Overzicht van coronamaatregelen
We schreven veel nieuwsberichten over de coronacrisis, de veranderende richtlijnen en steunmaatregelen voor mensen met een handicap. Vandaag blikken we terug op hoe we deze pandemie overwonnen.
Basiswerking blijven garanderen
Toen midden maart 2020 het land in lockdown ging, moesten we onze werking helemaal omgooien. Huisbezoeken, infosessies … het viel allemaal stil. We stelden een crisisteam samen, legden ons toe op videobellen en deden er alles aan om onze werking te blijven garanderen.
Financiële compensatie van 25,5%
Tijdens de eerste coronagolf kregen we verontrustende signalen van leden met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB). Hun ondersteuning viel weg, maar de weggevallen diensten moesten zij wel blijven betalen. Hierop besloten we actie te voeren. We brachten de resultaten van een bevraging bij onze leden in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. Zo slaagden we er in om het budget voor elke persoon met een handicap met 25,5% te verhogen.
Vaccinatiestrategie
In 2021 zetten onze leden de vaccinatiestrategie op de agenda. Onafhankelijk Leven was hier niet in thuis. We merkten dat de nood hoog was en verdiepten ons daarom toch in het thema.
Mensen met een handicap die thuis woonden, beschouwde de overheid niet als een risicogroep. Zij kwamen pas later in aanmerking voor een vaccin. In de praktijk zorgde dat voor hen voor een langere isolatie.
We hebben overlegd met de overheid. En we probeerden aandacht te krijgen voor mensen met een handicap in een thuiscontext. De media pikten onze signalen op. Er volgden aanpassingen, maar deze bleven toch beperkt.
“We slaagden erin om assistenten die via een arbeidscontract werkten, ook als zorgpersoneel te erkennen. Zo werden ze vroeger meegenomen in de vaccinatiecampagne. Vreemd genoeg lukte dit niet voor assistenten die via een interimcontract waren tewerkgesteld. Voorts ijverden we ervoor dat mensen met een handicap die thuis verblijven op hetzelfde moment als mensen in voorzieningen konden worden gevaccineerd. Hier boekten we helaas geen succes: mensen met een handicap werden mee opgenomen in de brede vaccinatiecampagne,” zegt Sebastian Dürr, bestuurder Onafhankelijk Leven.
Vragen over dit onderwerp?
Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of per mail.