“Actief, impulsief, sociaal en met een grote portie humor.” Zo omschrijft Jaïme zichzelf. Hij is sportleerkracht en is door multiple sclerose (MS) slechtziend. Dankzij de juiste aanpassingen en doorzettingsvermogen blijft Jaïme zijn ding doen. Zijn verhaal is een oproep: blijf bewegen, blijf lachen en oordeel niet te snel.
De eerste klachten begonnen op zijn zeventiende, tijdens de LO-lessen van zijn opleiding ‘sportkot’. “Ik zag de gezichten aan de overkant van het veld niet goed meer. De gezichten werden één grote witte vlek en erg wazig.” Ook had hij een raar gevoel in zijn scheenbeen, alsof er een strak plastic zakje omheen gespannen was.
In eerste instantie legde hij geen verband tussen die twee symptomen. Pas na maanden van omwegen en doktersbezoeken kwam de diagnose: multiple sclerose. “Ik wist toen amper wat MS was.”
Als student besloot hij zijn leven gewoon verder te zetten: “Ik ben een van de eerste dagen na de diagnose stevig op café geweest. Maar daarna kwam het besef: oké, dit is het dus. Wat nu? Wat kan ik eruit halen, en vooral: wat wil ik blijven doen?”
Vandaag is zijn zicht de grootste uitdaging. Autorijden is uitgesloten. De bus nemen vraagt voortdurend oplettendheid: waar ben ik, welke halte komt eraan, wie zit er in de buurt? Dus dat neemt hij liever niet. Ook op straat levert zijn visuele handicap soms lastige momenten op.
“Als iemand oogcontact probeert te maken, merk ik dat niet. Ze denken misschien dat ik arrogant of onbeleefd ben. Maar vaak zie ik het gewoon niet. Dat wringt, want ik ben juist heel sociaal.”
Zo’n situaties zijn niet leuk, maar Jaïme focust liever op wat wél lukt. “Ik héb MS, maar ik bén niet alleen maar MS.”
Hij is ook leerkracht en geeft LO-les aan lagereschoolkinderen. Dankzij een meedenkende school en slimme oplossingen lukt dat goed. Zo dragen zijn leerlingen verschillende kleuren T-shirts en is er een buddy die hem bijstaat.
Jaïme is ook open naar zijn leerlingen toe. “Ik toon hen dat ‘anders’ zijn niet slecht is.”
Sport is voor Jaïme niet alleen belangrijk voor zijn job, maar ook een uitlaadklep en misschien zelfs therapie. Hij gelooft in “use it or lose it”: door te bewegen versterk je je lichaam en daag je je zenuwstelsel uit, net datgene waar MS op werkt.
“Rollerbladen, lopen met een buddy, gaan klimmen… Dat geeft me kracht én energie. Ik leef om te bewegen en ik beweeg om te leven. Tja, ik heb ook ADHD, dat zal er ook wel mee te maken hebben,” lacht Jaïme.
Soms heeft hij ook een baaldag. “Dan helpen vrienden, sport en humor. En soms moet je gewoon toegeven dat het even niet gaat. Dat is ook oké.”
Jaïme heeft zowel MS als ADHD. En volgens hem houden die twee elkaar in balans.
“Mijn ADHD geeft me energie. Mijn MS dwingt me om het rustig aan te doen. Zonder MS was ik misschien maar blijven gaan en al lang gecrasht. En zonder ADHD zou ik minder bewegen en sporten, wat net slecht is bij MS.”
Omdat Jaïme sportief, positief en energiek is, worden zijn uitdagingen soms wel onderschat.
“Soms is het grappig. Dan zien mensen me stuntelen en begrijpen ze er niks van. Maar soms is het ook lastig. Frustrerend zelfs.”
Hij leerde ermee omgaan. Niet door te zwijgen, maar door te benoemen. “Ik leg het uit, vraag hulp als het moet. Zo geef ik vooroordelen minder kans. En eerlijk? Dat heeft me sociaal veel sterker gemaakt.”
Wat Jaïme vooral duidelijk wil maken: MS heeft veel gezichten. “Bij mij is het mijn oogzenuw. Bij anderen zijn het motorische problemen of iets heel anders. MS is een zenuwziekte, en die tast bij iedereen andere dingen aan. Daar is nog te weinig bewustzijn over.”
Voor de toekomst hoopt hij op een behandeling die focust op herstel van myeline, de beschermlaag rond de zenuwbanen. En op meer openheid in de samenleving.
“Je weet niet altijd wat er speelt bij iemand anders. Vraag je af: wat zou er aan de hand kunnen zijn? In plaats van meteen te denken: ‘wat doet die raar, onhandig of onbeleefd.’ Dat helpt niet alleen mensen met MS, maar maakt de wereld voor iedereen een stuk mooier.”
Heb je zelf ook een straf verhaal, een pakkende getuigenis of een mooie ervaring die je met anderen wilt delen? Laat je gegevens hier achter. We kunnen dan samen bekijken op welke manier we je verhaal het best tot zijn recht laten komen.