Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: 25 februari 2015

Internationale waardering voor het PAB

Toen het PAB 15 jaar geleden ontstond, was er zoveel tegenkanting dat een internationale waardering moeilijk denkbaar leek. Toch kreeg het PAB die in 2015. Op 25 februari 2015 kreeg het PAB internationaal erkenning als beste beleid voor mensen met een handicap via het ‘Zero Project’. Tijdens een prestigieuze bijeenkomst kozen experten met of zonder handicap, academici en beleidsmakers welke projecten het meeste bijdragen aan een wereld zonder barrières voor mensen met een handicap.

Na een strenge selectie vooraf weerhield het zero project uit vele honderden inzendingen 11 goede beleidsvoorbeelden en 53 voorbeelden van goede praktijk. Peter Lambreghts, woordvoerder van Onafhankelijk Leven, mocht zo drie maal applaus, felicitaties en een certificaat aannemen onder een spervuur van flitsende camera’s. Onafhankelijk Leven vzw viel drie keer in de prijzen. Voor het indienen het persoonlijk assistentiebudget (PAB) als voorbeeld van goed beleid. Maar ook voor de Freedom School in de categorie innovatieve praktijk. Een derde keer werd Peter samen met enkele leden van de Europese Experten Groep over De-institutionalisering gelauwerd voor hun werk.

Hefboom

Peter Lambreghts bij het Zero ProjectIn een panelgesprek tijdens de conferentie werd het belang van een budget voor persoonlijke assistentie als hefboom voor zelfbeschikking en inclusie van mensen met beperking sterk beargumenteerd.

Opvallend was hoe Dirk Vanderstighelen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een positieve analyse van het PAB maakte. En publiekelijk stelde hoe de mogelijkheden van dit budgetsysteem onverkort doorgetrokken worden in de toekomstige persoonsvolgende financiering.

 

De internationale waardering voor het PAB bleef niet onopgemerkt in de Vlaamse media. Minister Jo Vandeurzen verklaarde dat hij in deze award een aanmoediging ziet om verder te werken aan de implementatie van de VN-conventie dat gelijke kansen voor mensen met een handicap nastreeft.

De appreciatie voor een budgetsysteem zoals het PAB is een trend die zich verder zet in de verdere ontwikkelingen van zorgvernieuwing en meer specifiek van het persoonsvolgend budget (PVB). Het is ook voor Onafhankelijk Leven vzw een motivatie om hierop verder te blijven inzetten.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord