Advieslijn 03 808 22 99

Hoe vraag je een PAB aan?

Nu kunnen enkel minderjarigen een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aanvragen. Meerderjarigen vragen al sinds 1 april 2016 via een nieuwe procedure een persoonsvolgend budget (PVB) aan.

De aanvraag voor een PAB voor een minderjarige dien je in bij de ‘intersectorale toegangspoort' (ITP) van de integrale jeugdhulp en bestaat uit volgende stappen:

STAP 1: Contactpersoon-aanmelder zoeken

Je kan zelf geen aanvraag bij de ITP indienen. Dit gebeurt via een  multidisciplinaire team (MDT) dat erkend is door het agentschap Jongerenwelzijn. De contactgegevens van alle MDT’s vind je hier.

STAP 2: Aanmeldingsformulier indienen

Vul het formulier 'Aanmeldingsdocument (A-document)' in samen met jouw contactpersoon-aanmelder. Jouw contactpersoon-aanmelder zal dit formulier, samen met de nodige documenten, bezorgen aan de ITP.

STAP 3: Indicatiestellingsverslag

Een dossierbeheerder van het Team Indicatiestelling onderzoekt de ondersteuningsvraag en de situatie van de minderjarige en bepaalt welke ondersteuning er nodig is.

STAP 4: Jeugdhulpverleningsvoorstel

Team Jeugdhulpregie maakt een jeugdhulpverleningsvoorstel. De jeugdhulpregisseur duidt de persoon/dienst aan die de hulpverlening zal uitvoeren. Deze hulpverlener zal een dossier indienen bij de Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie als er budget is voorzien voor toekenning van een PAB.

Meer informatie over deze standaardprocedures vind je in de infomap PAB.

Heb je al een PAB-aanvraag gedaan?

Dan blijft je PAB-aanvraag gewoon doorlopen bij ITP. Neem contact op met je contactpersoon-aanmelder als je vragen hebt over de stand van zaken van je PAB-aanvraag.

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord