Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met Liesbeth Gheldof

Liesbeth Gheldof

Bestuurslid & ambassadeur

"Als ik niets voor anderen kan betekenen, pas dan zou ik ongelukkig zijn"

Wat doe je voor Onafhankelijk Leven?

Ik ben een ambassadeur voor Onafhankelijk Leven. Dit betekent dat ik verkondig dat mensen met een handicap midden in de samenleving moeten kunnen leven, niet –of zo weinig mogelijk – in een instelling. De maatschappij moet ons de kans geven om een ‘rol te spelen’, en mensen met een handicap moeten die kansen grijpen. Zo vertel ik bij sensibiliseringsacties, op inspiratiedagen, bij serviceclubs, in scholen of bij Europarlementsleden over persoonlijke assistentie en hoe dit een hulpmiddel is om midden in de samenleving te leven en mijn eigen keuzes te maken.

Daarnaast maak ik deel uit van de raad van bestuur van Onafhankelijk Leven.

 

Wat is je grootste talent?

Haha! Gemeenschapszin en teamspeler. En weten om te gaan met alles wat ik sinds m’n hoge verlamming niet meer kan vind ik een belangrijk talent, en tegelijk een blijvende opdracht.

Op welke wijze ben je betrokken bij Onafhankelijk Leven vzw?

Op m’n 25ste werkte ik met jongeren in de Bijzondere Jeugdzorg, als Graduaat Orthopedagogie. Een dronken chauffeur reed de auto van m’n vriend en ik aan, deze ging overkop. Ik brak m’n nek, van tenen tot oksels geen gevoel noch beweging meer, inclusief verlamde vingers: complete dwarslaesie. In het revalidatiecentrum UZ-Gent reed ik Jan-Jan Sabbe tegen het lijf. Hij bestuurde zijn elektrische rolstoel met de kin, aangezien hij enkel het hoofd kon bewegen. Sinds hij me daar over het Independent Living gedachtegoed vertelde is het ook het mijne. 

Kan je iets over jezelf vertellen?

Ik ben trotse mama van twee pittige zonnetjes van dochters. Zij werden enkele jaren na het ongeval geboren. Zij dansen in mijn plaats op muziek met een goeie beat. Wat een eer om hen samen met mijn man te zien ontwikkelen en te coachen tot geëngageerde mensen.

Wist je dat handicaps tijdelijk kunnen verdwijnen? Bijvoorbeeld aan de schoolpoort, daar ben ik gewoon mama. Als ik het huiswerk begeleid, ben ik gewoon mama. Als ik een simpele kruidige maaltijd bereid voor ons gezin. Als ik met m’n volledig aangepaste camionette met me, myself en de autoradio zelfstandig op de baan ben om bij Onafhankelijk Leven deel te nemen aan een samenkomst van de ambassadeurs of de raad van bestuur, dan heb ik ook geen handicap. Dan deel ik graag mijn expertise. En met mijn handfiets ben ik een goeie fietser.

Als je wil weten hoe we het aanpakten om als hoog verlamde vrouw toch mama te worden, of als je graag komt kijken hoe onze volledig aangepaste woning zelfstandigheid biedt, neem gerust contact.

 

Terug naar het overzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord