Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met Cor Van Damme

Cor Van Damme

Medewerker Vrijwilligers

"Samenleving en technologie stellen ons in staat beperkingen te overwinnen."

  • 09 255 44 43

Wat doe je voor Onafhankelijk Leven?

Als ambassadeur verspreid ik mee de boodschap van de organisatie. De kracht van persoonlijke assistentie onderstrepen op zoveel mogelijk plaatsen in Vlaanderen. Daarnaast spring ik regelmatig binnen om mee na te denken over strategie en beleid.

Wat is je grootste talent?

Ik ben in heel veel dingen geïnteresseerd. Nog het meest in mijn soortgenoten, al die medemensen die daarbuiten rondlopen. Ik denk dat ik goed kan luisteren en haal er voldoening uit mensen wezenlijk te helpen. Ik hou niet zo van sussen of aanmodderen, ook niet van afhankelijkheid of passiviteit. We moeten ons met z'n allen schrap zetten als we er iets van willen maken. Met organisatie en goesting geraken we al een heel eind. Verder ben ik erg optimistisch en geloof ik in een toekomst die, net zoals het heden, best goed zal meevallen.

Op welke wijze ben je betrokken bij Onafhankelijk Leven?

Ik ben sinds 2012 zelf PAB budgethouder, dit als gevolg van een spieraandoening die me ook rolstoelgebruiker maakt. Ik ondervind elke dag hoe fundamenteel de impact van een PAB kan zijn, mijn leven staat of valt met dit systeem. Vandaag kan ik zelfstandig wonen, studeren, werken en reizen waar dat tot 20 jaar geleden veel moeilijker of zelfs onmogelijk was.

Anderzijds heeft mijn opleiding moraalwetenschappen me doen nadenken over vrijheids- en emancipatiebewegingen allerhande. Hoe een mentaliteit of een gedragspatroon dat zich al eeuwenlang heeft kunnen ingraven op korte tijd kan instorten. De voorbije honderd jaar waren een prachtig voorbeeld hiervan. Het stemrecht voor vrouwen in 1948, gelijke burgerrechten in de VS in 1965, het PAB decreet in 2000.

We leven in revolutionaire tijden.

Kan je iets vertellen over je vrije tijd, je gezinsleven, jou als persoon?

Ik woon vlakbij het Groot Begijnhof samen met mijn vriendin, Joke. Ik lees graag en studeer geschiedenis aan de UGent. Verder ben ik eigenlijk gewoon content met de meeste dingen die ik mag doen in dit leven.

Terug naar het overzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord