Advieslijn 03 808 22 99

Bijstandsorganisatie

Onafhankelijk Leven komt op voor de rechten van mensen met een handicap. Als officieel erkende bijstandsorganisatie hebben we een team van ervaringsdeskundigen die hen snel, persoonlijk en deskundig advies geven.

Advies op maat

We hebben een team van ervaringsdeskundigen die je snel, persoonlijk en deskundig advies geeft. Van mens tot mens. Met respect voor je eigen wensen en mogelijkheden. Je belt of mailt de Advieslijn of je ontmoet een coach uit je buurt.

Dankzij ons bestaat het persoonlijk budget

Onafhankelijk Leven helpt mensen met een fysieke of verstandelijke handicap hun leven zo zelfstandig mogelijk in te vullen. Al meer dan dertig jaar verzetten we bakens. En met succes. Onafhankelijk Leven ligt aan de basis van het persoonlijk budget.

Kinderen en volwassenen met een handicap kunnen bij de overheid een budget aanvragen. Met dat budget beslissen ze zelf over hun zorg en assistentie. Voor kinderen heet dat budget een persoonlijk assistentiebudget (PAB) en voor volwassenen een persoonsvolgend budget (PVB). Dankzij dat budget kiezen ze zelf waar ze wonen, door wie ze ondersteund worden en wanneer. Want mensen met een handicap zijn volwaardige burgers. En moeten net als iedereen de kans krijgen om hun leven in eigen handen te nemen.

Vanaf 1 januari 2017 krijgt iedereen met een beperking een persoonsvolgend budget (PVB) om zijn ondersteuning en assistentie te organiseren. Die mensen noemen wij budgethouders.

Met dat PVB kan jij, samen met je familie, zelf beslissen hoe jij je laat ondersteunen. Zo kan je zelf één of meerdere assistenten te werk stellen. Maar kan je ook beslissen zorg en ondersteuning in te kopen bij een vergunde of niet vergunde zorgaanbieder.

Deze keuzevrijheid brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. En het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over alle je bestedingsmogelijkheden. Enkel zo haal je het maximale uit je budget.

Onafhankelijk Leven vzw ondersteunt daarom in heel Vlaanderen als bijstandsorganisatie duizenden budgethouders.

Heb je vragen over hoe je een assistent aanwerft voor jou of voor je kind? Welke ondersteuning je kan inkopen en wat dat mag kosten? Wat wel en niet mag van de overheid? Onafhankelijk Leven vzw regelt je hele administratieve verantwoording naar de overheid.

Meer dan de helft van alle startende budgethouders krijgt vandaag hulp van Onafhankelijk Leven vzw. Na contact met onze advieslijn komt snel één van onze coachen in heel Vlaanderen naar je toe. De coach helpt je met een vlotte opstart en zorgt er voor dat je zoveel en zo kwalitatief mogelijke assistentie en ondersteuning realiseert die mogelijk is binnen je PVB.

Onafhankelijk Leven vzw is ook de initiatiefnemer van het persoonlijk budget. We bouwden daardoor meer dan 30 jaar ervaring op in het werken met budgetten en assistentie. Dat maakt van Onafhankelijk Leven vzw de grootste en enige onafhankelijke bijstandsorganisatie in Vlaanderen.

Onafhankelijk Leven vzw werkt erg professioneel met een dertigtal vaste medewerkers en meer dan honderd vrijwilligers over heel Vlaanderen. Meer dan de helft van alle medewerkers van Onafhankelijk Leven vzw heeft zelf een beperking of is mama van een kind met een handicap.

Wij organiseren ons niet als een klassieke organisatie, maar zijn een maatschappelijke beweging van ervaringsdeskundigen, die stap voor stap de samenleving voor mensen met een beperking aan het veranderen is. We zijn dus niet enkel een bijstandsorganisatie, maar ook een sociale beweging die opkomt voor jouw rechten.

Word lid

Waarom kiezen voor Onafhankelijk Leven vzw?

  • Eerste en grootste bijstandsorganisatie
  • Team van ervaringsdeskundigen
  • 100% onafhankelijke organisatie
  • Snel én persoonlijk advies
  • In heel Vlaanderen

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord