Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Nachtassistentie Joris in gedrang omdat beloofde budget op zich laat wachten

Getuigenis ma 04 december 2023, door Stefanie Leekens

Marina is een gepensioneerde logopediste en alleenstaande mama. Ze werkt nog parttime als therapeut. Als alleenstaande ouder sta je altijd voor heel wat uitdagingen. Marina heeft er nog eentje extra. Haar zoon Joris is een 36-jarige man met verschillende lichamelijke en verstandelijke beperkingen.

Joris

Onafhankelijk wonen

Joris heeft voor afstanden van meer dan 200 meter een rolstoel nodig. Verstandelijk functioneert hij zoals iemand van ongeveer 10 jaar. En hij heeft autisme.

Maar zoals iedereen die ouder wordt, kreeg Joris ook een sterke wens om zijn vleugels uit te slaan. Hij wou zelfstandig wonen, met begeleiding natuurlijk. Mama Marina vond een gezellig appartementje op 1 km afstand van haar eigen woning.

Omwille van zijn autisme hebben Marina en Joris twee jaar lang het aantal nachten in zijn appartementje stukje bij beetje opgebouwd. Sinds mei 2023 slaapt Joris daar nu 5 nachten per week, onder het toeziend oog van een assistent.

Marina: “Eind 2022 overnachtte hij er drie nachten per week. In februari van dit jaar komt er een droom van een assistente op ons pad, waardoor Joris van 3 nachten naar 5 nachten ging. Dit was echt onvoorstelbaar! Iedereen was superblij: Joris, ikzelf, familie, vrienden, kennissen…”

Maar Marina kan sinds kort als alleenstaande mama de nodige nachtassistentie niet meer betalen. Joris is er het hart van in.

Nood aan financiële middelen

Nochtans leeft Marina erg sober. Marina: “Ik ga nooit op vakantie, doe geen uitjes, koop geen nieuwe kleren. Ik zorg ervoor dat alle centjes naar Joris gaan. Toch bereik ik nu het punt dat ik het zowel financieel als persoonlijk niet meer aankan. Een drama voor Joris, maar ook voor mij.”

Het grote probleem zit bij het ontoereikend persoonsvolgend budget (PVB). Joris heeft wel een PVB, maar dat budget is enkel voldoende voor begeleiding overdag. Joris en Marina deden al een aanvraag voor een hoger budget en dat werd ook goedgekeurd. Hun nood werd dus erkend. Maar zoals duizenden anderen werden ze op een wachtlijst geplaatst. Joris wacht op een verhoging van 15.000 euro in prioriteitengroep 2.

In een emotionele oproep vraagt mama Marina om financiële steun. Haar oproep staat in Het Belang van Limburg.

Duizenden mensen wachten op budget

“Vandaag wachten 17.172 mensen op een PVB. Sommige mensen hebben al een budget, maar hebben een verhoging nodig om kwaliteitsvol te kunnen leven. Een andere groep heeft nog geen budget en doet vooral beroep op mantelzorgers. Wordt je aanvraag voor een persoonsvolgend budget goedgekeurd? Dan wordt je vraag ingedeeld in één van drie prioriteitengroepen. De huidige regering engageert zich om iedereen in prioriteitengroep 1 binnen de 18 maanden een budget te geven. Een goede zaak, maar voor mensen in prioriteitengroep 2 of 3 is er geen perspectief.”, zegt Dave, directeur van Onafhankelijk Leven.

Joris en zijn mama weten niet wanneer ze ooit hun budget zullen krijgen. Onafhankelijk Leven vraagt dringend aan de Vlaamse Regering om iedereen de ondersteuning te geven waar ze recht op hebben. Een kwaliteitsvol leven is een basisrecht. Vandaag wordt dit recht in Vlaanderen niet gerespecteerd.

Vertel zelf je verhaal

Heb je zelf ook een warm verhaal, een pakkende getuigenis of een mooie ervaring die je met anderen wilt delen? Neem dan zeker contact met ons op. We kunnen dan samen bekijken op welke manier we jouw verhaal het best tot zijn recht laten komen.