Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Met deze lees- en luistertips kom je de zomer door

Nieuws ma 01 juli 2024, door Stefanie Leekens

De zomervakantie is begonnen en dat betekent: tijd om te ontspannen met een heerlijk boek of een boeiende podcast. Onafhankelijk Leven heeft drie boekentips en drie podcasttips voor jou.

Pexels vlada karpovich 7153934

Onze boekentips

 • Theorie van de Zieke Vrouw
  Johanna Hedva stelt een intrigerende vraag: "Hoe voer je politiek protest als je chronisch ziek bent en niet uit bed kunt komen?" In dit korte, maar krachtige essay beschrijft ze hoe het voelt om ziek te zijn in een wereld die draait om 'optimale' gezondheid en prestaties. Hedva laat zien dat gezond of chronisch ziek zijn niet zo zwart-wit is als het lijkt.
 • Disability Visibility (Engels)
  Alice Wong verzamelde verhalen van verschillende mensen met een handicap. Het boek toont hun uitdagingen, successen en dagelijkse ervaringen. Het is een inspirerend boek dat je laat zien hoe belangrijk inclusie en diversiteit zijn.
Boekentips
 • Handicap, een bevrijding
  Anaïs Van Ertvelde werd geboren met een kortere rechteronderarm. Ze verkent in dit boek hoe een handicap zowel een persoonlijke als een maatschappelijke uitdaging vormt. Ze laat zien hoe een handicap hebben je kijk op kunst, seks, werk en het leven beïnvloedt. Dit boek prikkelt je denken en opent nieuwe perspectieven.

Onze podcasttips

 • Gewoon Disabled
  Claire neemt je in deze podcast mee op een diepgaande reis om de ervaringen van mensen met een handicap beter te begrijpen. Hoe zien we onszelf en de wereld? Wat betekenen termen zoals validisme, disability en 'crip'? De host deelt haar eigen ervaringen, praat met gasten en verkent de wetenschappelijke literatuur.
 • De zorgouderschap podcast
  Line is zorgouder van Aaron. Ze duikt in haar podcast in allerlei thema's rondom het zorgouderschap. Het resultaat is een mix van persoonlijke verhalen, expertise en handige tips. Een absolute aanrader is aflevering 21, waarin onze collega Wendelien vertelt over het persoonlijke-assistentiebudget (PAB).
 • Tot aan de maan en terug
  Deze podcast gaat over Louis-Henri, een jongen met autisme en een verstandelijke handicap, maar ook over papa Hein, mama Valerie en zus Marie-Julie. Hein fietste van Milaan tot Genk. Met veel goede moed, zijn vrouw aan zijn zijde en 70 uren aan opnames. De podcast is het prachtige resultaat van deze reis. Meer over Tot aan de maan en terug.

Ben je ouder van een kind met een handicap? Wil je graag leestips en podcasts ontdekken speciaal voor zorgouders? Kijk dan bij Tips & Tricks op de website van De Ouders. Je vindt er een rubriek Literatuur en een rubriek Podcasts.

We wensen je veel luister- en leesplezier!