Advieslijn 03 808 22 99

Ik sta op de wachtlijst

Je hebt voor je zoon of dochter een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aangevraagd? Dan kreeg je misschien een brief van het Agentschap Jongerenwelzijn die meedeelt dat je moet wachten op budget. Dat wil zeggen dat je nu op de wachtlijst staat. Je komt op die lijst te staan, omdat de overheid over te weinig middelen beschikt om iedereen die recht heeft op een PAB ook uit te betalen.

In september 2019 zijn er nieuwe budgetten beschikbaar voor PAB’s. Hoe regelmatig er nieuwe budgetten toegekend worden, hangt af van het geld dat de overheid vrijgeeft. Je krijgt ook niet zomaar een PAB, er zijn heel wat criteria waar je aan moet voldoen. Voor januari 2019 kon je enkel een PAB krijgen als je vraag heel dringend was. Nu kan je ook een PAB krijgen als je al lang wacht of als je kind verblijft in een multifunctioneel centrum (MFC), zoals een internaat of dagverblijf.

Momenteel wachten ongeveer 4000 kinderen en jongeren op budget. 1580 van hen staan op de wachtlijst voor een PAB. De gemiddelde wachttijd daarvoor is 4 jaar. 2420 minderjarigen wachten op de nodige hulp vanuit een MFC. Hier wacht je gemiddeld iets langer dan een jaar.

Concrete gegevens hierover vind je in het Jaarverslag Jeugdhulp van het Agentschap Jongerenwelzijn. 

Sneller een PAB nodig?

Je komt op dit moment niet in aanmerking voor een PAB, maar hebt er wél dringend een nodig? Dan kan je een priorvraag voorleggen aan de intersectorale prioriteitencommissie (IRPC). Die commissie bekijkt welke vragen het meest dringend zijn en kent gebaseerd daarop PAB’s toe. De commissie beoordeelt je vraag aan de hand van een zogenaamde priorchecklist. Op dat document vul je onder andere de gegevens van je kind in, welke zorg hij of zij nodig heeft, en de concrete aanvraag zelf. Neem contact op met je contactpersoon bij je MDT (multidisciplinair team) om samen de checklist in te vullen.

De priorchecklist kan je meestal een keer per jaar indienen. Je krijgt van de ITP een brief met daarin de datum waarop je het document ten laatste binnenbrengt. 

Nog geen PAB aangevraagd?

Heb jij nog geen persoonlijk assistentiebudget (PAB) aangevraagd voor jouw zoon of dochter? Maak daar dan zeker werk van. Ook al zijn de wachtlijsten lang, het is belangrijk dat je toch een aanvraag indient. Zo maak je tenminste kans op een budget, ook al moet je er jaren op wachten. Hier vind je hoe je een PAB precies aanvraagt.

Wat doe je als je op de wachtlijst staat?

Je kan eigenlijk niks anders doen dan wachten. Of toch? Je kan lid worden van de gesloten Facebookgroep De Wakkere Wachters. Via die groep geven we elk kind en elke jongere die op de wachtlijst staat een gezicht. Je krijgt er steun, hulp en een luisterend oor. Samen vechten we er voor het recht op ondersteuning en assistentie.

Heb je nog vragen over de wachtlijst? Stel ze aan onze advieslijn
 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord