Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Beste toekomstige regering, draag zorg voor de mantelzorger

Opinie di 18 juni 2024, door Stefanie Leekens

Op 23 juni was het de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers zorgen elke dag met hart en ziel. Maar de mantelzorger verdient beter. Daarom roepen we de toekomstige regering op om meer zorg te dragen voor de mantelzorger.

Pexels s n b m 827240 1773113

Onze oproep aan de toekomstige Vlaamse regering

Op 23 juni was het Dag van de Mantelzorg, maar de mantelzorger zorgt zich kapot.

Maak eens écht werk van het wegwerken van de lange wachtlijsten voor een persoonsvolgend budget. Jarenlang wachten op een persoonsvolgend budget belast niet alleen mensen met een handicap, maar ook hun mantelzorgers.

"Op deze dag eren wij alle mantelzorgers die dagelijks het beste van zichzelf geven. Maar zorg mag niet alleen op hun schouders rusten. Het is een taak van de hele samenleving en de overheid om hen te ondersteunen."
Dave Ceule, directeur Onafhankelijk Leven

Ons politiek memorandum stelt dan ook duidelijke eisen: werk de wachtlijsten voor persoonsvolgende budgetten en persoonlijke-assistentiebudgetten weg, zorg voor voldoende ondersteunende diensten en persoonlijke assistenten én neem maatregelen om mantelzorgers te ontlasten.

Mantelzorg moet een vrije keuze zijn, waarbij de overheid mantelzorgers bijstaat. Het persoonsvolgend budget geeft mensen met een handicap de regie in eigen handen en ontlast het netwerk. Het geeft ademruimte aan de mantelzorger.

Wij roepen de toekomstige regering op: Waardeer je de mantelzorger écht? Pak dan de wachtlijsten aan. Pas dan kunnen we beginnen bouwen aan een inclusieve samenleving waar iedereen de nodige ondersteuning krijgt, ook de mantelzorger.