Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Afkortingen en begrippen

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 18 november 2024.

In de zorgsector wordt er vaak gegoocheld met afkortingen en begrippen. Het vraagt soms heel wat opzoekingswerk om uit te vissen wat al die termen precies willen zeggen. Daarom hebben we de meest gebruikte afkortingen en begrippen voor je opgelijst.

Afkortingen (alfabetisch)

Afkorting Omschrijving

ADL

activiteiten dagelijks leven

A-document

aanmeldingsdocument

BOB

basisondersteuningsbudget (nu zorgbudget voor mensen met een handicap)

B-waarde

begeleidingsintensiteit

CAO

collectieve arbeidsovereenkomst

CAW

centrum voor algemeen welzijnswerk

CLB

centrum voor leerlingenbegeleiding

DMW

dienst maatschappelijk werk

DOP

dienst ondersteuningsplan

DPA

dienst persoonlijke assistentie

GES

gedrags- en emotionele stoornissen

HOC

heroverwegingscommissie

IDO

individuele dienstverleningsovereenkomst

IRPC

intersectorale regionale prioriteitencommissie

IT

integratietegemoetkoming

ITP

intersectorale toegangspoort

IVT

inkomensvervangende tegemoetkoming

Mijn VAPH

e-loket mijnvaph.be

MDT

multidisciplinair team

MDV

multidisciplinair verslag

MFC

multifunctioneel centrum

NAH

niet-aangeboren hersenletsel

nRTH

niet-rechtstreeks toegankelijke hulp

OCMW

openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn

OP PVB

ondersteuningsplan persoonsvolgend budget

PAB

persoonlijke-assistentiebudget

PC

paritair comité

PG

prioriteitengroep

PVB

persoonsvolgend budget

PVF

persoonsvolgende financiering

P-waarde

permanentienood

RSZ

Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

RTH

rechtstreeks toegankelijke hulp

RVA

rijksdienst voor arbeidsvoorziening

TBS

terbeschikkingstelling

TVV

terugvorderbaar voorschot

VAPH

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

VBD

vrij besteedbaar deel

VDAB

Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding

VTC

Vlaamse toeleidingscommissie

VZA

vergunde zorgaanbieder

WZC

woonzorgcentrum

ZZI

zorgzwaarte-instrument

Begrippen (alfabetisch)

Begrip Omschrijving

Activiteiten dagelijks leven (ADL)

Activiteiten dagelijks leven zijn de handelingen die mensen dagelijks in het gewone leven verrichten, zoals wassen en aankleden, naar het toilet gaan, eten, enzovoort.

Ambulante begeleiding

Ambulante begeleiding is algemene psychosociale ondersteuning of ADL-assistentie van minimaal één uur en maximaal twee uur, waarbij de persoon met een (vermoeden van) handicap of zijn netwerk zich naar de hulpverlener verplaatst.

Basisondersteuningsbudget

Het basisondersteuningsbudget (BOB) of zorgbudget voor mensen met een handicap is een vast bedrag van 300 euro per maand dat de zorgkas uitbetaalt. Je kan het BOB niet zelf aanvragen. Als je er sinds september 2016 recht op hebt, krijg je het BOB automatisch. Het BOB voor de volwassenen is een uitdovend systeem. Dat betekent dat het systeem geleidelijk stopt en er geen nieuwe BOB’s meer worden toegekend. Maar als je al een BOB hebt, dan behoud je dit totdat je een persoonsvolgend budget (PVB) krijgt. Als je een PVB krijgt, stopt het BOB automatisch.

Begeleid werken

Begeleid werken is de individuele en trajectmatige begeleiding van een gebruiker die niet kan worden ingeschakeld in het bestaande reguliere of beschermde arbeidscircuit.

Begeleid wonen

Diensten begeleid wonen richten zich tot volwassenen met een handicap die zelfstandig of in een kleine groep wonen, en enkele uren per week nood hebben aan begeleiding. De (ambulante) begeleiding van een dienst begeleid wonen kan zowel praktische ondersteuning bij dagdagelijkse activiteiten als psychosociale begeleiding (opvoeding kinderen, relaties) zijn. De zorgvorm begeleid wonen staat open voor alle vormen van handicap. De kosten voor ondersteuning binnen deze woonvorm kunnen betaald worden met het PVB. Je staat zelf in voor de betaling van de woon- en leefkosten.

Begeleid zelfstandig wonen

In Vlaanderen is begeleid zelfstandig wonen een voorziening van de bijzondere jeugdzorg. Het wordt aan jongvolwassenen die in een pleeggezin of opvangtehuis verblijven toegestaan als overgang naar volledige zelfstandigheid bij hun meerderjarigheid.

Beheerskosten

Besteed je een deel van je budget of je volledige budget in cash bij niet-vergunde zorgaanbieders zoals vrijwilligers, persoonlijke assistenten, poetshulp of taxibedrijven? Dan ontvang je bovenop dat budget 11,94% beheerskosten. Laat je niet misleiden door het woord ‘kosten’. Het kost je niets, maar je krijgt juist extra budget. Dat kan je gebruiken om extra zorg en ondersteuning in te kopen.

Bijstandsorganisatie

Een bijstandsorganisatie ondersteunt mensen met een handicap en hun netwerk om hun persoonlijke-assistentiebudget of persoonsvolgend budget optimaal te besteden.

Budgetcategorie

Op basis van je aanvraag wijst het VAPH je een budgetcategorie toe. Die bepaalt de hoogte van je budget. Hoeveel budget je krijgt, hangt af van de aard en ernst van je handicap en je leefsituatie. Bij PAB zijn er 5 budgetcategorieën. Bij PVB zijn er 24 budgetcategorieën.

Budgethouder

Persoon met een handicap die een persoonsvolgend budget of persoonlijke-assistentiebudget ter beschikking heeft of de wettelijk vertegenwoordiger van deze persoon.

B-waarde: begeleidingsintensiteit

De begeleidingsintensiteit geeft aan hoeveel begeleiding een persoon met een handicap overdag nodig heeft van andere personen. Er zijn negen niveaus van begeleidingsintensiteit (B0 tot en met B8). Hoe hoger de waarde, hoe meer nood aan begeleiding.

Contactpersoon-aanmelder

Wil je een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) aanvragen? Een PAB vraag je aan via de intersectorale toegangspoort . Je kan dat niet zelf. Je doet daarvoor een beroep op een multidisciplinair team, zoals dat van je CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding) of je ziekenfonds. Dat multidisciplinair team is je contactpersoon-aanmelder en ondersteunt je tijdens de volledige aanvraagprocedure.

Dagondersteuning

Dagondersteuning is begeleiding en permanentie in groep overdag, voor een aantal dagen per week of een hele week. Voorbeelden: atelierwerking, activiteiten in een dagcentrum, uitstappen in groep, begeleiding in groep, dagbesteding bij een groenezorginitiatief.

Dagopvang

Opvang overdag in een multifunctioneel centrum (MFC), zowel in de week als in het weekend. Er zijn twee soorten dagopvang: schoolaanvullende dagopvang en schoolvervangende dagopvang.

Deeleconomie

Het systeem van deeleconomie maakt het voor mensen eenvoudig om een centje bij te verdienen aan een voordelig belastingtarief. Dat doen ze via een erkend deeleconomieplatform zoals Helpper, Exxtra, Numia of RingTwice. Een assistent via deeleconomie kan jou helpen met kleine dagdagelijkse taken. De assistent kan voor jou koken, de ramen wassen, onkruid wieden, een lamp indraaien, poetsen, strijken, boodschappen doen, administratie doen, jou ondersteunen als je op uitstap gaat. Grote klussen of medische taken mogen niet. De uurvergoeding spreek je samen met je assistent af. Een assistent mag niet onbeperkt verdienen via het systeem van deeleconomie. In 2024 betaal je per assistent maximum 7.460 euro per jaar. In het bedrag dat jij betaalt zitten de werkingskosten van het deeleconomieplatform en 10,7% belastingen.

Dienst maatschappelijk werk

De diensten maatschappelijk werk van het zie­kenfonds bieden hulp en dienstverlening aan gebruikers en hun mantelzor­gers. Je kan er onder andere terecht met vragen over thuiszorg, de zorgverzekering, pensioenen, je sociale of financiële situatie, ziekte- en invaliditeits­verzekering; de aanvraag van hulpmiddelen, inschrijvingen bij het VAPH. Start je met de aanvraag van een persoonsvolgend budget (PVB)? Dan kan je bij een dienst maatschappelijk werk terecht voor de opmaak van het ondersteuningsplan.

Dienst ondersteuningsplan

Een dienst ondersteuningsplan (DOP) helpt om de ondersteuningsnood in kaart te brengen en helpt zoeken naar de meest ge­schikte ondersteuning. Als resultaat krijg je een ondersteuningsplan dat alle mogelijkheden van de persoon en de omgeving op een rijtje zet. Start je met de aanvraag van een persoonsvolgend budget (PVB)? Dan kan je bij een DOP terecht voor de opmaak van het ondersteuningsplan.

Dienst voor gezinszorg

Een dienst voor gezinszorg biedt hulp aan mensen die thuis wonen en ondersteuning nodig hebben bij dagdagelijkse taken zoals wassen, strijken, aankleden, boodschappen doen, schoonmaken of koken. Sommige diensten voor gezinszorg hebben ook een klusjes- en oppasdienst.

Dienstencheques

Met dienstencheques kan je hulp in het huishouden betalen. De dienstencheques koop je aan via Pluxee. Per gepresteerd uur betaal je er één. Dienstencheques zijn één jaar geldig. Daarna vervallen ze. Vóór de vervaldatum kan je de dienstencheques terug laten betalen of omruilen voor cheques die nog een extra jaar geldig zijn. Heb je of heeft je kind een handicap? Dan mag je een verhoogd aantal dienstencheques aankopen. In Vlaanderen kan je jaarlijks tot 2000 dienstencheques aankopen aan 9 euro per stuk (vanaf 2025 10 euro per stuk).

Gebruikersorganisaties

Gebruikersorganisaties zijn organisaties die mensen met een handicap samenbrengen. Deze organisaties komen rechtstreeks voort uit de persoonlijke betrokkenheid van enkele mensen, die zich verenigden om zo rechtstreeks met de overheid te kunnen spreken en voor hun rechten op te komen. Er zijn ook in andere sectoren gebruikersorganisaties, zoals de vakbonden.

Globale individuele begeleiding

Globale individuele begeleiding is ruime 1-op-1 ondersteuning die meerdere levensdomeinen kan omvatten. Voorbeeld: de verschillende taken bij het koken bespreken en eventueel aanleren of samen uitvoeren.

Groenezorginitiatief

Een groenezorginitiatief is bijvoorbeeld een zorgboerderij, een dierenasiel of belevingshoeve waar dagactiviteiten voor mensen met een handicap worden georganiseerd. De activiteiten gebeuren onder begeleiding en draaien steeds rond planten of dieren. Ook hippotherapie is mogelijk bij een groenezorginitiatief.

Groepsbegeleiding

Groepsbegeleiding is algemene psychosociale ondersteuning of ADL-assistentie van minimaal één uur en maximaal twee uur van twee of meer personen met een (vermoeden van) handicap of hun netwerk.

Handicap

Elk langdurig en belangrijk participatieprobleem van een persoon dat te wijten is aan het samenspel tussen functiestoornissen van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten en persoonlijke en externe factoren.

Heroverwegingscommissie (HOC)

De PVB-aanvraagprocedure bestaat uit verschillende stappen. Na het doorlopen van alle stappen beslist de Vlaamse toeleidingscommissie (VTC) over je erkenning als persoon met handicap (als je die erkenning nog niet had) en over de dringendheid van je vraag. Je ontvangt een brief van het VAPH. Daarin staat de voorlopige beslissing over je erkenning als persoon met handicap, je budgetcategorie en B- en P-waarden, en je prioriteitengroep. Ben je het niet eens met de voorlopige beslissing? Dien dan binnen 45 dagen vanaf verzending van het voornemen tot beslissing aangetekend een verzoekschrift tot heroverweging in bij het VAPH. Motiveer hierin helder waarom een tweede onderzoek nodig is. De heroverwegingscommissie (HOC) zal je verzoek tot heroverweging behandelen en neemt een definitieve beslissing. Als je niet akkoord gaat met de definitieve beslissing, kan je binnen de 3 maanden beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank.

Herziening PAB

Heb je al een PAB of sta je op de wachtlijst, maar heb je een hoger budget nodig? Bijvoorbeeld omdat de handicap van je kind zwaarder werd of omdat de omgeving minder ondersteuning kan geven? Dan kan je een hoger budget aanvragen. Die aanvraag verloopt op dezelfde manier als een ‘gewone’ PAB-aanvraag. Je laat dus opnieuw een A-document indienen door de contactpersoon-aanmelder. Daarin verduidelijk je wat er veranderd is aan je situatie en welke gevolgen dat heeft.

Herziening PVB

Heb je al een PVB, maar heb je een hoger budget nodig? Bijvoorbeeld omdat je handicap zwaarder werd? Dan kan je een herziening aanvragen. Die aanvraag verloopt zoals een gewone PVB-aanvraag. Je dient dus opnieuw een ondersteuningsplan in en je laat een nieuw multidisciplinair verslag opmaken. Daarin verduidelijk je wat er veranderd is aan je situatie en wat de gevolgen zijn.

Individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO)

Wil je ondersteuning inkopen bij een vergunde zorgaanbieder? Dan sluit je vooraf een individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) af met afspraken over de ondersteuning en kostprijs. Het VAPH stelde een model-IDO op, een modelovereenkomst die je vergunde zorgaanbieder kan gebruiken. Onafhankelijk Leven werkte hier samen met andere partners aan mee. Deze model-IDO is helder en juridisch sluitend. Je VZA is niet verplicht om die te gebruiken, maar we raden dat wel aan. Je vindt de model-IDO op de website van het VAPH.

Individuele praktische hulp

Praktische hulp is begeleiding in een 1-op-1 relatie bij je algemene dagelijkse activiteiten (ADL). Voorbeelden: hulp bij het wassen, eten of aankleden, voorwerpen oprapen of aanreiken, praktische hulp op de werkvloer.

Individuele psychosociale begeleiding

Psychosociale begeleiding is 1-op-1 begeleiding die je helpt nadenken over de organisatie van je dagelijks leven. Voorbeelden: samen nadenken over hoe je je huishouden kunt organiseren, auticoaching

Inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)

De IVT is een tegemoetkoming voor mensen die door hun handicap niet of moeilijk kunnen werken en die daardoor een beperkt inkomen hebben.

Integratietegemoetkoming (IT)

De IT is een tegemoetkoming voor mensen die door hun handicap extra kosten hebben om te kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven.

Interimkantoor

Wil je één of meerdere assistenten een loon betalen met je persoonlijke-assistentiebudget of persoonsvolgend budget, maar zie je het niet zitten om zelf werkgever te worden? Of vind je geen assistent? Dan kan je een beroep doen op een interimkantoor. Het interimkantoor treedt op als werkgever van je assistent en is verantwoordelijk voor de loonadministratie zoals de arbeidsovereenkomst, de maandelijkse loonberekeningen en de aangiftes aan de overheid.

Intersectorale toegangspoort

De intersectorale toegangspoort  (ITP) is een dienst van de jeugdhulp binnen het agentschap Opgroeien. De ITP is een ‘toegangspoort’ tot niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp, zoals het persoonlijke-assistentiebudget.

MijnVAPH

Via het e-loket mijnvaph.be kan jij of je wettelijk vertegenwoordiger je persoonlijk dossier bij het VAPH online raadplegen.

Mobiele begeleiding

Mobiele begeleiding is algemene psychosociale ondersteuning of ADL-assistentie van minimaal één uur en maximaal twee uur, waarbij de hulpverlener zich naar de persoon met een (vermoeden van) handicap of zijn netwerk verplaatst.

Multidisciplinair team (MDT)

Een multidisciplinair team is een dienst die mensen met een (vermoeden van) handicap bijstaat bij de aanvraag voor ondersteu­ning bij het VAPH. De term multidisciplinair wordt gebruikt omdat er in het team personen zitten met verschillende achtergronden (arts, sociaal werker …).

Multidisciplinair verslag

Het multidisciplinair verslag is een onderdeel van de PVB-aanvraagprocedure. Aan de hand van het zorgzwaarte-instrument (ZZI) maakt een multidisciplinair team een inschatting van je zorgzwaarte. Ze vergelijken je nood aan ondersteuning en permanentie met anderen. In het verslag staat ook hoe dringend je vraag naar ondersteuning is.

Multifunctioneel centrum (MFC)

Een multifunctioneel centrum (MFC) is een voorziening van het VAPH voor kinderen en jongeren tot 21 jaar (uitzonderlijk tot 25 jaar). Bij een MFC kan je terecht voor verblijf (internaat), dagopvang, begeleiding. Je kan kiezen voor één vorm van ondersteuning of voor een combinatie.

NAH-procedure

Eindigt je revalidatie voor een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of tetraplegie binnenkort? En is naar huis gaan geen optie? Volg dan de NAH-procedure. Als die wordt goedgekeurd, ga je voltijds naar een voorziening en krijg je daarvoor vlug een budget.

Niet-rechtstreeks toegankelijke hulp (nRTH)

Ondersteuning voor mensen met een handicap bij wie intensieve ondersteuning noodzakelijk is.

Noodprocedure

Je kan een PVB via de noodprocedure aanvragen als je integriteit of de integriteit van je mantelzorgers bedreigd is en er geen andere oplossingen zijn. Als je aan de voorwaarden voor de noodprocedure voldoet, krijg je onmiddellijk een budget.

Observatie- en behandelingscentrum (OBC)

Een observatie- of behandelingscentrum is een centrum voor diagnose en hulpverlening aan jongeren met een verstandelijke beperking, gedragsproblemen of emotionele stoornissen. Het doel van deze centra is een genuanceerde diagnose van het probleem, via intensieve begeleiding, om zo tot een correcte doorverwijzing te komen.

Ondersteuningstoeslag

Elk kind in Vlaanderen heeft recht op het Groeipakket. Dat bestaat uit een basisbedrag en verschillende tegemoetkomingen op maat van elk gezin. Sinds 2023 zit daar de ondersteuningstoeslag bij. Die vervangt het BOB voor de kinderen en jongeren tot 21 jaar. De ondersteuningstoeslag wordt elk jaar geïndexeerd. Dat bedrag wordt maandelijks uitbetaald door de uitbetaler van het Groeipakket.

Oproepbare permanentie

Oproepbare permanentie betekent dat een beschikbare begeleider na een oproep binnen een bepaalde tijd 1-op-1 ondersteuning kan geven die je niet op voorhand kon plannen. Voorbeeld: hulp oproepen na een val

Organisatiegebonden kosten

Met je PVB kan je zorg en ondersteuning inkopen bij een vergunde zorgaanbieder. Je kan kiezen of je cash of in voucher betaalt. De vergunde zorgaanbieder krijgt van het VAPH 16,18% organisatiegebonden kosten bovenop wat jij aan de zorgaanbieder betaalt voor je zorg en assistentie. Laat je niet misleiden door het woord ‘kosten’. De vergunde zorgaanbieder krijgt juist extra middelen die ze kan inzetten voor werkingskosten, zoals de boekhouding of administratie.

Ouderinitiatief

Een ouderinitiatief is een vzw of stichting die hoofdzakelijk bestuurd wordt door familieleden (tot de tweede graad) van mensen met een handicap. Zij organiseren zelf zorg en ondersteuning voor een groep van maximaal 15 mensen. Je kan er zowel met als zonder een PAB of PVB terecht.

Persoonlijk assistentiebudget (PAB)

"Het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is een som geld voor kinderen en jongeren met een handicap tot en met 21 jaar. Het is geen inkomen, maar een budget dat je van het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) krijgt om persoonlijke assistentie te betalen.

Persoonsvolgend budget (PVB)

Het persoonsvolgend budget (PVB) is er voor meerderjarigen met een handicap. Het is geen inkomen, maar een budget dat je van het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) krijgt om ondersteuning te betalen. Vroeger gingen alle subsidies rechtstreeks naar voorzieningen. Vandaag krijgen mensen met een handicap zelf een budget in handen waarmee ze assistentie en ondersteuning kunnen betalen. Zo kan je een vaste assistent aannemen, een vrijwilliger, een taxidienst.

Persoonsvolgende financiering (PVF)

Mensen met een handicap hebben soms extra ondersteuning nodig. De prijs voor die ondersteuning kan hoog zijn. De Vlaamse overheid wil dat iedereen met een erkende handicap én een vastgestelde ondersteuningsnood daarvoor de juiste middelen krijgt, de zogenaamde persoonsvolgende financiering (PVF). Voor meerderjarigen is er een volwaardig persoonsvolgend systeem. Dat bestaat uit twee trappen. De eerste trap is rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Als RTH niet voldoende is en je meer ondersteuning nodig hebt, dan kan je een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen voor intensievere ondersteuning. Het PVB is dus de tweede trap.

PVB na jeugdhulp

Heb je al een PAB? Of maak je gebruik van ondersteuning in een MFC of GES+-voorziening? Dan krijg je na de aanvraagprocedure PVB een deel van je PVB zonder eerst op een wachtlijst te komen. Dat is je PVB na jeugdhulp..

P-waarde

De permanentienood geeft aan hoeveel nood de persoon met een handicap overdag heeft aan oproepbaarheid of toezicht van andere personen. Er zijn acht niveaus van permanentienood (P0 tot en met P7). Hoe hoger de waarde, hoe meer nood aan aanwezigheid of toezicht.

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning voor wie af en toe hulp nodig heeft. RTH bestaat in drie vormen: begeleiding, dagopvang, verblijf. Je kan kiezen voor één van deze vormen of voor een combinatie.

Sociaal secretariaat

Wil je één of meerdere persoonlijke assistenten in loondienst nemen met je persoonlijke-assistentiebudget of persoonsvolgend budget? Dan word je zelf werkgever. Als werkgever heb je een aantal plichten. Om je te ondersteunen bij het nakomen van die plichten, doe je een beroep op een sociaal secretariaat. Het sociaal secretariaat staat je administratief en juridisch bij in je rol als werkgever.

Spoedprocedure

De spoedprocedure is er voor mensen met een snel degeneratieve aandoening of een neuromusculaire, neurodegeneratieve of bindweefselaandoening in een vergevorderd stadium. Deze procedure gaat veel vlugger, waardoor je bijna onmiddellijk een budget krijgt. Ook voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar met een snel degeneratieve aandoening bestaat er een spoedprocedure.

Takenovereenkomst

Is je assistent een familie- of gezinslid tot de tweede graad? En wil je die in loondienst nemen via een sociaal secretariaat? Dan sluit je een takenovereenkomst af. Waarom een takenovereenkomst en geen arbeidsovereenkomst? Bij een arbeidsovereenkomst werken werknemers in ruil voor een loon onder ‘gezag’. In familiale relaties is het aspect gezag lastig. Want in welke mate kan je daar eigenlijk gezag uitoefenen? De takenovereenkomst biedt een oplossing. Een takenovereenkomst heeft namelijk geen wettelijk kader. Daarom is er ook geen probleem met het aspect gezag.

Team budgetbesteding

Team van het VAPH dat vragen over het persoonlijke-assistentiebudget en persoonsvolgend budget beantwoordt.

Terbeschikkingstelling (TBS)

Je budget is 'ter beschikking gesteld' als je je persoonlijke-assistentiebudget of persoonsvolgend budget effectief krijgt en kan inzetten (in tegenstelling tot bij een toekenning).

Terugvorderbaar voorschot

Het terugvorderbaar voorschot is gelijk aan 3/12 van je budget dat je in cash besteedt. Het is géén deel van je budget, maar een financiële buffer om facturen mee te betalen. Waarom is er een TVV? Het VAPH stort een budget nooit rechtstreeks op een budgetrekening, maar betaalt gemaakte kosten terug tot de hoogte van dat bedrag. Je kan dus pas een kost indienen bij het VAPH nadat je de factuur eerst zelf betaalde. Dankzij het TVV moet je dat niet met je eigen geld doen. Als je stopt met je budget, moet je het TVV terugbetalen aan het VAPH.

Toekenning

De overheid beslist na het doorlopen van een procedure of je recht hebt op een budget. Bij het persoonsvolgend budget betekent een toekenning nog niet dat je het budget al meteen krijgt. Je komt eerst op de wachtlijst terecht in één van de drie prioriteitengroepen.

Verblijf

Verblijf is ondersteuning tijdens de nacht, 's ochtends en 's avonds.

Vergunde zorgaanbieders (VZA)

Een vergunde zorgaanbieder (VZA) is een voorziening die erkend of vergund is door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) voor mensen met een persoonsvolgend budget (PVB). Ook met een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) kan je in een VZA beperkt ondersteuning krijgen. Met een PAB mag je maximum 155 dagen en 155 nachten inkopen en maximum 104 mobiele of ambulante begeleidingen.

VIA-middelen

Heb je een assistent in dienst met een arbeidsovereenkomst via een sociaal secretariaat? Dan heb je recht op VIA-middelen. Dat zijn extra middelen die je krijgt als je bepaalde kosten indient op de arbeidsovereenkomst met je assistent. Er bestaan VIA4-, VIA6- en VIA5-middelen.

Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH)

Het VAPH biedt bud­getten en tegemoetkomingen aan mensen met een handicap om hun zorg en ondersteuning op maat te financieren. Het VAPH erkent en subsidieert ook organisaties om ondersteuning te bieden zoals multifunctionele centra, dien­sten ondersteuningsplan, en bijstandsorganisaties. Het VAPH is een overheids­administratie die onder de minister van Welzijn valt.

Vlaamse toeleidingscommissie

De PVB-aanvraagprocedure bestaat uit verschillende stappen. Na het doorlopen van alle stappen beslist de Vlaamse toeleidingscommissie (VTC) over je erkenning als persoon met handicap (als je die erkenning nog niet had) en over de dringendheid van je vraag. Je ontvangt een brief van het VAPH. Daarin staat de voorlopige beslissing over je erkenning als persoon met handicap, je budgetcategorie en B- en P-waarden, en je prioriteitengroep.

Vrij besteedbaar deel

Een deel van je budget kan je vrij besteden. Dat wil zeggen dat je geen facturen moet bijhouden of kosten moet indienen bij het VAPH.

Vrijwilligers

Heb je door je handicap hulp nodig in je dagelijks leven? Dan kan je één of meerdere vrijwilligers inschakelen. Een vrijwilliger kan een familielid, een vriend of iemand anders in of buiten je netwerk zijn. Die vrijwilliger kan praktische taken voor je uitvoeren zoals kleine huishoudelijke taken, hulp bij het wassen en aankleden, je vervoeren, je ondersteunen tijdens een uitstap. Daarvoor ontvangt je vrijwilliger geen loon, maar een vrijwilligersvergoeding.

Wachtlijst

"De Vlaamse overheid wil dat iedereen met een erkende handicap én een vastgestelde ondersteuningsnood de juiste middelen krijgt. Toch zijn er wachtlijsten. De PAB-wachtlijst bestaat uit een prior- en niet-prior-wachtlijst. De wachtenden op de prior-wachtlijst hebben voorrang.

Wijk-werken

Het systeem van wijk-werken zorgt ervoor dat werkzoekenden voor maximum 60 uur per maand mogen helpen in scholen, stadsdiensten, verenigingen of bij iemand thuis. Zo doen werkzoekenden werkervaring op. De werkzoekende wijk-werker wordt begeleid door een OCMW of door de VDAB. Wijk-werkers mogen helpen in het huishouden, je gezelschap houden en kleine klusjes doen zoals de tuin onderhouden. Niet alle taken zijn toegelaten. Bovendien beslist elke gemeente apart welke taken uit de Vlaamse activiteitenlijst wijk-werken ze toelaten en welke klusjes niet. Je betaalt de wijk-werker met wijk-werkcheques. De prijs van een wijk-werkcheque verschilt per gemeente. De cheques zijn 12 maanden geldig. Per begonnen uur betaal je één wijk-werkcheque. Daarnaast betaal je 7,50 euro inschrijvingsgeld per jaar.

Woon- en leefkosten

Er zijn twee soorten kosten bij een voorzienig: de ondersteuningskost en de woon- en leefkosten. De woon- en leefkosten zijn de niet-zorggebonden kosten die voorzieningen aanrekenen aan hun gebruikers. Het zijn kosten die niet kunnen betaald worden met het persoonsvolgend budget (PVB). Deze kosten worden ook apart op je factuur vermeld. De ondersteuningskosten (andere dan woon- en leefkosten) betaal je wel met je PVB. Dit zijn de kosten die je betaalt omdat je beroep doet op personeel van een voorziening.

Woonondersteuning

Woonondersteuning is begeleiding en permanentie in groep ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends, voor een aantal nachten per week of een hele week. Voorbeelden: bij een vergunde zorgaanbieder overnachten, in een kleine groep samenwonen en samen ondersteuning krijgen

Woonzorgcentrum

Een woonzorgcentrum is een woonvorm in de ouderenzorg. In een woonzorgcentrum verblijf je als je permanent hulp nodig hebt. Er is altijd personeel aanwezig, zowel overdag als ’s nachts.

Zelfstandige assistent of coach

Een zelfstandige is iemand met een ondernemingsnummer die voor zichzelf werkt, dus niet voor een werkgever. Zelfstandigen voeren verschillende taken uit. Heb je nood aan psychosociale begeleiding om je zelfredzaamheid te verhogen, je dag te plannen of je administratie op orde te brengen? Of zoek je als ouder ondersteuning bij de opvoeding van je kind? Dan kan je een beroep doen op een zelfstandige coach, zoals een auticoach. Er zijn ook zelfstandige persoonlijke assistenten die je thuis kunnen ondersteunen bij het wassen en aankleden, je boodschappen doen of maaltijden bereiden. Daarnaast zijn er ook zelfstandigen die heel specifieke taken uitvoeren, zoals een tuinier, een ramenwasser of een carwash.

Zorgbudget voor mensen met een handicap

Het zorgbudget voor mensen met een handicap (of basisondersteuningsbudget) is een vast bedrag van 300 euro per maand dat de zorgkas uitbetaalt. Je kan het zorgbudget niet zelf aanvragen. Als je er sinds september 2016 recht op hebt, krijg je het automatisch. Het zorgbudget voor mensen met een handicap is voor de volwassenen een uitdovend systeem. Dat betekent dat het systeem geleidelijk stopt en er geen nieuwe zorgbudgetten voor mensen met een handicap meer worden toegekend. Maar als je er al één hebt, dan behoud je dit totdat je een persoonsvolgend budget (PVB) krijgt. Als je een PVB krijgt, stopt het zorgbudget voor mensen met een handicap automatisch.

Zorgwijs

Op Zorgwijs kan je eenvoudig zoeken naar een vergunde zorgaanbieder of een aanbieder van rechtstreeks toegankelijke hulp. Filteren doe je op type handicap, ondersteuningsvorm en je regio.

Zorgzwaarte-instrument (ZZI)

Het ZZI meet zo nauwkeurig en objectief mogelijk hoeveel ondersteuning je nodig hebt in je dagelijks leven in vergelijking met anderen.

Advieslijn

Nog vragen? Contacteer ons

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.