Advieslijn 03 808 22 99

Hoe vraag je een PAB aan?

Je kan een PAB aanvragen bij de intersectorale toegangspoort (ITP) van het Agentschap Jongerenwelzijn. Dit is een ‘toegangspoort’ tot niet-rechtstreekse jeugdhulp. Je volgt hierbij verschillende stappen:

STAP 1: Aanvrager/contactpersoon zoeken

Je kan zelf geen aanvraag bij de ITP indienen. Dat gebeurt via een multidisciplinaire team (MDT) dat erkend wordt door het Agentschap Jongerenwelzijn. Zo’n MDT is een dienst die personen met een (vermoeden van) handicap bijstaat in de aanvraag voor ondersteuning bij het VAPH. Meer info over MDT's vind je hier.

STAP 2: Aanmeldingsformulier indienen

Vul samen met jouw MDT het formulier 'Aanmeldingsdocument (A-document)' in. De aanvrager/contactpersoon bezorgt dit formulier en alle andere nodige documenten aan de ITP.

STAP 3: Indicatiestellingsverslag

Een dossierbeheerder van het Team Indicatiestelling van de ITP onderzoekt je aanvraag voor ondersteuning en de situatie van je kind. Daarna bepaalt hij of zij welke ondersteuning nodig is. Dit wordt bijgehouden in het indicatiestellingsverslag.

STAP 4: Jeugdhulpverleningsvoorstel

Het Team Jeugdhulpregie van de ITP maakt dan een jeugdhulpverleningsvoorstel op. Hierin wordt een persoon of dienst aangeduid die de hulpverlening zal uitvoeren. Als er budget is om PAB's toe te kennen, zal de hulpverlener een dossier indienen bij de Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie (IRPC). De IRPC bepaalt welke aanvragen prioriteit krijgen. 

Heb je al een PAB-aanvraag gedaan?

Dan blijft je PAB-aanvraag gewoon doorlopen bij de ITP. Als je vragen hebt over de stand van zaken rond je PAB-aanvraag, neem je best contact op met je MDT. 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord