Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Groenezorginitiatief

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 11 april 2024.

Heb je een PVB of PAB en houd je van het verzorgen van planten of dieren? Zoek je overdag ondersteuning in groep? Dan kan je je budget inzetten voor dagopvang bij een groenezorginitiatief, zoals een zorgboerderij.

Wat is een groenezorginitiatief

Een groenezorginitiatief kan bijvoorbeeld een zorgboerderij, een dierenasiel of belevingshoeve zijn waar dagactiviteiten voor mensen met een handicap worden georganiseerd. De activiteiten gebeuren onder begeleiding en draaien steeds rond planten of dieren. Ook hippotherapie is mogelijk bij een groenezorginitiatief.

Je vindt een lijst van alle geregistreerde groenezorginitiatieven op de website van het VAPH.

Waarom kiezen voor een groenezorginitiatief

Ben je graag in de buitenlucht bezig met planten of dieren? En wil je overdag activiteiten doen met andere mensen met een handicap? Een groenezorginitiatief biedt, net als een dagcentrum, begeleide groepsactiviteiten aan, maar bij een groenezorginitiatief draaien de activiteiten altijd om planten of dieren.

Kostprijs

Je betaalt een prijs per dag(deel) of activiteit. De exacte prijzen staan niet vast en hangen af van hoeveel begeleiding je nodig hebt, hoeveel dagen je wil gaan en welke activiteiten je kiest.

Een groenezorginitiatief betalen met je PAB of PVB

PAB: maximum 155 dagen per jaar

Heb je een PAB? Dan mag je tot 155 dagen per kalenderjaar inkopen bij een groenezorginitiatief.

Je sluit daarvoor eerst een overeenkomst af met de zorgaanbieder. Die overeenkomst registreer je bij het VAPH onder het type ‘met een geregistreerd groenezorginitiatief voor dagondersteuning’. De facturen van het groenezorginitiatief betaal je vanuit je budgetrekening.

LET OP! Krijg je dagondersteuning van een multifunctioneel centrum (MFC), een vergunde zorgaanbieder (VZA) of ouderinitiatief? Dan mag je in totaal niet meer dan 155 dagen ondersteuning inkopen bij deze verschillende zorgaanbieders bij elkaar opgeteld.

PVB: enkel in cash

Heb je een PVB en wil je het groenezorginitiatief betalen met je budget? Dan kan dat alleen in cash. Je registreert de overeenkomst op MijnVAPH als 'met een groenezorginitiatief’.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.