Advieslijn 03 808 22 99

Overzicht van coronamaatregelen

We schreven veel nieuwsberichten over de coronacrisis, de veranderende richtlijnen en steunmaatregelen voor mensen met een handicap. Hieronder vind je een overzicht van artikels die nog actueel zijn.
--- We hebben deze pagina het laatst aangepast op 31 maart 2021. ---

Financiële compensatie van 25,5% 

Heb je een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB)? Dan heb je recht op een verhoging van 25,5% van het jaarbudget voor extra kosten gemaakt tijdens de COVID19-periode. We geven hier antwoord op de meest gestelde vragen over de covid-middelen van 2021.

Welke stappen zet je om het extra budget te gebruiken?

Dat hangt af van jouw specifieke situatie. Het is bovendien verschillend voor PAB- en PVB-budgethouders. Daarom hebben we verschillende zorgsituaties in kaart gebracht, met telkens een stappenplan om de COVID-19 compensatie te krijgen >

Nog vragen over de COVID19-compensatie?

Vaccinatiestrategie

Onafhankelijk Leven lanceert een oproep aan alle overheden, lokaal, Vlaams en federaal: vergeet ook mensen met een handicap in een thuisomgeving en hun ondersteuners niet in de vaccinatiestrategie.

Wat met mijn assistent?

Heel wat veiligheidsmaatregelen beperken de verspreiding van het coronavirus en beschermen jou en je omgeving. Mag je assistent je nog helpen? Moet hij of zij een mondmasker dragen? Wat als je ziek bent? Of als je assistent ziek is? Lees welke maatregelen jij moet nemen zodat je assistent veilig kan blijven werken.

 

Aangifte telewerk niet verplicht voor budgethouders

De regering heeft beslist om de naleving van telewerk strenger te controleren. Daarom moeten alle werkgevers vanaf april aan de RSZ laten weten welke medewerkers al dan niet telewerken. Budgethouders zijn hiervan vrijgesteld.

Komt mijn coach op huisbezoek?

Vanaf 9 juni gaan er enkele versoepelingen in voor de hele VAPH-sector. Dus ook onze coaches kunnen opnieuw (meer) op huisbezoek langskomen. Al blijft coaching-op-afstand uiteraard ook nog steeds mogelijk.

 

Vrijwilligerswerk bij tijdelijke werkloosheid door coronamaatregelen

Mensen die tijdelijk werkloos zijn door de coronacrisis, mogen vrijwilligerswerk doen. De vrijwilliger moet wel eerst deze activiteit aangeven bij de RVA. Er zijn 2 manieren om de kosten van vrijwilligers te vergoeden met je zorgbudget.

Consumptiecheques

De federale overheid lanceerde consumptiecheques die je als budgethouder kan aanbieden aan je assistent. Lees hoe jij zo'n cheque kan geven.

Huidige coronamaatregelen

Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. De huidige maatregelen tegen het coronavirus (COVID19) vind je op de officiële website van de overheid.

Hulp nodig?

We helpen jou graag verder. Conctacteer onze advieslijn of één van onze coaches. Zij gidsen je doorheen de nieuwe procedures en de extra administratie die daarbij komt kijken. Samen met jou kunnen ze ook op zoek gaan naar extra ondersteuning als dat nodig is.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord