Advieslijn 03 808 22 99

Recht op zorg en assistentie

Mensen met een handicap hebben vandaag niet automatisch recht op zorg en ondersteuning. 

Meer dan 20.000 mensen wachten vandaag op zorg en ondersteuning. De meesten daarvan wachten op een eigen budget waarmee ze zelf de zorg of ondersteuning kunnen realiseren. De Vlaamse regering beslist hoeveel geld ze daarvoor over heeft. Ze heeft zichzelf daarmee mooi ingedekt: mensen kunnen maar geholpen worden in de mate dat daarvoor geld is voorzien. Naar de rechter gaan haalt op dit moment niet veel uit.

Wordt het niet tijd dat we zaken eens omdraaien?

Anno 2020 zou het in Vlaanderen het principe moeten zijn: als je een handicap hebt met een ondersteuningsnood, dan heb je recht op een eigen budget. Net zoals kinderen recht hebben om naar school te gaan. Of zoals je recht hebt op een behandeling als je ziek bent. Stel je voor dat ook daar het antwoord zou zijn: “ tja, je bent wel heel ernstig ziek, maar er is voorlopig geen geld om je te behandelen. “

Het wordt tijd dat het Vlaams parlement ervoor zorgt dat mensen hun recht op een budget desnoods kunnen afdwingen op de rechtbank. Onafhankelijk Leven vzw wil dat de volgende regering hiervoor een wettelijke basis legt.


 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord