Advieslijn 03 808 22 99

Overzicht van coronamaatregelen

De voorbije maanden schreven we heel wat nieuwsberichten over de coronacrisis, de veranderende richtlijnen en steunmaatregelen voor mensen met een handicap. Hieronder vind je een compleet overzicht van artikels die nog steeds actueel zijn.
--- We hebben deze pagina het laatst aangepast op 1 oktober 2020. ---

Financiële compensatie van 25,5%

Heb je een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB)? Dan heb je recht op een verhoging van 25,5% van het jaarbudget voor extra kosten gemaakt tijdens de COVID19-periode. De financiële compensatie is verhoogd van 17% naar 25,5% op 30 september.

Welke stappen zet je om het extra budget te gebruiken?

Dat hangt af van jouw specifieke situatie. Het is bovendien verschillend voor PAB- en PVB-budgethouders. Daarom hebben we alle verschillende zorgsituaties in kaart gebracht, met telkens een stappenplan om de COVID-19 compensatie te krijgen >

Nog vragen over de COVID19-compensatie?

 

Corona-ouderschapsverlof

De regering keurde corona-ouderschapsverlof goed voor ouders van kinderen met een handicap, zonder leeftijdsbeperking. Het corona-ouderschapsverlof loopt van 1 mei tot 30 september. Lees hier alle voorwaarden van deze nieuwe vorm van ouderschapsverlof.

Vrijwilligerswerk bij tijdelijke werkloosheid door coronamaatregelen

Mensen die tijdelijk werkloos zijn door de coronacrisis, mogen vrijwilligerswerk doen. De vrijwilliger moet wel eerst deze activiteit aangeven bij de RVA. Er zijn 2 manieren om de kosten van vrijwilligers te vergoeden met je zorgbudget.

Consumptiecheques

De federale overheid lanceerde consumptiecheques die je als budgethouder kan aanbieden aan je assistent. Lees hoe jij zo'n cheque kan geven.

Terugkeer naar het nieuwe normaal

Alle voorzieningen en diensten voor mensen met een handicap mogen hun activiteiten heropstarten, rekening houdend met de corona-richtlijnen. Wat het nieuwe normaal betekent voor jouw situatie, lees je hier.

Komt er een tweede lockdown in zorginstellingen?

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ontwikkelde een richtlijn voor zorgaanbieders tijdens deze tweede coronagolf. Het uitgangspunt: ondersteuning blijft maximaal doorgaan. Lees hier de verschillende scenario's die het VAHP uitwerkte voor individuele ondersteuning, dagondersteuning en voorzieningen tijdens de tweede coronagolf.

 

Huidige coronamaatregelen

Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. De huidige maatregelen tegen het coronavirus (COVID19) vind je op de officiële website van de overheid.

 

Hulp nodig?

We helpen jou graag verder. Conctacteer onze advieslijn of één van onze coaches. Zij gidsen je doorheen de nieuwe procedures en de extra administratie die daarbij komt kijken. Samen met jou kunnen ze ook op zoek gaan naar extra ondersteuning als dat nodig is.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord