Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

"Ik heb gerealiseerd dat ik op eigen benen kan staan"

Getuigenis do 21 maart 2024, door Stefanie Leekens

Op 21 maart is het Wereld Downsyndroom Dag. We spraken met Bob Peeters en zijn mama Carine. Bob is bekend van ‘Down The Road’. Door die reis realiseerde Bob zich dat hij op zijn eigen benen kan staan. Daarom gaat hij binnenkort zelfstandig wonen via het inclusief woonproject G-woon!.

Bob Peeters 12 1

Inclusief leven met het syndroom van Down

Bob is de jongste van drie broers en werd geboren met het syndroom van Down. "Toen hij één dag oud was, werd in het ziekenhuis gevraagd of ik Bob wilde afstaan voor adoptie," vertelt Carine. Gelukkig deed ze dat niet, en daar is Bob uiteraard blij mee. Hij knuffelt zijn moeder terwijl hij zegt: "Ik ben gewoon een kind zoals ieder ander."

Bob wordt graag gezien, niet alleen door zijn vrienden en familie, maar ook door de hele buurt. Inclusief opgroeien speelde daarin een grote rol. Hij volgde inclusief onderwijs en werkt nu in de Colruyt. Hij doet vrijwilligerswerk in een kleuterschool en is ambassadeur voor Hart voor Handicap VZW. “De mensen in het dorp kennen hem allemaal. Ze komen hem regelmatig halen om op stap te gaan," zegt Carine. Zijn vriendengroep is hierdoor divers, wat hij geweldig vindt. "Ik ben sociaal en wil dat iedereen open staat voor elkaar," zegt Bob.

Down The Road

Bob deed mee aan het programma ‘Down The Road’. Hij leerde zichzelf beter kennen terwijl ze rondtrokken in Thailand. Hij werd mondiger, zelfstandiger en durft open te zijn over zijn gevoelens. “Als ik een meisje leuk vind, durf ik dat nu zeggen," zegt Bob zelfverzekerd.

Elk seizoen werden de deelnemers van ‘Down The Road’ uitgedaagd om zelfstandig te wonen. Dit was voor Bob een goede oefening. "Ik heb me op dat moment gerealiseerd dat ik zelfstandig op mijn eigen benen kan staan en een eigen mening kan hebben.”

Woonproject G-Woon!

Bob is nu 26 jaar en woont bij zijn ouders in Putte. Maar binnenkort komt er op dat vlak verandering, want mama Carine en papa Wim zijn betrokken bij het woonproject G-Woon!.

"Het moment dat Bob werd geboren, kwam de gedachte al in ons op: we moeten voor iets zorgen zodat hij later alleen kan wonen, want we gaan niet voor altijd leven."

Zijn ouders willen graag een thuis waar Bob zelfstandig kan wonen. In woonproject G-Woon! willen ze een huiselijke sfeer creëren waarin hij en andere bewoners inspraak hebben over hun leven. "We zijn geen voorstander van instellingen: de wachtlijsten, ze wonen vaak samen met in een grote groep en er is te weinig inspraak van de persoon met een handicap zelf," zegt Carine. "Onze andere kinderen gaan uit huis en kiezen zelf waar en met wie ze gaan samenwonen, dan moet Bob dat ook kunnen," is de conclusie van Carine.

Bob ziet het wel zitten om het ouderlijk nest te verlaten, maar eerst moeten er nog huisgenoten komen. Het woonproject komt in Mortsel en biedt plaats aan 8 personen. Bob en zijn twee beste vrienden hebben al een plekje. Maar dat betekent dat er nog plaats is voor 5 anderen.

Als we vragen of Bob het ziet zitten om samen te wonen met huisgenoten en taken te verdelen, moet hij lachen. "Eigenlijk wel, ik zie mezelf wel de leiding nemen." Mama Carine vult daarop snel aan: "Ja, dat is zoals zijn vader, hè... Maar je zult toch ook moeten helpen met de boodschappen, aardappels schillen, poetsen, en de was en de strijk, hè Bob!"

Voor zijn ouders zal het ongetwijfeld wennen zijn, maar ze geloven dat het goed zal gaan. "Hij is 3 weken naar Thailand geweest en dat ging goed, dus dan zal dit ook wel lukken," zegt Carine vol vertrouwen.

Vertel ook je verhaal

Heb je zelf ook een warm verhaal, een pakkende getuigenis of een mooie ervaring die je met anderen wilt delen? Laat je gegevens hieronder achter. We kunnen dan samen bekijken op welke manier we jouw verhaal het best tot zijn recht laten komen.