Advieslijn 03 808 22 99

Vind een assistent

Met een persoonsvolgend budget (PVB) of persoonlijk assistentiebudget (PAB) kan je zelf bepalen welke zorg en ondersteuning jij nodig hebt. Hoe vind je een persoonlijke assistent? En welke soorten van contracten kan je afsluiten?

Welke ondersteuning zoek je?

Bepaal eerst duidelijk welke individuele ondersteuning jij nodig hebt. Vermeld zeker:

 • Welke taken een assistent voor jou kan doen zoals helpen met aankleden, eten geven, opruimen, boodschappen doen...
 • Wanneer en hoeveel uren je een assisent nodig hebt.
 • Welk type contract je aanbiedt (interim, deeleconomie, vrijwilliger).

Hoe vind je een persoonlijke assistent?

Er zijn verschillende manieren om op zoek te gaan naar individuele ondersteuning. Je kan daarbij zelf kiezen hoeveel werk je uit handen geeft.

Plaats zelf een vacature

Maak je vacature bekend via verschillende kanalen, zoals www.zorgwijs.be,  vdab.be, Facebook en bij mensen in je omgeving. 

Coaching

Een assistent vinden die goed bij je past, dat is niet altijd gemakkelijk. Een coach van Onafhankelijk Leven kan je helpen om een goede vacature op te stellen en geeft je advies over waar je die vacature kan publiceren. Wil je beroep doen op een coach? Laat je gegevens achter via de groene knop en we brengen je zo snel mogelijk in contact met een coach uit je regio.

Ja, ik wil coaching

Interimkantoor

Wil je de volledige rekrutering en selectie uit handen geven? Dan kan je een interimkantoor inschakelen om voor jou op zoek te gaan naar een persoonlijke assistent. Je betaalt hen om een assistent te vinden en om de personeelsadministratie van je assistent te doen. Als lid van Onafhankelijk Leven krijg je een voordelig tarief bij onze partner Agilitas.

Hoe sluit je een overeenkomst?

Heb je een persoonlijk assistent gevonden? Dan moet je een overeenkomst sluiten. Dit zijn de mogelijkheden:

Sociaal secretariaat

Je wordt zelf de werkgever van de assistent die je selecteerde. Een sociaal secretariaat regelt de personeelsadministratie zoals de juiste arbeidsovereenkomst, maandelijkse loonberekeningen en aangiftes aan de overheid. Ze rekenen hiervoor beheerskosten aan die je met je budget betaalt. Als lid van Onafhankelijk Leven krijg je een voordelig tarief bij onze partner Securex.

Interimkantoor

Via een interimkantoor regel je flexibele assistentie op maat. Het interimkantoor doet de volledige rekrutering en selectie als je dat wil. Of je zoekt zelf een kandidaat. Als lid van Onafhankelijk Leven krijg je een voordelig tarief bij onze partner Agilitas.

Dienstencheques 

Een dienstencheque is een betaalmiddel waarmee je voordelig huishoudelijke hulp inhuurt. Dat doe je via een erkende dienstencheque-onderneming zoals interimkantoren, diensten voor gezinshulp of schoonmaakbedrijven.

Wijk-werkcheque

Met deze cheques kan je werkzoekenden inhuren voor klusjes in en rond je huis. Je vergoedt de werkzoekende met wijk-werkcheques die je kan betalen met je PVB.

Vrijwilligers

Je kan ook een beroep doen op vrijwilligers om je te ondersteunen. Dit mogen ook familieleden, vrienden of buren zijn. Onafhankelijk Leven werkt samen met vrijwilligersorganisatie Focus op Emancipatie. Zij zorgen ervoor dat je een vrijwilligersvergoeding kan betalen met je PVB.

Jobstudenten

Met je budget mag je jobstudenten aanwerven als je persoonlijke assistent. Hiervoor sluit je een studentenovereenkomst via een interimkantoor of sociaal secretariaat.

Bijklussen

Heel wat budgethouders kiezen er vandaag voor om hun persoonlijk assistent te vergoeden via bijklussen. Zo kan je een assistent een vergoeding geven tot 7.170 euro per jaar.

Sinds 2021 kan je enkel nog een beroep doen op bijklussers via een deeleconomieplatform.
Zo werkt het systeem van bijklussen via een deeleconomieplatform.

Zelfstandige

Met je budget kan je iemand op zelfstandige basis als persoonlijke assistent inschakelen. In sommige gevallen kan dit zonder BTW aan te rekenen, als de zelfstandige assistent valt onder artikel 44, §2, 2° van het BTW wetboek. Dit vraagt de assistent best na bij het ondernemingsloket of boekhouder. Een blanco overeenkomst vraag je op bij de advieslijn van Onafhankelijk Leven. 

Word lid van Onafhankelijk Leven

 • Als lid krijg je optimale ondersteuning om met je budget de zorg en ondersteuning te vinden die je nodig heb.
 • Daarnaast geniet je van voordelige tarieven bij onze partners.
 • Je ontvangt een handige brochure met alles wat je wil weten over jouw budget. We leggen er in detail uit hoe je een persoonlijke assistent inschakelt.
 • Je kan met al je vragen gratis terecht bij onze Advieslijn.
 • Je kan een beroep doen op een coach die je helpt bij al je administratie.

Word lid

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord