Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: 5 april 1995

15 jaar persoonlijke assistentie

Op 5 april 1995 organiseert Onafhankelijk Leven vzw een protestactie voor de invoering van een PAB-alternatief. Heel wat andere organisaties van mensen met een beperking sluiten aan en verenigen zich samen in een platform. Duizenden mensen komen mee protesteren.

Onafhankelijk Leven vzw vraagt aan de Vlaamse minister-president Luc Van den Brande onmiddellijk te starten met een experiment, dit ten volle te ondersteunen en op ernstige wijze voor te bereiden. In dit experiment zal een geselecteerde groep mensen met een handicap een assistentiebudget krijgen, waarmee zij zelf gekozen assistenten op een legale wijze kunnen tewerkstellen. Want bijna alle persoonlijke assistentie werd tot die datum illegaal georganiseerd.

Onafhankelijk Leven vzw protesteert ook met klem tegen het feit dat de toenmalige minister van Welzijn overleg met de stuurgroep van Onafhankelijk Leven vzw uit de weg gaat. Hij stelt een eigen stuurgroep samen van voornamelijk mensen zonder handicap die het experiment zal voorbereiden. Onafhankelijk Leven vzw wijst op de succesvolle buitenlandse voorbeelden in de VS, Scandinavië en Nederland die de werkzaamheid van het persoonsgebonden assistententiebudget bewijzen.

Overwinning

protestmars in brusselDe minister geeft toe aan de druk en stemt toe. Met ingang van 1 januari 1996 zal het experiment met de Persoonlijke Assistentie Budgetten van start gaan. Deze historische mijlpaal heeft er mee voor gezorgd dat persoonlijke assistentie mogelijk werd in Vlaanderen.

 

Maar ons werk zit er nog niet op. Samen met jullie bouwen we persoonlijke assistentie verder uit, tot elke persoon met een handicap in vrijheid kan leven.

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord