Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met Jan-Jan Sabbe

Jan-Jan Sabbe

Erevoorzitter

""

Jan-Jan Sabbe (1956-2008)

Jan-Jan Sabbe is erevoorzitter van Onafhankelijk Leven vzw. Hij heeft als eerste in Vlaanderen een budget afgedwongen bij de overheid en zette de eerste belangrijke stappen richting het persoonlijk assistentiebudget (PAB). Hij was één van de oprichters van Onafhankelijk Leven vzw.

In 1979 viel hij uit een boom en raakte volledig verlamd. Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van veel andere mensen met een beperking. Jan-Jan Sabbe wilde blijven leven in vrijheid, in de samenleving.

Jan-Jan was pas begonnen als tuinaanlegger wanneer hij tijdens het snoeien van een boom van een ladder valt. Het verdict was zwaar: volledig verlamd, nooit nog kunnen lopen. Daarop volgde een moeilijke periode. Tot een Zweedse man, beter gekend als Adolf Ratzka, aan hem vroeg: “wat wil je in het leven?” Waarop hij antwoordde: “Een relatie, een actief leven, huis en tuintje.” Ratzka reageerde: “Zeur dan niet en ga ervoor.''

Dat is het moment waarop Jan-Jan zich engageert om op te komen voor de rechten van zichzelf en andere mensen met een beperking. Hij omringt zich met gelijkgezinden en ijvert voor een zelfstandig leven. Daarvoor richt hij onder meer de independent living beweging in Vlaanderen op, later BOL, daarna BOL-BUDIV en vandaag Onafhankelijk Leven vzw.

In 1996 spant hij een proces aan tegen de overheid om het geld dat naar voorzieningen gaat rechtstreeks aan mensen met een beperking te geven zodat ze autonoom over hun hulp kunnen beslissen. Jan-Jan wint het proces. Dat is een belangrijke eerste stap in de richting van een algemeen persoonlijk assistentiebudget (PAB). Drie jaar later maken de eerste mensen met een beperking gebruik van het PAB.

Jan-Jan overleed in 2008. Maar alles waarvoor hij vocht niet. Zijn visie is vandaag niet meer weg te denken in de sector voor personen met een handicap en heel wat mensen volgden zijn voorbeeld en strijden ook vandaag voor vrijheid. 21 jaar nadat Jan-Jan zijn proces tegen de overheid inzette, wordt het PVB ingevoerd en krijgen meer dan 30000 personen met een handicap de mogelijkheid om de regie in eigen hand te nemen.

Het werk is nog niet gedaan. Vandaag zetten wij elke dag de strijd die Jan-Jan Sabbe inzette verder.

Terug naar het overzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst