Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

"Ik ben de eeuwige student en wacht al 4 jaar op mijn budget"

Getuigenis ma 06 mei 2024, door Kurt Jacobs

Jonas, ambassadeur bij Onafhankelijk Leven, is één van de drie gezichten van de nieuwe campagne Dakantochnie.be. Met de campagne vragen zeven organisaties een inclusieve samenleving waaraan alle mensen met een handicap volwaardig kunnen deelnemen. Want mensen met een handicap worden nu uitgesloten. Da kan toch nie?

72580a82 5d7b 4ec2 b58a f2cfc74bb03b

“Ik weet goed wat ik wil en hoe ik dat moet bereiken”

Jonas heeft een aangeboren aandoening die arthrogryposis multiplex cogenita heet. “Dat betekent dat mijn gewrichten krom staan. Daardoor kan ik moeilijker stappen. Buitenshuis verplaats ik me in een elektrische rolstoel.”

Hij heeft ook een vorm van cerebrale parese, meer bepaald dystonie, waardoor hij langzamer praat. “Daardoor durven mensen wel eens te veronderstellen dat ik niet slim ben, maar dan hebben ze het mis. Daarnaast ben ik een positief en een assertief persoon. Ik weet goed wat ik wil en hoe ik dat moet bereiken.”

“Ik wacht al vier jaar op een PVB”

In 2020 vroeg Jonas een PVB aan. Hiermee zou hij een persoonlijke assistent kunnen inschakelen die hem helpt bij dagelijkse taken zoals schoonmaken, koken en vervoer. Zo zou hij een volwaardig zelfstandig leven kunnen aanvragen.

“Maar na vier jaar zit ik nog steeds zonder PVB. Ik kan dus geen assistent inschakelen en moet mijn plan trekken. De oplossing? Ik ben opnieuw gaan studeren om in Omkaderd Wonen te wonen, ook al heb ik al een hoger diploma Toegepaste Informatica. Ik woon dus in Leuven samen met kotgenoten die me vrijwillig helpen. Dit is op dit moment de enige manier voor mij om “alleen” te wonen. Dit biedt me enige vrijheid en zo kan ik mijn ouders ontlasten, maar ik wil eigenlijk alleen gaan wonen en werken. Zonder PVB is het voor mij niet mogelijk om mijn vleugels uit te slaan.”

Dakantochnie.be

Iedereen heeft recht om zelfstandig te wonen, te werken en actief deel te nemen aan onze samenleving. Helaas blijft dit voor veel mensen met een handicap een onbereikbaar ideaal. Daarom lanceren zeven organisaties de campagne Dakantochnie.be.

Lees ook de verhalen van Nick en Joyce