Advieslijn 03 808 22 99

Persoonsvolgende financiering verbeteren

Op 1 januari 20167 schakelden alle meerderjarige PAB’ers en mensen die gebruik maakten van een voorziening over naar het PVF systeem. Dat heeft veel veranderd. Iedereen heeft nu een eigen budget in de vorm van een cashbudget of een voucher. In principe kan iedereen nu meer keuzes maken. Het budget gebruiken voor besteding bij een zorgaanbieder of voor persoonlijke assistentie.


De laatste 3 jaren kwamen er erg veel nieuwe regels. Niet iedereen heeft die al onder de knie. Niet elke vraag kreeg tijdig een goed antwoord.

Alles kan beter

Dit jaar zal het systeem een eerste keer geëvalueerd worden. Wat loopt goed? Wat kan beter? Hebben mensen met een handicap nu een betere kwaliteit van leven? Onafhankelijk Leven vzw zal zelf ook verbetervoorstellen doen. Maar we doen alvast een schot voor de boeg, omdat we willen dat de volgende regering verder bouwt aan het PVF systeem.

  • De procedure om een PVF aan te vragen is nu heel slopend voor mensen met een handicap. Doe procedure duurt ook vrij lang (gemiddeld 9 maanden). Verschillende diensten zijn hierin betrokken.
  • Het voucher systeem is ook verwarrend voor mensen die voor een voorziening kiezen. Misschien kan dit anders geregeld worden.
  • Ook voor mensen die met cash werken is er nogal wat administratie. Dat is natuurlijk belangrijk, maar de link met kwaliteit van leven wordt nog onvoldoende gelegd.

De komende weken gaan we nog op basis van onze ervaringen voorstellen formuleren.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord