Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: Brussel, december 2010

December 2010, het PAB bestaat 10 jaar. Al 10 jaar een alternatief op wonen in een voorziening. Al 10 jaar krijgen mensen met een handicap de kans om alleen te wonen en zelf over hun leven te beslissen. Ook kinderen met een handicap krijgen de kans om gewoon onderwijs te volgen dankzij de nodige assistentie.

Geert Bourgeois als persoonlijk assistent

Geen moment om onopgemerkt te laten voorbij gaan dus. En dat deed Onafhankelijk Leven ook niet. Rond diezelfde periode stelden we het boek ‘Vrijheid heeft een naam, getuigenissen over persoonlijke assistentie’ voor. Opmerkelijk was dat Geert Bourgeois – die daarna Vlaams minister-president werd- als persoonlijk assistent naar de boekvoorstelling kwam.

Het boek heeft zijn naam niet gestolen. Na 10 jaar wordt aan de hand van getuigenissen duidelijk hoe mensen met een beperking vrijheid herontdekken dankzij het persoonlijk assistentiebudget.

De zoektocht naar ondersteuning

Door een nierprobleem heeft Alex heel wat (medische) ondersteuning nodig. Na haar geboorte volgt een lange zoektocht van haar ouders naar hoe ze die ondersteuning kunnen bieden:

“In eerste instantie hadden wij een crèche besproken, maar het werd al snel duidelijk dat dat nooit zou lukken, want het stikt daar van de ziektekiemen. Dus stonden we voor de vraag, wie gaat dan op haar letten? Ik heb alle mogelijke soorten tijdskrediet opgebruikt die ik maar kon gebruikers en gelukkig was ook mijn schoonmoeder er. Maar toch, zodra haar ziekte geconstateerd werd, zaten wij in de problemen met de combinatie ziekenhuis, opvang en werk. Ik heb op het punt gestaan om mijn ontslag te geven, want de combinatie Alex en mijn job viel gewoon niet te bolwerken.

In 2007 kregen we een PAB. Daardoor kon ik mijn loopbaanonderbreking stopzetten en weer aan het werk gaan. Het PAB geeft ons de mogelijkheid om het dagelijkse sonderen en de controles te verzoenen met een deeltijdse job, zonder dat we er financieel voor gestraft worden.”

Ook na 15 jaar wachten nog mensen op een PAB

In het boek 'Vrijheid heeft een naam' getuigen ook mensen die nog geen gebruik maken van PAB: “Een PAB zou mij een leven kunnen bezorgen, nu ben ik alleen bezig met overleven. Vechten. Zelfredzaam zijn.”

 

Daarom benadrukt Onafhankelijk Leven vzw ook na 15 jaar nog het belang van persoonlijke assistentie. En blijven we het systeem verdedigen en doen we alles wat nodig is om het verder uit te bouwen en voor meer mensen mogelijk te maken.

 

 

 

 

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord