Advieslijn 03 808 22 99

Van PAB naar PVB

Om de ondersteuning verder te zetten bij meerderjarigheid moet je kind de aanvraagprocedure voor een persoonsvolgend budget (PVB) doorlopen. Het VAPH stuurt je hierover een brief in het kalenderjaar dat je kind 18 jaar wordt. Je kan echter al starten met de aanvraagprocedure vanaf de leeftijd van 17 jaar.

Als er pas na de 18de verjaardag een toekenning van een PAB is, dan krijg je kort na de toekenningsbrief van het PAB een nieuwe brief met de boodschap om spoedig de overstap te maken naar een PVB.

Start op tijd met je aanvraag

Vroeg starten met de aanvraag is interessant, want hoe sneller het PVB is toegekend, hoe sneller je kind op de wachtlijst staat voor de ‘meervraag’ van zijn of haar budget, als die er is.

De aanvraagprocedure moet gebeurd zijn voor de 22ste verjaardag van de persoon met handicap. Te laat? Dan komt je kind voor het volledige budget op de wachtlijst voor het PVB terecht. In de periode tussen de 22ste verjaardag en de toewijzing van het PVB, zal je kind dan niet beschikken over een PAB of een PVB.

De volledige procedure om een PVB aan te vragen duurt ook een hele tijd. Daarom raden we aan om zeker tijdig te beginnen aan de PVB aanvraag. Start dus best ten laatste één jaar voor de 22ste verjaardag van je kind met de aanvraagprocedure.

De aanvraagprocedure 

De gewone aanvraagprocedure ziet er als volgt uit:

  1. Het proces van vraagverheldering en de opmaak van een ondersteuningsplan.
  2. Een erkend multidisciplinair team (MDT) objectiveert de handicap en ondersteuningsnood. Het team maakt een multidisciplinair verslag op en stelt een budgetcategorie voor.
  3. Het VAPH wijst op basis hiervan een budgetcategorie van het PVB toe.
  4. De aanvraagprocedure is pas doorlopen wanneer je een definitieve beslissing tot toewijzing van een PVB ontvangt van het VAPH.

Na de beslissing over de toewijzing van een PVB, wordt het PAB omgezet in een ‘persoonsvolgend budget na jeugdhulp’, zodat je de ondersteuning kan verderzetten. Je krijgt de keuze om in cash of in voucher te werken, of met een combinatie van beide.

Hoe vraag je een PVB aan? Lees hier welke stappen je moet volgen.

Hoe berekent het VAPH de hoogte van het PVB?

Het VAPH kijkt naar:

  • de hoogte van het huidige PAB
  • de toegewezen budgetcategorie na de aanvraagprocedure PVB.

Als de toegewezen budgetcategorie van het PVB hoger ligt dan het bedrag dat je kreeg bij het PAB, kom je voor de ‘meervraag’ op de wachtlijst terecht. Je krijgt dus automatisch hetzelfde bedrag als het PAB, maar je moet wachten op de verhoging. Hoe lang je moet wachten ligt aan de prioriteitengroep waarin ze je dossier indelen, de datum van indienen en het budget dat het VAPH ter beschikking krijgt van de Vlaamse Regering. 

Als de toegewezen budgetcategorie van het PVB hetzelfde is (of lager ligt) dan het PAB, dan krijg je de toegewezen budgetcategorie onmiddellijk. Let hierbij op, het kan lijken dat het bedrag van het PVB lager is dan het PAB, terwijl dat misschien niet zo is. Het PVB wordt uitgedrukt in zorggebonden punten en niet in euro’s. Het bedrag van een punt vind je hier. Deze bedragen worden geïndexeerd dus veranderen jaarlijks. 

Kreeg je een PAB op basis van de spoedprocedure?

Ook als je een PAB kreeg na een spoedprocedure kom je in aanmerking voor een PVB. Je volgt nu de gewone aanvraagprocedure PVB en niet de spoedprocedure.

Wat als je het PAB combineert met ondersteuning van een zorgaanbieder?

Ook als je een PAB combineert met ondersteuning van een zorgaanbieder moet je voor de 22ste verjaardag een PVB aanvragen.

Het VAPH berekent de budgethoogte van het PVB op basis van de ondersteuning die de zorgaanbieder je kind aanbood in de laatste twee jaren voor de toekenning van het PVB en het restsaldo dat je kind had voor zijn of haar PAB. Na het doorlopen van de aanvraagprocedure wordt het PVB ter beschikking gesteld.

Starten met een PVB

Ontving je een brief dat je mag starten met een PVB? Dat is goed nieuws! Maar hoe begin je nu met zo’n PVB? Wat zijn de mogelijkheden? En hoe kan je je budget zo goed mogelijk besteden? Wij helpen je graag vlot opstarten. 

Hoe start je met een PVB? Lees hier welke stappen je moet volgen.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord