Advieslijn 03 808 22 99

Je bent meerderjarig

Wat verandert er voor ex-PAB budgethouders en wat blijft hetzelfde? Wij geven een overzicht. 

Wat blijft? 

  • PVB is een ondersteuningsbudget . Het PVB kan zowel gebruikt worden voor individuele ondersteuning als voor ondersteuning in groep.
  • PVB is een jaarbudget. Je kan geen geld overzetten naar een ander jaar.
  • PVB is geen inkomen. Het heeft ook geen invloed op eventuele tegemoetkomingen die je krijgt (inkomensvervangende tegemoetkoming, integratietegemoetkoming, werkloosheidsuitkering, pensioen). Je moet het PVB ook niet vermelden in jouw belastingsaangifte.
  • Alle onkosten moeten kaderen in een overeenkomst. 
  • Jouw jaarbudget wordt in deeltjes uitbetaald.

Wat verandert? 

  • Kiezen tussen cash of voucher. Ook jij kan vanaf nu de keuze maken om jouw ondersteuningsbudget op een eigen rekening te ontvangen of niet. Als je kiest voor 'cash' blijft het VAPH het geld storten op jouw PVB rekening. Als je kiest voor 'voucher' zal het VAPH jouw zorgaanbieder rechtstreeks betalen. Dit is een soort derdebetalersregeling wat in sommige gevallen voor minder administratie zal zorgen. Met een voucher kan je enkel terecht bij een vergunde zorgaanbieder (VAPH-zorgaanbieder of een bijstandsorganisatie). Ondersteuning buiten het VAPH kan je enkel betalen met cash (assistenten, dienstencheques, vrijwilligers, zelfstandigen, enz.).

verschil tussen voucher en cash bij PVB

  • Van werkkapitaal naar terugvorderbaar voorschot. Jouw werkkapitaal bedroeg 5/12 van jouw PAB jaarbudget. Jouw terugvorderbaar voorschot bedraagt slechts 3/12 van het PVB dat je in cash besteedt. Dit bedrag gebruik je om betalingen te doen. Als de som bijna op is moet je onkosten declareren bij het VAPH zodat zij een aanzuivering van jouw terugvorderbaar voorschot kunnen doorvoeren. Uitgebreide toelichting en rekenvoorbeelden vind je in de infofiche (p.14-17).
  • Extra budget voor beheerskosten. De basis van jouw PVB is jouw zorggebonden budget. Voor het deel dat gebruikt wordt buiten VAPH-zorgaanbieders, krijg je nog een extra budget voor beheerskosten. Dit komt neer op 11.94% van het bedrag dat jij besteedt bij een niet-vergunde zorgaanbieder of een bijstandsorganisatie. Cash of voucher speelt hierbij geen rol. Op het deel van jouw budget dat jij besteedt bij een vergunde zorgaanbieder krijgt de zorgaanbieder 25% extra budget voor beheerskosten rechtstreeks van het VAPH.
  • Van indirecte kosten naar vrij besteedbaar budget. Vanaf nu moet je de 'indirecte kosten' betalen met jouw vrij besteedbaar budget. Dit bedraagt maximum 1800 euro als jouw zorggebonden budget 30 000 euro of minder bedraagt. Is jouw PVB hoger, dan kan je tot maximum 3600 euro gaan.
    Vrij besteedbaar is echt vrij besteedbaar. Je kan dit geld dus beschouwen als jouw eigen geld en moet de facturen of ticketjes ook niet verantwoorden of bijhouden. Let wel, het maakt deel uit van jouw PVB.
  • Geen VIA4-middelen meer. De VIA4-middelen zijn deels opgenomen in het zorggebonden budget. Dit geldt enkel voor de budgethouders die VIA4-middelen kregen. Meer info vind je in de infofiche (p.17).
  • Ondernemingsnummer of rijksregisternummer op overeenkomsten. Deze gegevens waren in het PAB niet zo belangrijk. Nu is dat anders. Als je deze niet vermeldt zal het VAPH jouw overeenkomst niet aanvaarden. Het ondernemingsnummer moet vermeld worden in het geval van organisaties of zelfstandigen. Het rijksregisternummer moet vermeld worden in het geval dat individuele assistenten met een rechtstreekse arbeids- of takenovereenkomst werken.
  • Volmacht Onafhankelijk leven vzw mogelijk. Jij kan jouw PVB-coach een volmacht geven zodat deze persoon rechtstreeks toegang krijgt tot jouw MIJNVAPH dossier. Dit kan jou heel wat kopzorgen besparen als je twijfels of vragen hebt.
    Daarnaast kan je ook de advieslijn een volmacht geven zodat zij je dossier kunnen inkijken zonder iets aan te passen of in te voegen. Daarmee kunnen zij je sneller helpen bij problemen met je budget.
    Om deze volmachten te geven neem je contact op met de advieslijn of je coach.

Klik hier voor onze infofiche: overgang van PAB naar PVB.

Klik hier voor veelgestelde vragen over de overgang naar PVB.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord