Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 078 48 04 61

Van kot naar cohousing: Fien bouwt verder aan zelfstandigheid

Getuigenis ma 02 juni 2025, door Stefanie Leekens

Twee jaar geleden verliet Fien haar vertrouwde kot in Leuven. Daar woonde ze via het project ‘Omkaderd Wonen’, waarbij studenten met en zonder handicap samenleven. Vandaag woont ze in een studio van ‘Oak Tree Projects’ in de cohousing ‘De Negenhoek’ in Kortenberg. Het was geen evidente overstap, maar intussen heeft ze haar plekje gevonden. “Ik woon alleen, maar voel me wel omringd.”

Ontwerp zonder titel 67

Omkaderd Wonen: meer dan een kot

"Ik wou graag verder studeren, maar had wel ondersteuning nodig in het dagelijks leven," vertelt Fien die cerebrale parese heeft.

Omkaderd Wonen was voor mij dé reden om naar Leuven te trekken. Studenten met en zonder beperking wonen er samen. Mijn kotgenoten hielpen me wanneer mijn assistenten er niet waren, bijvoorbeeld bij het klaarmaken van mijn avondeten. We vormden een hechte groep. Ik heb er geleerd wat het betekent om samen te leven én om hulp te durven vragen.”

De zoektocht naar een eigen plek

Na haar studies werd het tijd om verder te kijken.

“Ik ben zo lang mogelijk op kot gebleven, maar na twee masterdiploma’s was het tijd om de volgende stap in mijn leven te zetten. Een geschikte woonst vinden was echt moeilijk. Via een van mijn assistenten hoorde ik over Oak Tree Projects. Op dat moment was hun project in Kortenberg nog in opbouw. Gelukkig was mijn studio klaar toen ik afstudeerde en kon ik er meteen in.”

20230906 141907

Fien huurt nu een kleine maar gezellige studio van 29 vierkante meter in De Negenhoek, een cohousingproject met 32 woningen, waaronder 6 studio’s voor mensen met een zorgnood.

"Mijn studio heeft alles wat ik nodig heb: een keukentje, een eigen badkamer én toegang tot het gemeenschappelijk huis. Daar is een grote zaal, een salon, een werkatelier en zelfs een logeerkamer. We mogen er allemaal gebruik van maken."

De Negenhoek

20250402 132120

De overstap van het kotleven naar zelfstandig wonen was voor Fien best intens. “De overgang was stresserend, maar na een aantal weken had ik mijn draai wel gevonden. Het moeilijkste vond ik dat ik niet meer kon terugvallen op mijn kotgenoten. Op de momenten dat mijn persoonlijke assistenten er niet zijn, zoals ’s avonds en ’s nachts, sta ik er eigenlijk alleen voor.”

Maar precies dat heeft haar zelfstandiger gemaakt. “Ik heb geleerd om zelf mijn eten op te warmen in de microgolfoven. Dat is fysiek voor mij niet zo evident, maar ik ben heel trots dat het lukt. En in nood kan ik natuurlijk altijd wel rekenen op mijn buren. Dat is een hele geruststelling.”

Diverse groep bewoners

In De Negenhoek wonen mensen met en zonder zorgnood samen. Dat zorgt voor een diverse mix. En ook de leeftijden van de bewoners zijn heel uiteenlopend.

De jongste bewoner is een baby, de oudste is boven de 70. Dat maakt het interessant, maar ik mis soms wel leeftijdsgenoten. Ik had ook verwacht dat er iets meer interactie ging zijn met de buren. We eten eens per maand samen en soms is er een activiteit, maar er is wel minder dagelijks contact dan ik had gehoopt.”

Plannen, organiseren en dromen

Fien werkt met vier vaste assistenten en krijgt daarnaast hulp van familie. "Het vraagt veel planning. Alle activiteiten - van boodschappen doen tot verplaatsingen maken - moeten gebeuren tijdens de uren dat ik assistentie heb. In het weekend verblijf ik meestal bij mijn ouders, want ik heb onvoldoende budget om ook in het weekend assistentie te betalen."

Tijdens haar zoektocht had de Keuzewijzer Wonen voor Fien zeker een verschil kunnen maken.

De Keuzewijzer Wonen had me zeker kunnen helpen. Er is weinig aanbod als je, zoals ik, zelfstandig wilt wonen én je assistentie zelf wilt organiseren. Zo’n keuzewijzer kan mensen doen nadenken over wat voor hen belangrijk is: wil je alleen wonen of samen? Waar heb je hulp bij nodig? En hoe regel je die hulp?”

Tot slot kijkt Fien hoopvol naar de toekomst. “Ik droom ervan om ooit in een ruimere woning te wonen, met een aparte slaapkamer, een grotere keuken en meer opbergruimte dan ik nu heb. Maar ik zou wel graag in een of andere vorm van cohousing blijven. Alleen wonen, mét nabije buren: dat blijft voor mij de ideale combinatie.”

Checklist wonen

Keuzewijzer Wonen om je te helpen bij je eigen woonplek

Heb je een handicap en zoek je een nieuwe woonplek, waar je volledig jezelf kan zijn? Dan helpt onze Keuzewijzer Wonen je vast op weg.

De keuzewijzer bestaat uit verschillende stellingen, die je doen nadenken over wat jij belangrijk vindt bij een eigen woonplek. Wanneer je de keuzewijzer hebt ingevuld, kies je er de stellingen uit die jij het belangrijkst vindt. Zo vind je jouw top vijf van eigenschappen voor jouw woonplek.