Advieslijn 03 808 22 99

Overzicht van coronamaatregelen

De voorbije maanden schreven we heel wat nieuwsberichten over de coronacrisis, de veranderende richtlijnen en steunmaatregelen voor mensen met een handicap. Hieronder vind je een compleet overzicht van artikels die nog steeds actueel zijn.
--- We hebben deze pagina het laatst aangepast op 4 januari 2021. ---

Op welke coronamaatregelen heb je recht in 2021?

Ook in 2021 komt er extra financiële ondersteuning voor wie nood heeft aan bijkomende assistentie als gevolg van de coronacrisis. In de periode januari tot eind maart 2021 mag je daarvoor je jaarbudget met maximaal 25,5% overschrijden. Dit wordt herbekeken als de crisis langer duurt. Lees hier wat we al weten over alle maatregelen tot eind 2021

Financiële compensatie van 25,5% in 2020

Heb je een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB)? Dan heb je in 2020 recht op een verhoging van 25,5% van het jaarbudget voor extra kosten gemaakt tijdens de COVID19-periode. De financiële compensatie is verhoogd van 17% naar 25,5% op 30 september.

Welke stappen zet je om het extra budget te gebruiken?

Dat hangt af van jouw specifieke situatie. Het is bovendien verschillend voor PAB- en PVB-budgethouders. Daarom hebben we alle verschillende zorgsituaties in kaart gebracht, met telkens een stappenplan om de COVID-19 compensatie te krijgen >

Nog vragen over de COVID19-compensatie?

Wat met mijn assistent?

Heel wat veiligheidsmaatregelen beperken de verspreiding van het coronavirus en beschermen jou en je omgeving. Mag je assistent je nog helpen? Moet hij of zij een mondmasker dragen? Wat als je ziek bent? Of als je assistent ziek is? Lees welke maatregelen jij moet nemen zodat je assistent veilig kan blijven werken.

Mag mijn assistent zich laten testen na een hoog-risico-contact?

Ja. Jou assistent kan zich laten testen, als hij of zij geen symptomen heeft. Voor jouw persoonlijke assistent gelden deze regels

Komt mijn coach nog op huisbezoek?

Voorlopig niet. Om de veiligheid van budgethouders en coaches te garanderen, hebben we beslist om geen huisbezoeken meer te laten plaatsvinden zolang de lockdown duurt. We blijven bereikbaar voor jou, maar schakelen terug over op coaching-op-afstand.

Onze coaches zijn ondertussen geoefende videocoaches geworden, dus je mag rekenen op dezelfde kwaliteitsvolle dienstverlening als altijd.

Vrijwilligerswerk bij tijdelijke werkloosheid door coronamaatregelen

Mensen die tijdelijk werkloos zijn door de coronacrisis, mogen vrijwilligerswerk doen. De vrijwilliger moet wel eerst deze activiteit aangeven bij de RVA. Er zijn 2 manieren om de kosten van vrijwilligers te vergoeden met je zorgbudget.

Consumptiecheques

De federale overheid lanceerde consumptiecheques die je als budgethouder kan aanbieden aan je assistent. Lees hoe jij zo'n cheque kan geven.

Huidige coronamaatregelen

Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. De huidige maatregelen tegen het coronavirus (COVID19) vind je op de officiële website van de overheid.

Hulp nodig?

We helpen jou graag verder. Conctacteer onze advieslijn of één van onze coaches. Zij gidsen je doorheen de nieuwe procedures en de extra administratie die daarbij komt kijken. Samen met jou kunnen ze ook op zoek gaan naar extra ondersteuning als dat nodig is.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord