Advieslijn 03 808 22 99

Naar een écht beleid voor mensen met een handicap

Op  26 mei 2019 kiezen we een nieuwe Vlaamse regering. We kiezen ook voor een nieuwe Belgische regering, en ook voor nieuwe vertegenwoordigers in het Europese parlement.

Onafhankelijk Leven vzw richt zich voornamelijk naar de verkiezingen van een nieuwe Vlaamse regering. Zij zal de komende 5 jaar volledig verantwoordelijk zijn voor de middelen die mensen met een handicap krijgen om hun zorg en ondersteuning te organiseren. Het gaat dan over de middelen die het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) kan geven in de vorm van bijvoorbeeld PAB’s en PVB’s.


Wat willen we van de nieuwe regering?

Weg met de wachtlijsten. Ongeveer 20.000 mensen met een handicap wachten op een eigen budget. Sommigen wachten al sinds 2001.

• Het systeem van de persoonsvolgende financiering (PVF) nog verbeteren. De aanvraagprocedure is zeer complex, zwaar en duurt lang. Werken met cash of met een voucher? Dat is niet altijd even duidelijk. Wie zelf het cashbudget wil beheren, krijgt nog altijd heel wat administratie te verwerken.

• Persoonsvolgende financiering (PVF) ook voor kinderen en jongeren met een handicap. Ouders die kiezen voor een PÄB en ouders die kiezen voor een voorziening worden ongelijk behandeld. Dat moet de komende jaren veranderen

Meer bijstand voor mensen met een eigen budget. De drempels zijn daarvoor nu te hoog. Bijstand moet ook op tijd kunnen starten.De verkiezingen van een nieuwe Vlaamse regering komen eraan in mei. We willen dat de volgende regering komaf maakt met de wachtlijsten.

Onafhankelijk Leven vzw voert de druk op.

Met een aantal partners voeren we actie tegen de wachtlijst. Meer info vind je op www.ikwachtmee.be.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord