Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Seksuele dienstverlening en je budget

Ondersteuning do 01 september 2022, door Stefanie Leekens

Mensen met een handicap worden geconfronteerd met heel wat uitdagingen. Ook seks en intimiteit kunnen drempels zijn. Is dat voor jou zo? Dan kan je terecht bij Aditi vzw. Deze vergunde zorgorganisatie werkt rond seksualiteit en intimiteit.

Seksuele dienstverlening

Wat doet Aditi vzw?

Aditi is door het VAPH erkend als vergunde zorgaanbieder en werkt rond het thema intimiteit en seksualiteit bij mensen met een handicap en ouderen.

Heb je door je handicap moeite om tot intimiteit te komen? Dan kan Aditi vzw je informeren en ondersteunen. Ook het netwerk van mensen met een handicap kan er met hun vragen terecht.

Ben je bijvoorbeeld ouder van een kind met een handicap en vraag je je af hoe je best omgaat met de seksuele ontwikkeling van je kind? Contacteer gerust Aditi vzw. Maar ook koppels kunnen er met vragen terecht. Kreeg jij of je partner een handicap na een ongeval en is het daardoor zoeken naar een nieuw en aangepast seksleven? Aditi vzw denkt met jullie mee en zoekt zelfs naar aangepaste seksspeeltjes als dat nodig is. Of heb je een handicap en geen mogelijkheid tot intimiteit? Zelfs de ondersteuning in de vorm van seksuele dienstverlening behoort tot de mogelijkheden van Aditi vzw.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Een medewerker van Aditi komt bij jou aan huis. Samen bespreken jullie de situatie. De medewerker geeft je de nodige info en advies. Blijkt uit het gesprek dat de beste oplossing seksuele dienstverlening is? Dan brengen ze jou in contact met een seksuele dienstverlener. Aditi vzw werkt over heel Vlaanderen samen met seksuele dienstverleners van verschillende genders. Dit zijn zorgverleners die ervaren zijn in het geven van seksuele dienstverlening aan mensen met een beperking en/of ouderen.

Aditi en je budget?

De prijzen van de diensten vind je terug op hun website.

Omdat Aditi een vergunde zorgaanbieder is, kan je de gesprekken inbrengen in je PVB, zowel in cash als in voucher. Laat hen weten dat je een budget hebt, dan brengt Aditi vzw alles daarvoor in orde.

Ook mensen die gebruik maken van RTH (rechtstreeks toegankelijke hulp) kunnen beroep doen op Aditi vzw.

Heb je een PAB? Dan kan je geen kosten van Aditi vzw inbrengen in je budget, ook al ben je ouder dan 18 jaar.

Blijkt uit de gesprekken dat je gebruik wil maken van de seksuele dienstverlening? Die kost kan je niet inbrengen in je budget. Uiteraard mag je dit wel betalen met je vrij besteedbaar deel.

Aangepaste seksspeeltjes

Nood aan aangepaste seksspeeltjes? Aditi vzw heeft een overzicht van seksspeeltjes en kan samen met jou zoeken naar wat voor jou werkt. Voor deze seksuele pretmiddelen krijg je geen tussenkomst van het VAPH.

Vragen?

Wil je meer weten over de seksuele dienstverlening en ondersteuning van Aditi vzw? Neem een kijkje op hun website. Hun kantoren gaan na een zomerstop weer open op 6 september. Vanaf dan kan je ook bellen of mailen naar Aditi vzw met al je vragen.

Wil je een blik achter de schermen werpen bij een seksueel dienstverlener? Kijk nu naar “Het oudste beroep”, een documentaire van Eric Goens over sekswerkers. In deze reeks portretteert hij zes sekswerkers in hun dagelijkse leven. Zo zie je ook Alfred, een seksuele dienstverlener voor mannen met een fysieke of mentale handicap. Het Oudste Beroep is iedere dinsdagavond op Eén en VRT MAX te bekijken. Je kan de afleveringen via VRT MAX ook terugkijken.

Andere vragen? Bel of mail onze advieslijn.