Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Campagne 'Dakantochnie' vraagt meer aandacht voor mensen met handicap

Acties ma 06 mei 2024, door Kurt Jacobs

Zeven organisaties, waaronder Onafhankelijk Leven, hebben een nieuwe campagne gelanceerd: Dakantochnie.be. Met de campagne vragen we meer aandacht voor mensen met een handicap, want het kost hun (te) veel energie om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Jonas, Joyce en Nick zijn de ambassadeurs van de campagne en vertellen hun verhaal. Op vrijdag 17 mei zijn er acties op zes plaatsen in Vlaanderen. Doe je mee?

Campagnebeeld dakantochnie

Jonas, Nick en Joyce kunnen niet deelnemen aan deze samenleving

Nick kan nergens aan het werk. Joyce is op weinig plaatsen welkom en Jonas is eeuwige student en wacht al vier jaar op zijn budget. En dat komt door hun handicap.

“Ik ben geboren met een handicap waardoor mijn gewrichten krom staan. Hoewel mijn ouders me altijd hebben ondersteund, ben ik vastberaden om zelfstandig te zijn, zonder hen voortdurend om hulp te moeten vragen. In 2020 heb ik een PVB aangevraagd zodat ik een persoonlijke assistent zou kunnen inschakelen. Zo kan ik een volwaardig, zelfstandig leven leiden. Maar na vier jaar zit ik nog steeds zonder PVB,” zegt Jonas.

“Ik heb dwerggroei en stuit elke dag op fysieke drempels die door de maatschappij worden gecreëerd en waar ik zelf niets aan kan doen. Ik ben dan wel creatief in het vinden van oplossingen, maar eerlijk gezegd wil ik niet constant om hulp vragen, ik wil gewoon zelfstandig kunnen leven,” aldus Joyce.

“Ik heb dyspraxie, een onzichtbare handicap die mijn fijne motoriek beïnvloedt. Omdat dit niet meteen zichtbaar is, begrijpen veel mensen het niet. Ik bots voortdurend op onbegrip en gebrek aan respect, vooral op de reguliere arbeidsmarkt. Het voelt als een eindeloze strijd. Al meer dan 20 jaar probeer ik een baan in loondienst te vinden, maar tevergeefs", besluit Nick.

Lees de verhalen van Jonas, Joyce en Nick op www.dakantochnie.be

Actiedag op 17 mei

“Iedereen heeft het recht om zelfstandig te wonen, te werken en actief deel te nemen aan onze samenleving. Helaas blijft dit voor veel mensen met een handicap een onbereikbaar ideaal. Daarom is deze campagne nu meer dan ooit nodig", zeggen de organisatoren.

Met een actiedag op 17 mei willen de organisatoren mensen met een handicap zichtbaar maken. Mensen met een handicap delen energierepen uit aan passanten om symbolisch duidelijk te maken dat het hen veel energie kost om deel te nemen aan deze samenleving.

“We vragen aan het brede publiek om onze boodschap te onderschrijven en verder uit te dragen. We roepen beleidsmakers op om concrete acties te realiseren die het leven van mensen met een handicap echt verbeteren. Want het is tijd voor verandering!”