Advieslijn 09 395 55 10

Maak kennis met Peter Lambreghts

Peter Lambreghts

Beleidsmedewerker / Woordvoerder

"Proud to be Disabled"

Wat doe je voor Onafhankelijk Leven?

Ik ben beleidsmedewerker en ook woordvoerder voor Onafhankelijk Leven vzw. Zo ben ik bijvoorbeeld lid van het Raadgevend Comité en de Permanente Werkgroep Zorg & Assistentie van het VAPH. Verder spreek ik ook namens Onafhankelijk Leven op allerlei grote of kleine bijeenkomsten, geef ik vaak vormingen en sta ik ook de pers te woord.

Ik doe ook heel wat werk voor de Europese ‘Independent Living’ beweging als Senior Officer voor ENIL.

Daarnaast ben ik bestuurslid van EDF, het European Disability Forum en Co-voorzitter van de EEG, de European Expert Group on the Transition from Institutional to Community-based Care. Zowel in Vlaanderen als in Europa ben ik ondertussen goed gekend in de sector en word ik vaak gevraagd als expert of als spreker.

Heel boeiend en gevarieerd werk allemaal waar ik elke dag met volle goesting het beste van mezelf in kan geven.
 

Wat is je grootste talent?

Ik ben nogal veelzijdig, een all-rounder zonder één of ander buitengewoon talent. Mijn grootste talent is misschien wel het goed kunnen inschatten van mensen en situaties. Ik ben ook niet snel bang en neem makkelijk het initiatief in handen. 

Die veelzijdigheid, strategisch inzicht en een goede dosis leiderschap komen me in mijn werk vaak heel goed van pas. Ondertussen heb ik heel wat kennis opgedaan over persoonlijke assistentie, deinstitutionalisering, gelijke rechten voor personen met een beperking enzovoort. Maar je hebt daar op zich niet veel aan als je die kennis niet benutten; Er anderen, of het nu gaat om een minister of een jongere met een beperking, mee kan inspireren, versterken of overtuigen.

Dat kan ik wel mijn talent noemen, al blijf ik liever bescheiden want vooruitgang en succes behaal je niet als individu maar als deel van een team en in samenwerking met anderen.

Op welke wijze ben je betrokken bij Onafhankelijk Leven?

Onafhankelijk Leven is niet alleen maar mijn werk, het is mijn levenswijze. Ik heb het 'Independent Living' gedachtegoed leren kennen door rolmodellen zoals Jan Jan Sabbe en Adolf Ratzka. Maar de basis-ideeën keuzevrijheid, zelfbeschikking, participatie en inclusie waren voor mij al van mijn kinderjaren de evidente principes om (als persoon met een beperking) mee in het leven te staan. 

Ik heb een gelukkig leven, mijn eigen thuis met mijn vrouw en dochters, een toffe zinvolle job, echte vrienden en sociale contacten. Maar als ik om me heen kijk zie ik zo veel mensen die dit allemaal niet kunnen genieten omdat ze het label 'handicap' dragen, mensen voor wie zoiets alleen maar een verre droom is. Dat maakt me droevig en ook kwaad. Zo veel verloren geluk, verloren potentieel, verloren rechten en verloren levens!

Het hoeft nochtans niet zo te zijn, het kan ook anders. Uit die wetenschap haal ik dan ook mijn motivatie om er telkens weer vol tegenaan te gaan. De beste manier om bij te dragen aan een betere wereld voor mensen met een beperking is voor mij het promoten van 'Independent Living', als ideologie, als maatschappelijke beweging en als basis voor activisme.

Kan je iets vertellen over je vrije tijd, je gezinsleven, jou als persoon?

In mijn vrije tijd ben ik vooral een ‘familieman’. Ik hou van gezelligheid met het gezin, familieleden en goede vrienden. Daar hoort ook lekker eten en drinken bij. 

Het is niet altijd makkelijk de goede balans te houden tussen werk en gezin. Ik probeer te bewaken om voldoende tijd te geven aan mijn gezin en vrienden, maar weet dat ik daar niet altijd in slaag, ... een persoonlijk werkpunt zeg maar.

Ik reis ook graag. Al is dat niet altijd evident als rolstoelgebruiker. Regelmatig ga ik voor ENIL en het Europese beleidswerk naar het buitenland en probeer ik toch altijd een beetje van de lokale cultuur mee te pakken.

Verder hou ik ook van straffe muziek optredens en festivals en zo. Dat wordt als veertiger allemaal wel wat minder dan vroeger natuurlijk, maar één of twee keer per jaar laat ik toch graag de druk eens helemaal van de ketel en ga ik nog wel een keertje zwaar uit de bol met een paar vrienden. 

Terug naar het overzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Blijf op de hoogte

Ontvang onze laatste nieuwtjes

(je ontvangt maximum twee mailtjes per maand)

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee