Advieslijn 03 808 22 99

De politieke raad

De Politieke Raad van Onafhankelijk Leven vzw bereidt, indien nodig, korte en middellange politiek-strategische standpunten voor, beslist ter zake en legt vast wat er naar relevante belanghebbenden gerapporteerd wordt.

Wie in de Politieke Raad zetelt wordt beslist door de raad van bestuur van Onafhankelijk Leven vzw.

Profiel

Om lid te kunnen worden van de Politieke Raad van Onafhankelijk Leven vzw is het belangrijk aan volgend profiel te voldoen:

Kennis

Handicapsector: je hebt kennis over de werking van de gespecialiseerde sector voor personen met een handicap

De staat: je kent onze staatsstructuur, de verschillende overheden, de rol van de administratie, parlement, regering en het spel van politieke partijen.

Ervaringsdeskundig: je weet wat het is om een handicap te hebben doordat je er één hebt of een gezinslid met een handicap leeft. Je bent in staat deze ervaring in te zetten in een breder perspectief.

Gedragscompetenties

Maatschappelijke betrokkenheid: je hebt een grote interesse in wat er leeft en gebeurt in de maatschappij, in het bijzonder in de sector voor personen met een beperking.

Politieke Voelsprieten hebben: je weet wat er leeft en wat er haalbaar is in de politieke organisaties en de overheden. Hierdoor kan je inschatten hoe op een voorstel of standpunt politiek gereageerd zal worden.

Analytisch denken en abstractievermogen: beleidswerk is abstract werk en het duurt vaak lang voor iets gerealiseerd wordt. Beleidswerk is ook een samenspel van complexe processen. Je kan deze processen onderscheiden en analyseren.

Belangen onderscheiden: de belangen van verschillende partijen zien en hiermee rekening houden.

Verbinding maken: om politieke resultaten te behalen is de verbinding tussen mensen maken vaak meer doorslaggevend dan de rol die organisaties spelen. Je bent in staat om verbinding te maken met mensen uit andere organisaties, die vaak andere belangen dienen. Je gaat op zoek naar gemeenschappelijkheid.

Strategisch Denken en handelen: begrijpen van de omgeving, de belangrijkste omgevingsinvloeden, de positie van de eigen organisatie, zowel principieel, strategisch als tactisch, en die van concurrentie, inschatting maken van beschikbare middelen van de organisatie en deze efficiënt kunnen inzetten.

De Politieke Raad heeft 13 leden die bijna allemaal ervaringsdeskundigen zijn (als persoon met een handicap, papa of mama, broer of zus, partner).

De Politieke Raad komt ongeveer 6X per jaar bijeen.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord