Advieslijn 03 808 22 99

Sta je op de wachtlijst?

Heb je voor je zoon of dochter een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aangevraagd? En kreeg een brief van het Agentschap Jongerenwelzijn omdat je wacht op een budget? Dan sta je nu op de wachtlijst. Dat komt doordat er te weinig budget is vanuit de overheid.

In 2019 zijn er opnieuw budgetten beschikbaar. De criteria om een persoonlijk assistentiebudget (PAB) te krijgen, zijn uitgebreid. Vroeger kon je enkel een PAB krijgen als je vraag heel dringend was. Vanaf 2019 kan je ook een PAB krijgen als je al lang wacht op een PAB of als je verblijft in een multifunctioneel centrum (MFC).

4.000 kinderen en jongeren wachten op budget 

Onder hen zijn er 1.580 gezinnen die wachten op een persoonlijk assistentiebudget (PAB).

  • je wacht gemiddeld 4 jaar op de toekenning van een budget (PAB)
  • bijna 40% wacht al 3 jaar of langer
  • onlangs kregen 53 gezinnen een PAB; zij stonden al 13 jaar of langer op de wachtlijst

Daarnaast wachten 2.420 gezinnen op hulp vanuit een Multifunctioneel Centrum (MFC). Dat is een voorziening voor kinderen en jongeren.

  • zij moeten gemiddeld iets langer dan een jaar wachten op hulp
  • ongeveer de helft moet langer wachten dan één jaar

Ongeveer 80% van deze gezinnen moet nu zijn plan trekken zonder extra jeugdhulp. Zowel voor PAB als MFC gaat het over 80% kinderen onder de 18 jaar. 20% zijn jongvolwassenen. Deze cijfers zijn gebaseerd op het jaarverslag van de jeugdhulp

Sneller een PAB nodig?

Kom je op dit moment nog niet in aanmerking voor een PAB? Maar is je vraag toch dringend? Dan kan je een priorvraag voorleggen aan de commissie (IRPC). Die kijkt dan welke vragen het meest dringend zijn. De kinderen en jongeren met de meest dringende vraag, krijgen dan effectief een PAB.De commissie beoordeelt je vraag aan de hand van een priorchecklist. Neem contact op met je contactpersoon om samen zo een priorchecklist in te vullen.

Nog geen PAB aangevraagd?

Heb jij nog geen persoonlijk assistentiebudget (PAB) aangevraagd voor jouw zoon of dochter? Doe dat dan zeker. Ook al zijn de wachtlijsten lang, het is belangrijk dat je toch een aanvraag indient. Zie hier hoe je een PAB aanvraagt. Gemiddeld wacht je 4 jaar op een budget, afhankelijk van je situatie.

Wat doe je als je op de wachtlijst staat?

Gewoon wachten. En lid worden van de gesloten Facebookgroep 'De Wakkere Wachters'. Zo geven we elk kind of jongere die op de wachtlijst staat een gezicht.

Heb je een vraag? Stel ze aan de Advieslijn van Onafhankelijk Leven.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord