Advieslijn 03 808 22 99

Sensibiliseren

Als praten niet meer werkt, komen we in actie. We voeren campagne, komen op straat en brengen verhalen in de pers. Dat allemaal met één doel: de situatie van mensen met een handicap verbeteren. Voor onze acties kunnen we rekenen op onze ambassadeurs.

De rechten van mensen met een handicap tijdens corona

De coronacrisis had een grote impact op het leven van mensen met een handicap. Vanaf het begin heeft Onafhankelijk Leven alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat ‘handicap’ mee op de agenda stond. Het was voor Onafhankelijk Leven als organisatie – zoals bij vele andere bedrijven en organisaties – ook een periode van improviseren en beredderen: op sommige momenten vielen veel collega’s (ziek) uit, er waren bovendien allerhande creatieve manieren van samenwerking nodig (videocoaching, webinars…) om de werking te laten draaien.

Blijven betalen, maar geen ondersteuning

In de eerste coronagolf kwamen er verontrustende signalen van mensen die beroep deden op vergunde zorgaanbieders: hun ondersteuning viel weg, maar de diensten moesten wel verder worden betaald. Onafhankelijk Leven signaleerde dit aan de overheid: “Je kan niet betalen voor diensten die niet worden geleverd.”

Om extra ondersteuning te kunnen inkopen, vroeg Onafhankelijk Leven een verhoging van het budget voor mensen met een handicap. Onafhankelijk Leven mocht daarover getuigen in de coronacommissie. Finaal slaagde Onafhankelijk Leven er in om het budget voor elke persoon met een handicap met 25,5 procent op te trekken.

Assistenten en telewerk?

Tijdens de coronacrisis werden er tal van nieuwe regels bedacht en uitgevoerd. Op een bepaald moment moest elke werkgever een bewijs kunnen voorleggen indien zijn/haar personeel niet kon telewerken. Ook een budgethouder werd vreemd genoeg als werkgever beschouwd, en dat had ingrijpende gevolgen. Elke persoon met een handicap die 1 of meerdere assistenten in dienst had, moest een ingewikkelde administratie voeren rond telewerk, terwijl een assistent altijd fysiek ter plaatse was en dus in feite nooit telewerkte.

Onafhankelijk Leven nam rechtstreeks contact op met minister Vandenbroucke om deze absurde regel aan te passen, een paar dagen later kregen alle mensen met een handicap een uitzondering op deze regelgeving.

De vaccinatiestrategie

Er was bovendien veel onduidelijkheid over de aanpak en timing van de vaccinatie bij mensen met een handicap en hun assistenten. Om daar duidelijkheid over te krijgen, stapte Onafhankelijk Leven naar de ‘taskforce vaccinatie’, kwamen er pakkende getuigenissen in de media en verscheen er veel informatie over de vaccinatiestrategie op de website.

#ikwachtmee 

Even geduld... er zijn nog zo'n 15.000 wachtenden voor u.

In 2019, kaartten we de problematiek van de lange wachtlijsten aan. Iedereen kon mee de boodschap verspreiden door een foto van de rug te posten op sociale media en '@ikwachtmee' te taggen. En dat werd massaal gedaan. Ook heel wat BV’s zoals Eva De Roo, Dieter Coppens, Kapitein Winokkio en Koen Wauters sloten zich aan in de wachtrij om zo de problematiek op de politieke agenda te zetten.

 

Het Vlaamse regeerakkoord (2019-2024)

Bij aanvang van deze legislatuur (2019-2024) maakte de Vlaamse Regering 270 miljoen euro vrij om die wachtlijsten aan te pakken en terug te dringen. In het regeerakkoord schreef men letterlijk “dat er budgetten worden vrijgemaakt om het aantal wachtdossiers aan te pakken en de wachtlijsten zo snel mogelijk terug te dringen.”

Voor Onafhankelijk Leven was het snel duidelijk dat met het vooropgestelde budget geen stevig beleid gevoerd kon worden. Ter vergelijking: in de vorige legislatuur maakte men 330 miljoen euro vrij. Het aantal personen met een handicap neemt jaarlijks toe. En dus: met meer mensen die nood hebben aan ondersteuning en minder budget kon de Vlaamse Regering onmogelijk waarmaken wat in het regeerakkoord stond.

Wachtlijsten moeten worden aangepakt.

Het aanpakken van de wachtlijsten werd voor Onafhankelijk Leven één van de belangrijkste strijdpunten. De spraakmakende VRT-reportage ‘Wachten op zorg’ was daarbij een belangrijke mijlpaal. Journaliste Goedele Devroy bracht heel wat mensen in beeld die al jarenlang op een budget aan het wachten zijn. Met Onafhankelijk Leven reageerden we uitgebreid in de media en naar de Vlaamse regering toe. Onze boodschap: “Heb je een handicap? Met wat geluk mag je in 2053 hulp verwachten” werd massaal opgepikt. Finaal besloot minister Beke om een nieuw plan voor te stellen. Het budget voor personen met een handicap zou verdubbelen.

Nood aan een duidelijk plan

Maar met woorden zonder daden bereik je niets. Wij bleven ijveren voor een duidelijk plan waarin alle mensen met een handicap het budget zouden krijgen waar ze recht op hebben.

In de eerste helft van 2021 bleef de aanpak van de Vlaamse regering onduidelijk, we lieten daarom nog meer mensen getuigen, zo ook Eddy Schelfout die al meer dan 17 jaar op een budget wacht. Zijn verhaal werd opgepikt door Terzake (VRT).

Onafhankelijk Leven kreeg opnieuw de kans om het verhaal van de vele wachtenden voor een zeer breed publiek te brengen. We waren stellig: de Vlaamse Regering hield zijn woord niet en mensen met een handicap bleven in de kou staan.
Het verhaal van Eddy maakte heel wat los. Minister Beke liet weten dat hij wel degelijk stappen vooruit zou zetten. In juni 2021 beloofde de regering 2.700 PVB-budgetten ter beschikking te stellen binnen de 18 maanden. In 2021 werden daarvan 2.211 budgetten ter beschikking gesteld. De rest volgde in 2022.

iedereen op de wachtlijst heeft recht op zijn budget!

Onze acties hadden voor heel wat mensen een gigantische impact. Maar vandaag blijven nog steeds minstens 15.000 mensen op de wachtlijst staan. Zij vallen onder de zogenaamde prioriteitengroepen 2 en 3. We erkennen wel dat minister Beke en zijn opvolgster Crevits voor een grote groep een belangrijke stap vooruit heeft gezet. Volgens de Vlaamse Regering worden vandaag de mensen met de meest dringende noden geholpen en dat vinden wij zeer relatief. Wie nog beroep kan doen op zijn hoogbejaarde ouders, familie of vrienden krijgt geen budget. Anderen wel. Het is alsof men zegt: almaar meer mensen gaan met pensioen, maar we hebben geen geld om hen te betalen. Dus als je kan rekenen op je vrienden of familie krijg je geen pensioen. 

En wat met minderjarigen?

Ouders van kinderen met een handicap kunnen een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aanvragen. Dit is een budget waarmee je de ondersteuning voor je kind thuis of op school kan organiseren.

Onafhankelijk Leven wil al jaren een stapje verdergaan en vraagt de invoering van persoonsvolgende financiering (PVF) voor álle mensen met een handicap. Dus ook voor minderjarigen. Daarmee krijgt elke ouder de vrije keuze om de ondersteuning op maat van zijn/haar kind te organiseren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld kan combineren tussen de thuiscontext of een collectieve ondersteuning.
De Vlaamse Regering schreef in het regeerakkoord dat ze in deze legislatuur persoonsvolgende financiering (PVF) voor minderjarigen zou invoeren. Maar tot op de dag van vandaag is dit nog niet gerealiseerd. Voor Onafhankelijk Leven blijft dit een absolute prioriteit. 

Dé #AWELJA-campagne

Kleine dingen vormen vaak gròte uitdagingen voor mensen met een beperking.

De ‘Awel ja’ campagne draaide niet om intensieve ondersteuning of doorgedreven professionele hulp, maar om kleine investeringen in tijd en moeite die een enorm resultaat opleveren. Iedereen met het hart op de juiste plaats, kon meedoen. 

Zo kon Ella-Louise bijvoorbeeld eens naar een verjaardagsfeestje zonder mama, met de hulp van Free Souffriau:

Klik hieronder voor enkele voorbeelden: 

Pers en media

Naast het organiseren van campagnes voor het grote publiek stappen we ook regelmatig naar de pers. Met opiniestukken, onze visie op nieuwe regelgeving maar ook met getuigenissen van mensen met een handicap in moeilijke situaties of met positieve verhalen.

Bekijk een aantal voorbeelden:

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord