstandelijke beperking moeilijk is om op te komen voor hun rechten."

Hoe ben je bij Onafhankelijk Leven betrokken geraakt?

"In mijn thuisstad Sint-Niklaas nam ik deel aan een werkgroep rond wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar ontmoette ik Koen, die al lid van van het bestuur van Onafhankelijk Leven. Hij overtuigde me om toe te treden tot de POR."

Kan je iets over jezelf vertellen?

"Ik ben 59, heb een loopbaan als militair achter de rug en ben gehuwd met Christine. Samen hebben we een zoon Robin (29) die een verstandelijke beperking heeft.

Toen we ontdekten dat Robin een beperking had, ben ik me beginnen inzetten voor organisaties waarmee onze zoon in contact kwam. Zo heb ik geprobeerd om, samen met andere ouders, een woonvorm op te starten voor jongeren met een verstandelijke beperking. Als ouder vind ik belangrijk dat we voor Robin een woonvorm kunnen vinden die bij hem past. Maar voorlopig is dat nog niet gelukt.

Daarnaast ben ik voorzitter van de adviesraad voor personen met een beperking van de stad Sint-Niklaas. We hebben al heel wat projecten opgezet: de stad controleert de parkeerplaatsen voor kaarthouders met een handicap nu beter, horecazaken en winkels zijn toegankelijker geworden en elk jaar organiseert de stad een fuif voor jongeren met een beperking.

Daarnaast ben ik actief in de de vzw Vasse Kweek, een sociale groentetuin voor jongeren met een beperking. in Kruibeke. Momenteel komen 15 jongeren een hele of halve dag een zinvolle dagbesteding doorbrengen.

En tot slot treed ik af en toe samen met mijn zoon op. We hebben een repertoire aan Nederlandstalige nu"mmers en die brengen we op de oude school van Robin, in een rusthuis of bij mensen thuis. We treden tot zo'n 5 tot 10 keer per jaar op.

Wat is je grootste talent?

"Ik ben een helpend, verbindend iemand. Dat talent gebruik ik om op te komen voor mensen en ervoor te zorgen dat ze ook krijgen waar ze recht hebben om hun leven te vergemakkelijken."

Word vrijwilliger

Onze vrijwilligers bouwen mee aan een wereld waarin mensen met een handicap volwaardig kunnen participeren. Ze maken deel uit van het bestuursorgaan of de politieke raad. Van daaruit ondersteunen ze het beleidswerk van Onafhankelijk Leven. Of ze komen als ambassadeur naar buiten om de missie, visie en standpunten van Onafhankelijk Leven verder uit te dragen.