Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met Jonas Baert

Jonas Baert

Ambassadeur

"k heb al bij al nog geluk gehad, maar de toekomst wordt een zoektocht."

Jonas (26) heeft een aangeboren aandoening die arthrogryposis multiplex cogenita heet. “Dat betekent dat mijn gewrichten krom staan. Daardoor kan ik moeilijker stappen. Buitenshuis verplaats ik me in een elektrische rolstoel.”
Hij heeft ook een vorm van cerebrale parese, meer bepaald dystonie, waardoor ik langzamer praat”, legt Jonas uit. “Daardoor durven mensen wel eens te veronderstellen dat ik niet slim ben, maar dan hebben ze het mis. Daarnaast ben ik een positief en een assertief persoon. Ik weet goed wat ik wil en hoe ik dat moet bereiken.”

Hoe kwam je in contact met Onafhankelijk Leven?

“Ik heb hulp nodig om zelfstandig te kunnen wonen en werken. Toen ik een persoonsvolgend budget aanvroeg, studeerde ik nog. In mijn aanvraag schreef ik dat een budget me zou toelaten om te gaan werken en alleen te wonen. Maar ik had moeten focussen op de hulp die ik toen nodig had. Want daardoor kwam ik terecht in prioriteitengroep 2.

Dus nu sta ik op de wachtlijst. Ik ben redelijk zelfstandig, maar dat is alleen maar omdat mijn ouders zoveel voor mij doen (koken, kuisen, autorijden…). Zolang ik op de wachtlijst sta, moet ik hen inschakelen voor alle ondersteuning die ik nodig heb, ook al ben ik ondertussen 26 jaar. Samen met de andere leden van Onafhankelijk Leven wil ik aandacht vragen voor alle alledaagse dingen die niet vanzelfsprekend zijn voor mensen met een beperking.”

Waarom ben je ambassadeur van Onafhankelijk Leven?

“Ik vind dat er de rechten van mensen met een beperking teveel worden geschonden. Ik wil mensen bewust maken met mijn verhaal, mijn perspectief vertellen en laten weten hoe het is om in mijn situatie te zitten.”

Het verhaal van Jonas

Jonas is avontuurlijk aanlegd en probeert al eens graag iets nieuws uit. "Ik durf best veel met mijn elektrische rolstoel. Steile hellingen of smalle wegen schrikken met niet af." Lees hier het verhaal van Jonas.

Daarnaast schrijft Jonas graag. Hij heeft een eigen website waarop hij vertelt over leven met een fysieke beperking en schreef het boek Het meisje dat haar vijand omarmt

Word ook ambassadeur

Wil jij ook je verhaal vertellen en de missie van Onafhankelijk Leven mee uitdragen? Wil je opkomen voor de rechten van mensen met een handicap en meewerken aan een inclusieve maatschappij?

Contacteer onze collega Dylan via dylan.masse@onafhankelijkleven.be.

Terug naar het overzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst