Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met Annelies Baert

Annelies Baert

Medewerker Advieslijn

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het"

Wat doe je voor Onafhankelijk Leven vzw?

Ik werk aan de Advieslijn waar ik mails en telefoons beantwoord. Ik luister, geef advies en denk mee over vragen rond budgetbesteding.
Soms zijn de vragen duidelijk, soms zijn het ingewikkelde vraagstukken die wat overleg en zoekwerk vergen. Maar alles wordt beantwoord of verder uitgelegd. Zelfs als er nog geen antwoorden zijn probeer ik dit te kaderen.
Daarnaast bel ik nieuwe leden op, heet ik hen welkom en geef ik een woordje uitleg over Onafhankelijk Leven vzw en wat ze kunnen doen met hun persoonsvolgend budget (PVB).

Wat is je grootste talent?

Niet bij de pakken blijven zitten. Plannen organiseren, doen, bezig zijn, maken, tot ik ben waar ik wil komen.
Opgeven bestaat niet. Alles wat ik probeer wil ik ook onder de knie krijgen.

Hoe ben je betrokken bij Onafhankelijk Leven vzw?

Plots, ergens in 2011,  kreeg ik een ziekte en dit paste totaal niet in mijn plan. Motorisch ging ik achteruit en pijn overheerste alles.
De verwerking was dan ook zwaar en de frustraties enorm. Stap voor stap leerde ik aanvaarden en begrijpen dat het anders moest. 
Na een lange revalidatie hield ik het niet meer. Mijn vrijheid werd niet alleen beperkt door mijn beperking maar ik werd te afhankelijk van anderen.
Ik wou vooruit en spitste me toe op 'terug' gaan werken, want sinds mijn ziekte was dit uitgesloten. Dit was alles behalve evident.
Paperassen, bewijzen dat je iets kon, bewijzen dat je iets niet kon, elke stap moest op papier en werd beoordeeld. De muren waar je tegenaan loopt, niet normaal. Het was een hindernissen parcour die velen (zonder of met beperking) niet zouden overbruggen. Gelukkig had ik 'mijn talent'.
Het werd voor mij snel duidelijk dat mijn job als ergotherapeute niet meer evident zou zijn. Ik had nood aan een meer flexibele werkvorm en een progressieve opbouw. Zo kwam ik bij Onafhankelijk Leven terecht. Ik kreeg de kans om als vrijwilliger te starten, langzaam opbouwen en kijken wat ik kon. De gedrevenheid en de zin om te werken nam het al snel van me over.  Het gevoel, dat ik  mensen met een beperking en hun familie daadwerkelijk kan  helpen in hun zoektocht naar een  ‘eigen  leven’, dat is onbeschrijfelijk.

Kan je iets over jezelf vertellen?

Als je me zoekt, ik ben wel altijd ergens in Gent te vinden. Rollend in mijn rolstoel, fietsend met mijn powerbike de kasseien trotserend. Ik kan genieten van er gewoon te vertoeven, een koffietje te drinken, cultuur op te snuiven of de monumenten te bewonderen. Tegelijkertijd kan ik me ook eindeloos ergeren aan de 'mobiliteit', het gebrek aan 'blauwe plaatsen', de drempels, de tramsporen, de 'hopeloze' oplossingen die ze voorstellen. 
Dan rijd ik met mijn powerbike en mijn hond recht naar de bovenste beste fietspaden rond Gent en geniet ik van de Meetjeslandse natuur.
De zee is voor mij ook een verademing. Als de eerste zonnedagen uitbreken vind je me vooral in Zeeland waar alles open is en doorsponnen met fietspaden.

Door thuis te zitten,  heb ik ‘noodgedwongen’ enkele mildere hobby’s gezocht zoals breien, haken en naaien. Ik werd er zelfs sterk in. Zodanig zelfs dat ik decors voor een danstheater en kledij voor een dansafdeling mocht fabriceren.

Een totaal ander aspect waar mijn partner en ik door bezeten  zijn, is alles wat 'oud' is, een zekere waarde heeft en uniek is, te herstellen. Je ziet ons dan ook veel op rommelmarkten, uitverkopen, veilingen en snuisterpleinen. We hebben al pareltjes gered. Dit gaat van lampen tot stoelen tot kasten en zetels. Noem maar op. We kennen ondertussen veel 'technieken' om te verfraaien en te herstellen  en vooral om te koesteren.

Terug naar het overzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord