Op 3 december is het de Internationale Dag van Personen met een Handicap. Wist je dat volgens de WHO 16% van de wereldbevolking leeft met een handicap? Dat is ongeveer 1 op de 6 mensen. De realiteit van een handicap is dus vaak dichterbij dan je denkt. Maar wat betekent dit voor de samenleving? En voor jou?
Mensen met een handicap zijn enorm divers: ieder heeft eigen talenten en uitdagingen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze vaak dubbel zoveel energie moeten steken in het dagelijks leven. Niet door hun beperking, maar door een samenleving die niet goed genoeg is ingericht. Of het nu gaat om obstakels in gebouwen, ontoegankelijk openbaar vervoer of het gebrek aan de juiste ondersteuning op school of op het werk: de samenleving is vaak niet optimaal ingericht voor 1 op de 6 mensen. Absurd, toch?
Bij Onafhankelijk Leven zien we dagelijks de impact hiervan. Veel van onze medewerkers en ambassadeurs leven zelf met een handicap of hebben er van dichtbij mee te maken. Wat we merken? De grootste uitdaging is vaak niet de beperking zelf, maar de barrières in de samenleving.
Een grote barrière is de wachtlijst. Denk maar aan de meer dan 17.000 mensen die wachten op een persoonsvolgend budget (PVB), sommigen al meer dan 20 jaar.
Wat zou het voor jou betekenen als je zorg en ondersteuning kreeg, zonder bureaucratische drempels of jaren wachten? Wat als je net als ieder ander gelijkwaardige toegang had tot onderwijs, werk en een plek in de samenleving? Dit mag geen utopie zijn; het is je recht. Het recht op inclusie is een mensenrecht, erkend door de VN én door de Belgische wetgeving. Toch blijven we in de praktijk achter. Hoe kan het dat we als samenleving het recht van de 1 op 6 niet volledig respecteren?
Op dagen zoals vandaag hopen we dat de samenleving wakker ligt van deze vragen. Maar wakker liggen is niet genoeg: we moeten ook in actie komen. Onafhankelijk Leven blijft zich inzetten voor een samenleving waarin iedereen volwaardig kan deelnemen, maar dat kan niet zonder een systeemverandering. Het is dus hoog tijd dat beleidsmakers zich hier écht voor inzetten.
Daarom blijven we pleiten voor een overkoepelend toekomstplan waarin de rechten van mensen met een handicap centraal staan. Gelijkwaardige toegang tot zorg, onderwijs, werk en een volwaardig leven midden in de samenleving moet de norm zijn.
We vragen opnieuw aan alle beleidsmakers: werk samen aan een toekomstplan voor een inclusieve samenleving. Die 1 op 6 verdient dat.
Zet jij je in voor een samenleving waarin niemand achterblijft? Of ben jij zelf ook 1 op 6? Help de boodschap te verspreiden door onze afbeelding te delen. Voeg er je eigen verhaal aan toe en inspireer anderen om mee te doen!
Bas werkt bij Onafhankelijk Leven. Hij heeft autisme, een onzichtbare handicap. Hij laat zien dat het mogelijk is voor werkgevers en werknemers om elkaar te vinden, mits er ruimte is voor begrip en aanpassingen. “Directe communicatie kan zoveel stress wegnemen voor mensen met autisme,” zegt Bas.