Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: 9 juli 2010

Wat weinig mensen weten is dat in de eerste plannen van de overheid persoonlijke assistentie niet meer mogelijk zou zijn voor kinderen en mensen met een verstandelijke handicap. Gelukkig heeft Onafhankelijk Leven vzw de overheid op andere ideeën kunnen brengen.

Op 20 juni 2010 zei minister Vandeurzen dat hij ‘het budgethouderschap voor personen met een verstandelijke handicap en voor kinderen anders ziet’. Op 8 juli 2010 stond dan ook in de voorlopige versie van perspectief2020, de visietekst over de toekomst van de sector personen met een handicap, dat kinderen of personen met een verstandelijke beperking verplicht zouden worden hun assistenten af te nemen bij een voorziening voor personen met een handicap. Met andere woorden: je zou zelf geen assistenten meer in dienst kunnen nemen.

Protest

Dat konden we niet laten gebeuren. Daarom planden we op 9 juli 2010 een actie aan de poort van de ministerraad. We kondigden deze actie aan met een persbericht. In de nacht van 8 en 9 juli 2010 paste de regering de tekst toch aan: er kwam geen beperking voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. De actie ging toch door en haalde het hoofdnieuws, maar eindigde met een geruststellend woord van de minister.

Dankzij Onafhankelijk Leven vzw kunnen op 1 januari 2017 dus ook duizenden mensen met een verstandelijke handicap (en hun ouders) beschikken over een persoonsvolgend budget waardoor zij, samen met hun familie, zelf mogen beslissen waar, door wie en wanneer zij zich laten ondersteunen.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord