Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: Izegem, oktober 1980

Op een oktoberdag in 1980 viel Jan-Jan Sabbe uit een boom. Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van veel andere mensen met een handicap. Hij wou blijven leven in vrijheid.

Jan-Jan was pas begonnen als tuinaanlegger wanneer hij tijdens het snoeien van een boom van een ladder valt. Het verdict is zwaar: volledig verlamd, nooit nog kunnen lopen. Daarop volgde een moeilijke periode. Tot een Zweedse man, beter gekend als Adolf Ratzka, aan hem vroeg: “wat wil je in het leven?” Waarop hij antwoordde: “Een relatie, een actief leven, huis en tuintje.” Ratzka reageerde: “Zeur dan niet en ga ervoor.''

Dat is het moment waarop Jan Jan zich engageert om op te komen voor de rechten van zichzelf en andere mensen met een handicap. Hij omringt zich met gelijkgezinden en ijvert voor een zelfstandig leven. Daarvoor richt hij onder meer de independent living beweging in Vlaanderen op, wat later zou uitmonden in Onafhankelijk Leven vzw.

Proces

In 1996 spant hij een proces aan tegen de overheid. Jan-Jan wil dat het geld dat voorzieningen krijgen rechtsreeks naar mensen met een handicap gaat, zodat ze zelf kunnen beslissen wie hun helpt, waar en wanneer. Jan-Jan wint het proces.

 

De overwinning van dit proces was een enorm belangrijke eerste stap in de richting van het persoonlijk assistentiebudget (PAB). Drie jaar later maakten de eerste mensen met een handicap gebruik van een PAB.

Jan-Jan overleed in 2008. Maar alles waarvoor hij vocht niet. Zijn visie is vandaag niet meer weg te denken in de sector voor personen met een handicap en heel wat mensen volgden zijn voorbeeld en strijden ook vandaag voor vrijheid. 21 jaar nadat Jan-Jan zijn proces tegen de overheid inzette, wordt het PVB ingevoerd en krijgen meer dan 30000 personen met een handicap de mogelijkheid om de regie in eigen hand te nemen.

Het werk is nog niet gedaan. Vandaag zetten wij elke dag de strijd die Jan-Jan Sabbe inzette verder.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord