Leef jij je leven ten volle? Michael Ghysels doet dat zeker. Voor hem is het simpel: je leeft maar één keer, dus haal uit het leven wat je kan. Zoek oplossingen, stel jezelf uitdagingen en doe wat je gelukkig maakt.
Na zijn ongeval bewijst hij dat plezier en passie voor iedereen zijn. Handicap of niet. Hij is en blijft de danser, acteur, reiziger en levensgenieter die hij altijd al was.
(Foto Michael © Kaat Pype)
Michael is een podiumbeest. En je mag hem gerust zo noemen. Of hij nu schittert als burlesquedanser met Zoe Bizoe of speelt in de voorstelling ‘Fractie van een Seconde 2.0’ met Stef Vanlee, hij geeft altijd alles.
“Noem mij geen rolstoeldanser of acteur met handicap,” zegt Michael vastberaden. “Ik ben gewoon danser, performer, acteur. Dat was ik voor mijn ongeluk en ben ik gebleven. Je noemt iemand zonder rolstoel toch ook geen schoenendanser omdat die daarmee op het podium staat?”
In ‘Fractie van een Seconde 2.0’ schudt Michael het publiek wakker. Want het leven is onvoorspelbaar.
In 2017 veranderde een verkeersongeval zijn leven voorgoed. Samen met traumaverpleegkundige Stef Vanlee maakte hij deze voorstelling. Ze laten zien hoe je ongevallen kan voorkomen. Denk aan niet drinken als je moet rijden en je aan de snelheidslimiet houden. Dingen waarvan je weet dat ze belangrijk zijn, maar waar je misschien niet altijd bij stilstaat.
Met theater, muziek en video brengen ze een boodschap die blijft hangen. Michael deelt zijn persoonlijke verhaal. Stef brengt zijn ervaringen als traumaverpleegkundige. Het resultaat? Een voorstelling die je niet snel vergeet.
Voor Michael is het niet nodig dat zijn ongeval of handicap een hoofdrol speelt in zijn optredens. Hij wil gewoon het publiek entertainen. Net zoals hij altijd deed.
In zijn burlesque-optredens met Zoe Bizoe laat hij een speelse, humoristische kant zien. En terwijl hij het publiek laat lachen en genieten, breekt hij ook stereotypes af. “Ik laat zien dat sensualiteit en seksualiteit niet exclusief zijn voor mensen zonder handicap. Iedereen heeft recht op zelfexpressie en plezier.”
Deze optredens zijn dus meer dan alleen entertainment. Ze zijn een subtiele vorm van activisme. Ze prikkelen. Ze dagen de heersende ideeën uit over wat sexy, aantrekkelijk en normaal wordt gevonden in onze samenleving. Ze maken ruimte voor een bredere blik.
Michael vindt het taboe rond seksualiteit en handicap dan ook belachelijk. “Alsof wij geen seksleven zouden hebben? Onzin,” zegt hij resoluut.
Natuurlijk vraagt het soms om creativiteit. Maar oplossingen zijn er altijd, en hulpmiddelen kunnen daarbij helpen. En Michael? Die maakt die hulpmiddelen zelf met zijn 3D-printer.
“Ik maak dus niet alleen saaie hulpmiddelen om mijn administratie te kunnen doen,” lacht hij.
Michael doet gewoon wat hij wil in het leven. Festivals, reizen, genieten ... Al blijkt reizen nu wel een stuk lastiger dan voor zijn ongeval.
“Ik ben geen planner,” zegt hij. “Maar met een elektrische rolstoel moet je vaak alles van tevoren uitzoeken. Daar heb ik écht een hekel aan. Daarom liet ik mijn eigen busje ombouwen voor meer vrijheid tijdens het reizen. Ik slaap in de bus, mijn assistent kan in een tent of hotelkamer in de buurt slapen. Probleem opgelost.”
Altijd oplossingen zoeken. Altijd kijken naar wat wél kan. Dat is Michael.
“Mensen met een handicap horen vaak: 'Dat kan niet.’ Maar vaak kan het wél. Soms na veel oefenen. Soms op een andere manier. Soms met hulpmiddelen. Maar meestal is er een weg. Als ik mezelf niet had uitgedaagd, had ik nu veel minder gekund. Dat zou toch zonde zijn?”
En die boodschap? Die is er volgens Michael voor iedereen, niet alleen voor mensen met een handicap. “Focus op wat mogelijk is. Zet stappen vooruit, op je eigen manier. Doe wat je graag doet. Het leven is te kort om te blijven hangen in wat niet kan. Kijk naar wat wél kan. En doe het.”
Heb je zelf ook een straf verhaal, een pakkende getuigenis of een mooie ervaring die je met anderen wilt delen? Laat je gegevens hier achter. We kunnen dan samen bekijken op welke manier we je verhaal het best tot zijn recht laten komen.