Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Stemmen met een handicap: hoe pak je het aan?

Ondersteuning ma 23 september 2024, door Stefanie Leekens

Op zondag 13 oktober 2024 zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad en provincieraad. Het is belangrijk dat mensen met een handicap hun stem laten horen. Maar hoe kan je stemmen als je extra hulp nodig hebt? En waarom is het zo belangrijk dat je gaat stemmen?

Verkiezingen 2024 Goedele Linked In 1200x627 Facebookomslag 8

Stemrecht voor iedereen

Stemrecht is een mensenrecht, ook voor mensen met een handicap. Artikel 29 van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap benadrukt het recht van personen met een handicap om deel te nemen aan het politieke leven. Het gaat om het recht om te gaan stemmen en ook om zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen.

Hoewel stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen niet meer verplicht is, blijft het wél ontzettend belangrijk. Jouw stem beïnvloedt het beleid in je gemeente of stad voor de komende jaren.

En de gemeenteraadsverkiezingen gaan over heel wat belangrijke thema's voor mensen met een handicap, zoals:

  • Toegankelijke gebouwen en openbare ruimtes
  • Ondersteuning en zorg
  • Lokale werkgelegenheid en sociale inclusie
  • Aangepaste/sociale woningen
  • Mobiliteit
  • ...

Wil je dat jouw gemeente meer doet voor mensen met een handicap? Dan is stemmen dé manier om je stem te laten horen en verandering te eisen. Als we samen onze stem gebruiken, kunnen we ervoor zorgen dat het beleid inclusiever wordt. Als jij niet stemt, beslissen anderen voor jou.

Meer hierover lees je op Ieders Stem Telt.

Toegankelijke stemlokalen

Lokale besturen moeten ervoor zorgen dat stemlokalen toegankelijk zijn. Elke locatie moet minstens één stembureau hebben dat toegankelijk is voor personen met een beperkte mobiliteit. Een toegankelijk stembureau betekent dat er geen drempels mogen zijn, zoals trappen zonder helling, en dat rolstoelgebruikers voldoende ruimte hebben.

Twijfel je of er voldoende aanpassingen zijn voor jouw specifieke handicap? Neem dan vooraf contact op met je gemeente.

Meer informatie over toegankelijkheid vind je ook bij Inter vzw. Daarnaast voert DITO vzw een campagne om meer aandacht te vragen voor toegankelijke stemlokalen. Lees hier meer: Laat je stem horen.

Hulp bij het stemmen

Heb je door je handicap hulp nodig in het stemhokje? Dan mag je iemand meenemen om je te helpen, zoals een vriend, familielid of begeleider. Als je niemand hebt, kan een medewerker van het stembureau je helpen. Je hebt hiervoor geen doktersattest nodig. Het belangrijkste is dat je zelf beslist op wie je stemt, zonder druk van anderen.

Volmacht

Als je door je handicap niet naar het stembureau kan gaan, kan je iemand een volmacht geven. Die persoon kan dan in jouw plaats gaan stemmen. Je kan zelf kiezen wie dat is; je volmacht hoeft dus niet naar een familielid of iemand die in dezelfde gemeente woont te gaan, maar die persoon moet wel naar jouw stembureau gaan om je stem uit te brengen.

Zo vraag je een volmacht aan.

Deel jouw ervaring!

Bij Onafhankelijk Leven vinden we het belangrijk dat iedereen zonder problemen kan stemmen. Was het stembureau toegankelijk? Kreeg je voldoende hulp?

Maak een foto bij de ingang van het stembureau en deel je ervaring via de hashtag #laatjestemhoren op sociale media. Dit is een actie van DITO, waar wij volledig achter staan.

Let op: 'stemfies' zijn niet toegestaan. Foto’s van je stembiljet of selfies vanuit je stemhokje zijn in België verboden.