Advieslijn 03 808 22 99

De plannen

Vandaag wachten 20.000 kinderen en volwassenen op assistentie en ondersteuning. De overheid erkent dat deze mensen recht hebben op een budget. Sterker nog: deze mensen hebben een brief met daarin de toekenning van dat budget. Maar er is geen geld. Dat kan niet. Minister Beke beloofde eind 2020 dat er in 2021 maar liefst 230 miljoen euro wordt geïnvesteerd. Voor Onafhankelijk Leven moet 2021 het jaar van het wegwerken van de wachtlijsten worden. Daarnaast moeten alle mensen met een handicap in coronatijden extra ondersteuning krijgen. Onze principes:

1. Iedereen heeft recht op zorg en assistentie

Zolang kinderen en volwassenen moeten wachten op de assistentie of zorg waar ze recht op hebben, staan we stil als samenleving. Het recht op zorg en assistentie moet juridisch afdwingbaar zijn: een wet die de volgende Vlaamse regering dwingt om de wachtlijsten voor mensen met een handicap op te lossen.

Vandaag staan er zo’n 20.000 mensen met een handicap op de wachtlijst. De begroting moet aangepast worden aan de noden en niet omgekeerd. Een extra kost? Nee, met deze investering worden minstens dubbel zoveel nieuwe jobs gecreëerd en maken we eindelijk komaf met het spook van de wachtlijsten.

2. De hoogte van de budgetten houden

De hoogte van de PVB budgetten moet behouden blijven. De aanvraagprocedure en het systeem van werken met cashbudgetten en voucher moet vereenvoudigd worden.

De aanvraagprocedure nu is emotioneel belastend, tijdrovend en leidt tot extra systeemkosten. Kosten die beter gebruikt worden om meer mensen een budget te geven. Ook het systeem met cash en voucher is te ingewikkeld. Beter is enkel nog te werken met cashbudgetten en een derdebetalerssysteem voor de vergunde zorgaanbieders.

Voor mensen die hun PVB cash gebruiken moet de bewijsvoering eenvoudiger. Zodat meer mensen de administratie zelf in handen kunnen nemen en de bijstand kan verschuiven naar meer inhoudelijke ondersteuning.

3. Een eigen budget voor alle minderjarigen verder uitbouwen

Net als meerderjarigen moeten kinderen met een handicap meer kansen en keuzevrijheid krijgen. Daarom vragen wij de invoer van een persoonsvolgende financiering voor minderjarigen!

Kinderen die nu in een voorziening (MFC) zitten moeten ook kunnen kiezen voor assistentie thuis. Dat ze dus vrijwillig kunnen overstappen naar een PAB. En het geld dat voorzien wordt voor minderjarigen moet gaan naar nieuwe PAB’ers.

4. Blijvende ondersteuning in coronatijden

Tot eind maart kan iedereen genieten van 25,5% extra budget. De coronacrisis is niet achter de rug. Deze maatregelen moeten dus dringend worden verlengd!

5. Een vaccinatiestrategie op maat van mensen met een handicap

We krijgen dagelijks signalen van mensen die al een jaar in volledige isolatie leven. Zij komen niet meer buiten omdat ze terecht vrezen dat een besmetting bij hen fataal kan zijn. We vragen prioritair aandacht voor mensen met een handicap!

6. We versterken onze werking!

We willen jou meer dan ooit kwaliteitsvolle ondersteuning bieden. In 2020 werden we als organisatie overvallen door de crisis. We kregen meer vragen dan we op korte termijn konden verwerken. Daarom besloten we om ons team op alle fronten te versterken. Onafhankelijk Leven maakt zich klaar om jouw rechten meer dan ooit te verdedigen. En dat met een sterk uitgebreid team!

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord