Advieslijn 03 808 22 99

Wat is correctiefase 2?

Heb jij sinds 1 januari 2017 een persoonsvolgend budget voor meerderjarigen (PVB)? Dan kan het zijn dat je budget vanaf 1 januari 2020 stijgt, daalt of stopt. Dat heet de correctiefase 2.

Hoe weet ik of mijn PVB stijgt, daalt of stopt?

Als je persoonsvolgend budget stijgt, daalt of stopt, dan krijg je voor eind oktober 2019 een persoonlijke brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Daarin staat je nieuwe budget in punten. 

Mijn PVB daalt, wat betekent dat?

Mijn PVB stijgt, wat betekent dat?

Mijn PVB stopt, wat betekent dat?

 

Met hoeveel stijgt of daalt mijn PVB?

In de brief die je van het VAPH krijgt, lees je met hoeveel je budget stijgt of daalt. Bij meer dan 8000 personen gaat het om een maximale stijging of daling tot 10% van hun huidige budget. Bij 6000 personen stijgt of daalt het budget tussen de 10 en 20%. Voor bijna 3000 personen stijgt of daalt het budget tussen 20 en 30% en voor bijna 1000 personen tussen 30 en 40%. Bijna 800 personen hebben een daling of stijging tussen de 40 en 80%. Tot slot zijn er 23 personen bij wie het budget met minstens 80% stijgt en meer dan 700 personen bij wie het budget stopt.

De overheid past je budget stap voor stap aan, gespreid over een aantal jaren. De aanpassing gebeurt telkens op 1 januari. Je nieuwe budget is berekend op basis van de info die je zorgaanbieder aan de overheid heeft bezorgd. Die info ging over je zorggebruik en zorgzwaarte. Je nieuwe budget vind je terug op de brief van het VAPH. Bel of mail de advieslijn van Onafhankelijk Leven als je vragen hebt.

Krijg ik nog dezelfde ondersteuning?

Heb je sinds 1 januari 2017 niets veranderd aan je ondersteuning? Dan heb je nu recht op dezelfde ondersteuning. Ook al daalt je budget. Dat heet zorggarantie. Je budget stijgt of daalt om het gelijk te maken aan het budget van anderen met dezelfde vraag en nood aan ondersteuning. Bekijk met je bijstandsorganisatie hoe je de komende jaren je ondersteuning wil organiseren. En of je je overeenkomst best verandert.

Heb je sinds 1 januari 2017 wel iets veranderd aan je ondersteuning? Dan heb je geen recht op zorggarantie. Neem zo snel mogelijk contact op met de advieslijn.

Waarom is er een correctiefase?

Met de persoonsvolgende financiering wil de overheid hetzelfde budget geven aan mensen met dezelfde vraag en dezelfde nood aan zorg en ondersteuning. Nu krijgen mensen met dezelfde nood soms een ander budget. Dat komt omdat er vroeger verschillen waren tussen de verschillende instellingen voor volwassenen met een handicap. De volgende jaren werkt de overheid dus die verschillen weg.

Stijgt, daalt of stopt je budget? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de advieslijn.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord