8 rolstoelgebruikers hebben op zondag 23 juni deelgenomen aan de Urban Trail in Brussel, een organisatie van Golazo. Het is één van de meest ontoegankelijke loopwedstrijden, maar met de hulp van meer dan 100 assistenten hebben ze deze uitdaging tot een goed einde gebracht. Met de deelname van de rolstoelgebruikers wil Onafhankelijk Leven een statement maken: ook met een handicap kan je met de juiste ondersteuning alles aan. “Persoonlijke assistenten zijn belangrijk voor personen met een handicap, maar ze zijn moeilijk te vinden. We vragen aan de toekomstige regeringen om het werk van assistenten beter te ondersteunen en te verlonen”, aldus Onafhankelijk Leven.
Kristel, Brent, Niels, Glenn, Jonas, Fien, Valerie en Frank. Zo heten de acht rolstoelgebruikers die hebben deelgenomen aan de Urban Trail in Brussel. Sommigen namen al verschillende keren deel, voor anderen was het de eerste keer. Met deze jaarlijkse actie vraagt Onafhankelijk Leven aandacht voor assistentie bij alle mensen met een handicap.
“De rolstoelgebruikers kregen tijdens de Urban Trail hulp van meer dan 100 assistenten, dat waren voor de gelegenheid werknemers uit grote en kleine bedrijven die voor 1 dag assistent wilden zijn. Mensen met een handicap die thuis wonen, doen trouwens vaak beroep op persoonlijke assistentie voor dagelijkse ondersteuning. Maar persoonlijke assistenten zijn moeilijk te vinden op de arbeidsmarkt, vooral omdat de verloning te laag ligt. Ervaren assistenten moet je meer loon betalen, maar het PVB-budget groeit niet mee met die anciënniteit, waardoor je geen aantrekkelijk loon kan bieden. We vragen de toekomstige regeringen om deze ongelijke behandeling aan te pakken”, zegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven.
Rolstoelgebruiker Kristel Peeters nam voor de derde keer deel aan de Urban Trail, in Brussel was het evenwel haar eerste deelname: “Het was een unieke kans om gebouwen te bezoeken die ik als rolstoelgebruiker nog nooit heb kunnen bezoeken. En voor het bedrijf dat me begeleidde, was het een unieke kans om te leren omgaan met mensen met een handicap en de manier waarop ze ons veilig ergens kunnen op- en afdragen.”
De bedrijven die deelnamen, beleefden samen met mensen met een handicap een geweldige teamdag. Als volleerde rolstoelbegeleiders beleefden ze de wereld een paar uur lang door de ogen van een mens met een handicap. Na de Urban Trail zal geen enkele trap of hindernis er nog hetzelfde uitzien, aldus de bedrijven. Bedrijven Ceusters, Randstad, Tile Trade Center en Hogerop Kalken waren in Brussel aan hun proefstuk toe.
“We hadden op voorhand kennis gemaakt met onze rolstoelgebruiker Jonas. Hij mist heel wat aspecten die het leven van een jongeman kleur geven. Hij vertelde uitvoerig over zijn leven, de hindernissen, over het budget waar hij al vele jaren op wacht en over zijn toekomstplannen. Meedoen aan de Urban Trail hielp ons om ons bewust te worden dat onze samenleving veel inclusiever moet worden en dat mensen zoals Jonas een evenwaardige kans moeten krijgen om aan alle aspecten van het leven te kunnen deelnemen”, zegt Annic Bosmans, CEO van Randstad Group Belux.