Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Geslaagde actie voor toegankelijke winkels in Brugge

Acties di 14 november 2023, door Stefanie Leekens

Vrijwilligers van Onafhankelijk Leven en Dito hebben samen met andere mensen met een beperkte mobiliteit op de eerste koopzondag van oktober aandacht gevraagd voor meer toegankelijke winkels in Brugge.

Brugge

“Iedereen heeft het recht om mee te doen in de samenleving”

Met de slogan “De commercie kan van ons niet winnen, want wij kunnen niet binnen” en een bijhorende postkaartactie is er vorige zondag stevig actiegevoerd in Brugge. Vrijwilligers van Onafhankelijk Leven, Dito en andere mensen met beperkte mobiliteit gingen het gesprek aan met handelaars en toevallige passanten over mogelijke oplossingen om bij hen te komen winkelen.  

“Personen met een handicap hebben recht op een sociaal leven. Dat staat in het VN-verdrag dat ons land in 2007 ondertekende. Toch zijn we in België nog niet goed bezig. Iedereen heeft het recht om mee te doen in de samenleving. Maar winkelen in een grootstad is moeilijk voor ons: er zijn veel drempels en trappen, vaak is het onmogelijk om binnen te geraken. Ook wij willen van tijd tot stond nieuwe sneakers of een mooie outfit, verjaardagscadeautjes voor de kinderen of met heel de familie een lekker hapje eten”, zegt Dirk Schockaert namens de actievoerders in Brugge.  

Hellend vlak of andere oplossingen

Stad Brugge en Dito werken samen om handelszaken toegankelijk te maken. Als handelaar kan je in aanmerking komen voor een subsidie voor een hellend vlak. Sommige handelaars maakten hier reeds gebruik van, maar veel handelaars deden dat nog niet of kennen het initiatief onvoldoende. Met de actie hopen mensen met een beperkte mobiliteit de problematiek onder de aandacht te brengen. 

“Met een hellend vlak maak je de stad toegankelijker en ben je als handelaar aantrekkelijker voor een hele grote groep mensen die voorheen de zaak moeilijk binnen konden om hun geld te komen spenderen. Mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen op die manier ten volle genieten van alle troeven die Stad Brugge hen biedt. Uiteraard is een hellend vlak maar één van de oplossingen. We moeten verder bouwen aan een inclusieve samenleving waaraan iedereen volwaardig en zelfstandig kan meedoen, onder alle omstandigheden. Een samenleving waar we niet op een belletje hoeven te duwen om ergens binnen te geraken”, besluit Dirk Schockaert.

Ook vrijwilliger worden bij Onafhankelijk Leven?

Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan een wereld waarin iedereen gelijk is? Wij komen op voor de rechten van mensen met een handicap. Al meer dan 30 jaar. Bij Onafhankelijk Leven ontvangen we heel graag nieuwe vrijwilligers en ambassadeurs . Onze vrijwilligers zijn een belangrijk deel van onze organisatie.