Advieslijn 03 808 22 99

Je wordt 18 jaar

Heeft je zoon of dochter een persoonlijk assistentiebudget (PAB)? En wordt hij of zij binnenkort 18 jaar? Dan ontvang je brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Je PAB blijft gewoon verder lopen maar je moet een nieuwe PVB-aanvraag doen voordat je zoon of dochter 22 jaar wordt. Een PVB is een persoonsvolgend budget voor meerderjarigen.

Hoe doe je een aanvraag voor een budget voor meerderjarigen (PVB)?

Dat doe je via de gewone aanvraagprocedure. Je wordt ingeschaald om te bepalen hoeveel budget je nodig hebt. Heb je deze procedure volledig afgerond? Dan pas stap je over naar het PVB. Het Vlaams Agentschap stuurt jou een nieuwe brief met daarin de startdatum  en de hoogte van je PVB. Tot die datum hou je je PAB.

Als uit de aanvraagprocedure blijkt dat je recht hebt op een hoger budget dan je huidige PAB, komt je meervraag in een prioriteitengroep terecht. Dit zijn groepen waarin mensen wachten tot ze hun verhoofd budget effectief krijgen. Voor die verhoging kom je dus op een wachtlijst. De prioriteitengroepen verschillen van elkaar naargelang de dringendheid van de vragen, waarbij 3 de minst dringende groep is en 1 de dringendste. Je blijft ondertussen nog altijd je tijdelijke PVB krijgen tot je hogere budget kan toegekend worden.

Als bij de inschaling blijkt dat je recht hebt op een lager budget om je ondersteuning te organiseren wordt je budget verlaagd.

Heb je nog vragen? Stel ze aan de Advieslijn.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord